Middelburg

De Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Een échte monumentenstad, waar de geschiedenis letterlijk op straat ligt. Niet voor niets kom je hier de meest fotogenieke plekken tegen. Is het de binnenstad vol monumentale panden? Zijn het die prachtige geheime steegjes? Of juist de omringende natuur met sporen van het verleden, die Middelburg zo bijzonder maken? En dan heb je ook nog eens die Zeeuwse ligging aan het water. We laten graag zien wat Middelburg jou te bieden heeft.

Als een local
Door de ogen van een Middelburger

Door de ogen van een Middelburger

City Hall of Middelburg, the late gothic styled building was completed in 1520

Middelburg was in de Dutch Era, na Amsterdam, de belangrijkste stad van Nederland. Bij elke stap die je zet in Middelburg, zie je dan ook de historie terug. Oude pakhuizen, statige herenhuizen, smalle steegjes en historische pleinen ademen nog steeds de sfeer van vervlogen tijden. De vele kenmerkende monumenten zijn onmisbaar tijdens jouw bezoek aan Middelburg. Zo staat op de Markt misschien wel het meest gefotografeerde gebouw van de stad: het Stadhuis. Of wat dacht je van de Abdij van Middelburg, met zijn vele torens, serene kloostergangen en een kloostertuin? Regelmatig ook nog eens het decor voor festivals en evenementen! Kortom, een stad vol bezienswaardigheden.

In de stad vind je vele pleinen, hofjes en steegjes, elk met hun eigen verhaal over Middelburg. Denk bijvoorbeeld aan het fotogenieke Reigerstraatje, de Kuiperspoort of de Vismarkt. Elk plein, hofje of steegje kent zijn eigen verhaal over de stad en werpt een blik op het verleden van deze Zeeuwse stad. Dwaal dus heerlijk langs deze plekken, vang een glimp op van de rijke historie en ontdek een bijzondere kant van Middelburg. Tijdens een stadswandeling weet je zeker dat je de mooiste (onverwachte) plekken ziet.

Heron Street during the day with hanging umbrellas and the tower

Er is genoeg te ondernemen in Middelburg. De stad bruist namelijk van de activiteiten en is vaak genoeg het decor voor toffe evenementen. Van suppen door de Middelburgse grachten en kunst en cultuurroutes tot City of Dance en het Zeeland Nazomerfestival. In deze Zeeuwse stad staat eigenlijk altijd wel iets op de agenda dat een bezoekje waard is. Of je nu in de zomer komt of tijdens de wintermaanden, Middelburg heeft altijd iets bijzonders te bieden.

Bolwerk Middelburg

Het mooie aan Middelburg is dat je naast het stadscentrum en de vele activiteiten die hier plaatsvinden, de prachtige natuur altijd binnen handbereik hebt. Vanuit de monumentale binnenstad sta je in een mum van tijd in het groen, waar je kunt wandelen, relaxen, ontdekken en waar de kleintjes kunnen spelen. Ook hier zie je de historie terug. Van de Bolwerken rondom de grachten van Middelburg, tot park Toorenvliedt met verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook Landgoed Ter Hooge is een bijzondere plek, mét kasteel om niet te vergeten.

Duurzaam
In het hart van een groene provincie

In het hart van een groene provincie

Een sfeervolle stad met prachtige natuur binnen handbereik. Het beste van twee werelden noemen ze dat, toch? In Middelburg vind je mooie parken en landschappen. Ideaal voor een duurzaam bezoek. Eerder benoemden we al de Bolwerken, park Toorenvliedt en landgoed Ter Hooge. Maar daar blijft het niet bij, want kijk je verder in Zeeland, dan vind je overal unieke natuurgebieden. Zeeuwse elementen, zoals de ligging aan het water, zie je hier vaak terug. Dat maken ze extra bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan natuurgebied Waterdunen of Boswachterij Westerschouwen. Hou je van wandelen of fietsen? Dan kun je hier je hart ophalen.

