© Aeres Hogeschool
Categorie:Bronnenmateriaal

FLORIADE EXPO 2022 – 14 april t/m 9 oktober 2022

31 jan. 2022

Over 75 dagen op 14 april opent de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 haar deuren. Zes maanden lang kunnen bezoekers een reis maken langs moderne tuinbouw en ervaren hoe binnensteden groener, duurzamer en leefbaarder kunnen worden gemaakt. Je maakt kennis met de reis van het zaadje of stekje tot aan het eten op je bord en komt meer te weten over innovaties in de tuinbouw die steden groener kunnen maken. Onder het motto “Growing Green Cities” is Floriade Expo 2022 moderner en actueler dan ooit: 40 landen presenteren hun concepten en innovaties voor een duurzame en groene toekomst. Floriade vindt slechts om de tien jaar plaats en is dit jaar gevestigd in Almere de provincie Flevoland, de jongste van alle Nederlandse provincies.

Floriade zet de tuinbouw echt centraal. Een groot deel van ons voedsel komt uit de tuinbouw en de vraag naar voedsel stijgt wereldwijd door bevolkingsgroei. Innovaties kunnen bijdragen om op een duurzame manier te voldoen aan die stijgende vraag en daar is de provincie Flevoland zich zeer van bewust. Denk maar aan de Noordoostpolder waar vele tulpenvelden groeien en bloeien en andere streekproducten worden geteeld. Of neem Oosterwold in Almere, het grootste stadslandbouwgebied in Nederland waar bewoners in een coöperatie lokaal voedsel produceren voor lokaal gebruik. De wijk is het voorbeeld waar de thema’s van de Floriade daadwerkelijk al werk in uitvoering zijn. Tuinbouw zorgt dus voor groen in de steden in de vorm van bomen, planten en bloemen. Op de Expo zie je prachtige voorbeelden van innovaties uit de tuinbouw op het gebied van groen, voedsel, gezondheid en energie.

Naast opvallende inzendingen uit Azië en het Midden Oosten presenteert België zich ook bij Floriade. Met een driehoekige kavel nr. 36 (541m²) in het Urban district zorgt BelExpo voor de realisatie. Het wordt een ecologische en duurzaam paviljoen waar de nadruk komt te liggen op de typisch Belgische tuinbouwelementen en de rijke en diverse cultuur van de verschillende regio’s.

Tijdens de Expo ervaar je bij het Kunstpaviljoen Flevoland dan weer een samensmelting van architectuur, kunst en natuur. Zowel binnen als buiten geniet je van een prikkelende ervaring. Het paviljoen, naar ontwerp van Studio Ossidiana is een voorloper van een nieuw kunstmuseum in Almere en het zal minstens 5 jaar fungeren als proeftuin. Het kunstmuseum staat niet voor niets in Almere. De stad is internationaal bekend voor haar moderne architectuur ontworpen door wereldberoemde architecten. Almere stad wordt ook wel een architectuurmuseum in openlucht genoemd.

Vanuit België is Floriade gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Reis ontspannen met de trein. In Almere Centrum aan het Weerwater (op 10 minuten wandelen van het station) ligt een rondvaartboot te wachten die je rechtstreeks naar de Expo voert en ook weer terug. Uiteraard hoef je niet meteen terug naar België. Verblijf in een van de duurzame hotels of B&B’s en maak de volgende dag een fietstocht via fietsknooppunten in en rond de stad met maar liefst 440 km vrij liggende fietspaden. Vanaf april 2022 komt er zelfs een sloepknooppuntennetwerk!

Vond je dit interessant? Ontdek meer