Westenschouwen, Zeeland
© Original Mostert via Shutterstock
Categorie:Zeeland

Stranden van Zeeland

Zeeland is een paradijs voor strandliefhebbers! De uitgestrekte goudgele stranden van Zeeland behoren tot de mooiste, schoonste en veiligste stranden van Nederland. Ook heeft Zeeland in de zomermaanden de meeste zonuren. En met ruim 650 kilometer aan uiteenlopende stranden vind je er altijd wel een plekje dat perfect voor jou is. De stranden van Zeeland zijn ook nog eens bekroond met de blauwe vlag, dit is een internationale milieu onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend stranden en jachthavens die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.

  • Wandel langs de mooie en schone stranden van Zeeland.
  • Uniek uitzicht: watersporters tot de oosterschelderkering.
  • Ontdek de mooie natuur vlakbij de stranden.

Natuurstranden

Cadzand-bad is de meest zuidelijke badplaats van Nederland, gelegen nabij de grens met België ligt het in een prachtige natuurlijke omgeving. Het wordt omringd door duinen, uitgestrekte polders en natuurgebieden zoals ‘t Zwin; een uniek natuurgebied met slikken, schorren en duinen. Dit biedt volop mogelijkheden om te wandelen, fietsen en de natuur te verkennen. Wat ook bijzonder is: je kunt hier haaientanden vinden die miljoenen jaren oud zijn. Natuurstrand Domeinen 3 grenst aan Boswachterij Westerschouwen, waar je onder meer een mountainbikeparcours vindt. Het water voor de kust van Schouwen maakt deel uit van beschermd natuurgebied de Voordelta. Er leven hier veel vogels, vissen en zeehonden. Net als ’t Oude Vuur aan de kop van Schouwen.

Familiestranden

Naast natuurstranden zijn er ook prachtige familiestranden in Zeeland. Zo is daar allereest Oostkapelle, een échte Zeeuwse familiebadplaats. Het is gelegen in natuurgebied de Manteling en het duin- en waterwingebied Oranjezon. Net als de rest van Walcheren staat het bekend om de karakteristieke paalhoofden en de kenmerkende strandhuisjes. De stranden van Cadzand zijn breed en rustig. Buiten de natuurstranden om heeft het ontzettend gezellige familiestranden. Deze Zeeuws-Vlaamse kustplaats is uniek en heeft ruimte in overvloed. De finke 10-kilometerlange kustlijn loopt van de monding van de Westerschelde, bij Breskens, tot ’t Zwin.

Sleeper cottages on Groede beach

Het breedste strand van Zeeland is Breezand. Aan de ene kant van het strand kan je – zelfs op de warmste dagen - genieten van de rust, en aan de andere kant van het strand waan je je tussen spectaculaire kitesurfers en heb je uitzicht op de indrukwekkende Oosterscheldekering. Het Banjaardstrand staat bekend om de natuurlijke schoonheid van het strand. Het strand strekt zich uit over een lange kustlijn en biedt een prachtig uitzicht op de Noordzee. De brede zandstranden, duinen en het helderblauwe water maken het een aangename en vredige bestemming voor strandliefhebbers. Het heeft daarnaast ook veel ondiep water, waardoor het een zeer kindvriendelijk strand is.

Watersporten

A person supping in Zeeland

Het strand bij duinovergang de Hoge Hilt, wordt ook wel de 'Zeeuwse Riviéra' genoemd en is een van de stranden van Zoutelande. Dit komt vooral door de beschutte ligging. Het is een echt sportstrand waar actieve watersporters zeker aan hun trekken komen. Nog een pluspunt is het aantal zonuren dat het strand vangt. Het Nollestrand is een van de meest bekende en geliefde stranden van de regio. Ook biedt het strand een fantastisch zicht op de Westerschelde. Je kunt hier genieten van de grote zeeschepen, zeilboten en andere vaartuigen. Dit geeft het strand een uniek karakter en creëert een levendige maritieme sfeer. De combinatie van de rustige sfeer, de natuurlijke omgeving, het uitzicht op de Westerschelde en de mogelijkheden voor watersport maken het Nollestrand een zeer speciale bestemming in Zeeland.

Ouddorp

Lighthouse at the beach in Ouddorp

Ouddorp is een badplaats op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee, in het zuiden van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Veel mensen denken dat het onderdeel is van Zeeland omdat het zo ontzettend dichtbij ligt. Het is dus helemaal geen onderdeel van de provincie Zeeland, maar Ouddorp voelt wel een stuk Zeeuwser dan de rest van Zuid-Holland. Dit komt vooral doordat Ouddorp aan het strand ligt en de afstand tussen het dorp en Zeeland zeer klein is (nog geen 15 minuten rijden!) Het strand van Ouddorp heeft een uitgestrekt en rustig karakter, en met ruim 17 kilometer aan strand is er genoeg plek voor zonaanbidders en watersporters.

Eb & vloed

Het waterpeil van de zee stijgt en daalt twee keer per dag door de aantrekkingskracht van de maan en de zon. Bij vloed staat het water hoog, bij eb juist laag. Daardoor kan je op sommige plekken letterlijk over de zeebodem lopen.

Low tide or high tide Brouwersdam? This is low tide.
Low tide or high tide Brouwersdam? This is high tide.

Vond je dit interessant? Ontdek meer