Ter Hooge Castle Middelburg

Nabij Middelburg vind je het grootste nationale park van Nederland: Nationaal Park Oosterschelde. De unieke combinatie van zoet en zout water, en het continu veranderende landschap vormen een warm welkom voor duizenden vogels, waterdieren en planten. Nationaal Park Oosterschelde is dan ook onderdeel van de Natura 2000 gebieden, een netwerk van belangrijke (beschermde) natuurgebieden in heel Europa. Er is veel te ondernemen in dit nationaal park. Van indrukwekkende wandelroutes tot vogels spotten en zeehondensafari’s.

Van al die leuke activiteiten krijg je honger! In en rond Middelburg vind je genoeg mogelijkheden om een verantwoord hapje te eten. Veel cafés en restaurants werken namelijk met lokale producten. Dat kan ook bijna niet anders, in zo’n culinaire provincie als Zeeland. Hier liggen de streekproducten (soms letterlijk) voor het oprapen. Niet voor niets vind je in Zeeland maar liefst 7 (!) sterrenrestaurants. Maar niet alleen eten, ook winkelen kan hier verantwoord. Bijvoorbeeld bij Moois & Meer, waar ze duurzame kleding, topkwaliteit kleding en de leukste producten voor je huis verkopen. Of bij Stadstuinwinkel Plantaardig, waar je de mooiste planten scoort. Maar vooral bij de karakteristieke tweedehandswinkels scoor je natuurlijk unieke parels.

Middelburg by the water

Verborgen parels
Verborgen plekken in Middelburg

Verborgen plekken in Middelburg

Crypts under Abbey complex Middelburg

Verborgen plekken die je pas ziet als je erop wordt gewezen: Middelburg zit er vol mee. En allemaal kennen ze hun eigen verhaal. De Fluisterpoort bijvoorbeeld. In het tijdperk van de VOC mochten jongens en meisjes niet met elkaar praten. Om toch met elkaar te kunnen praten, maakten ze gebruik van de Fluisterpoort bij de Abdij. Met hun gezicht naar de muur konden ze, door de akoestiek in de boog, fluisterend met elkaar communiceren. Dit historische fenomeen biedt een zeldzame blik op de sociale gebruiken van die tijd.

Tijdens een wandeling door de stad kan je zomaar eens verrassende ontdekkingen doen als je goed oplet. Misschien zie je wel het smalste huisje van de stad, dat aan de voorkant slechts twee meter breed is. Een huisje dat aantoont dat Nederland al in 1850 met een creatieve bril naar stedelijke architectuur keek. Of misschien ontdek je de oudste houten gevel van Nederland, een zeldzaam overblijfsel uit de middeleeuwen. Deze historische gevels vertellen verhalen van een ver maar tastbaar verleden. Dergelijke unieke architecturale kenmerken maken Middelburg tot een fascinerende stad voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

Fish market with artwork Middelburg

Spijkerbrug Middelburg with houses and boats

Als je langs de statige gebouwen in Middelburg loopt, vallen de historische huisnamen boven de deurposten op. Deze namen, daterend uit een tijd waarin huisnummers nog niet bestonden, vertellen verhalen van vroegere bewoners en hun levens. Huisnamen als 'De Vergulde Schoe' of ‘t Gouden Hengsel' hebben elk een eigen geschiedenis. Ze waren namelijk niet alleen decoratief maar functioneerden als navigatiehulpmiddelen in een tijd waarin huisnummers nog niet bestonden. Kijk tijdens je bezoek dus ook zeker af en toe omhoog om deze namen zelf te ontdekken en laat je verrassen door de verborgen geschiedenis die ze onthullen.

Ontdek meer steden als een local

Dordrecht Lombardbrug couple looks at mural
Categorie: Ontdekken

Ontdek de geschiedenis in Dordrecht

De oudste stad van Nederland, Dordrecht, is absoluut een bezoek waard. Waarom?

Categorie: Ontdekken

Eindhoven: Designhoofdstad van Nederland

Eindhoven is de designhoofdstad van Europa. Wij vertellen je waarom en laten zien dat Eindhoven ook een van de mooiste hidden gems van Nederland is.

View on Erasmusbrug from Euromast
Categorie: Ontdekken

Rotterdam: Dé Havenstad van Europa

Rotterdam is een dynamische stad met een eigen karakter. Ontdek waarom deze stad absoluut een bezoek waard is.