Margraten
Margraten
Foto: © NBTC / Liberation Route storyline
Categorie:Liberation Route

Hoe Amerika hielp bij de bevrijding van Nederland

Van september 1944 tot april 1945 speelde Amerika een sleutelrol in de bevrijding van Nederland. De bevrijding begon in het Limburgse Mesch en werd vervolgd in Noord-Brabant en Gelderland. Duizenden Amerikaanse soldaten gaven hun leven om de Duitse verdedigingslinie te doorbreken. Om een totale nederlaag te voorkomen, verzetten de Duitsers zich hevig, onder meer met zware artillerie. Volg de Liberation Route van de Amerikanen.

  • Lees meer over de gevechten die leidden tot de overwinning van de geallieerden in Nederland.
  • Ontdek meer over de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland.
  • Volg de Liberation Route en volg in de voetsporen van de Amerikaanse soldaten die Nederland hielpen bevrijden.

Amerikaanse troepen landen om Nederland te helpen bevrijden

Na een van de warmste zomers ooit, uitgeput door de hitte en vier jaar bezetting door de Nazi’s, is een groep Nederlandse boeren in de groene velden en boomgaarden bij het dorp Mesch aan het werk. Ze horen een vreemd geluid en voor ze het weten zijn ze omringd door soldaten. Voordat ze kunnen reageren, roept een van de mannen in uniform, met een sigaret in zijn mondhoek en een grijns op zijn gezicht die hij al tijden niet meer had gehad: “Jullie zijn bevrijd, de geallieerden zijn aangekomen!” Het zijn soldaten van de Amerikaanse 30th Infantry Division en het is het begin van de hulp die de Verenigde Staten boden bij de bevrijding van Nederland.

Operatie Market Garden

Het Amerikaanse aandeel bij de bevrijding van Nederland was van onschatbare waarde. Slechts vijf dagen nadat Amerikaanse troepen het Zuid-Limburgse Mesch waren binnengetrokken, werden er ook Amerikaanse soldaten gedropt achter de vijandelijke linies. Het maakte deel uit van Operatie Market Garden in Gelderland en Noord-Brabant. Het was een van de grootste luchtaanvallen ooit. Het plan was vanuit Nederland Duitsland binnen te vallen door strategische Nederlandse bruggen in te nemen, waaronder twee bruggen over de Waal bij Nijmegen. Onder leiding van Generaal James Gavin landden Amerikaanse paratroepen van de 82nd Airborne Division op zondag 17 september 1944 bij het dorp Groesbeek. Drie dagen later, zwaar onder vuur genomen door een versterkte Duitse troepenmacht, ontstond het plan om de bruggen van twee kanten tegelijk aan te vallen. Dat betekende dat de Amerikanen de rivier per boot moesten oversteken. Ze staken de Waal over terwijl ze werden bestookt door de Duitsers, maar wisten toch de noordelijke oever te bereiken en stand te houden. Van hieruit wisten ze de bruggen in te nemen en de stad Nijmegen te bereiken. Tijdens de operatie raakte de helft van de mannen van de 82nd Airborne Division gewond; sommigen lieten het leven. Tot overmaat van ramp werden de geallieerden verslagen in de Slag om Arnhem bij hun poging de laatste brug over de Rijn in te nemen: de operatie mislukte.

Bevrijding van Maastricht

De bevrijding van Brabant en de Slag bij Overloon

Hoewel Operatie Market Garden faalde, waren de Amerikaanse troepen erin geslaagd een corridor te ontsluiten die van België via Eindhoven tot Nijmegen liep. Daarmee maakten ze de weg vrij voor de bevrijding van de rest van de provincie Noord-Brabant. De Slag om Overloon, die op 30 september 1944 begon met een aanval door de Sherman-tanks van de 7th American Armoured division, was een bepalende factor voor het openhouden van de corridor. Meer dan twee weken later slaagden de geallieerden er na zeer hevige gevechten in om Venray te bevrijden. Hiermee kwam de Slag om Overloon tot een einde. Rond dezelfde tijd sloot de Amerikaanse 104th division ‘Timberwolves’ zich aan bij geallieerde troepen die de Duitsers in het westen en midden van Brabant aanvielen. Begin november was de hele provincie bevrijd.

De monotonie van oorlog

Na deze overwinning volgden maanden van intense gevechten, waarbij beide zijden geen krimp gaven. De Duitsers realiseerden zich dat ze de oorlog zouden verliezen maar dit maakte hen alleen maar wanhopiger. De geallieerden slaagden er niet in de Rijn in te nemen. De eentonigheid van de oorlog nam het over van de angst en verschrikkingen. Soldaten moesten vooral standhouden tegen de intense kou van een winter die net zo stug standhield als de vijand.

De Duitse overgave en de bevrijding van Limburg

Op 8 februari 1945 begonnen de Brits-Canadese troepen Operatie Veritable. Het was de bedoeling dat Operatie Grenade van de Amerikanen op hetzelfde moment van start ging, zodat de geallieerden in een tangbeweging de Rijn konden bereiken. Helaas hadden de Duitsers de Ruhr laten overstromen, waardoor Operatie Grenade niet kon beginnen. Op 23 februari 1945 was het water genoeg gezakt en konden de Amerikanen eindelijk de rivier oversteken. Nadat Roermond en Venlo waren ingenomen, kwamen de Amerikaanse en Engelse troepen op 3 maart samen in het Duitse Geldern. De Duitsers die nog in Limburg waren, gaven zich over. Het bevrijden van de provincie, een proces waar al op 12 september 1944 aan was begonnen, was eindelijk voltooid. De Amerikaanse troepen trokken Duitsland in met de wetenschap dat zij een belangrijke rol hadden gespeeld door Nederland te bevrijden van een van de meest onderdrukkende regimes.

Margraten

Bezoek de Amerikaanse Militaire Begraafplaats en het gedenkteken

Ook nu nog komen mensen uit Nederland en de rest van wereld met Dodenherdenking met bloemen en kransen naar de Amerikaanse Militaire Begraafplaats in Margraten om de 8.301 Amerikaanse soldaten te eren die hun leven gaven om Nederland te bevrijden. Op de Muren der Vermisten staan nog eens 1.722 namen. ‘De gezichten van Margraten’ is een doorlopend project waarbij persoonlijke foto’s worden verzameld en alle 10.023 namen een gezicht krijgen.

Margraten

Categorie: Ontdekken

Liberation Route

Ontdek deze historische Bevrijdingsroute in Nederland, die de belangrijkste mijlpalen tijdens het oprukken van de geallieerde legers met elkaar verbindt.

Krijg een indruk van de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In het Eyewitness Museum worden verschillende oorlogsscènes in fraai vormgegeven diorama’s uitgebeeld.

Categorie: Naar de site

Oorlog en vrijheid bij Nijmegen

In het Infocentrum WO2 Nijmegen komt u alles te weten over de verhalen, het historisch erfgoed, evenementen en de musea uit de Tweede Wereldoorlog 'in de regio Nijmegen'.

Categorie: Naar de site

De gezichten van Margraten

In Margraten, op de enige Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Nederland liggen ruim 8.000 militairen begraven. Wie waren zij? Met 'De gezichten van Margraten' geeft de lokale bevolking de Amerikaanse soldaten die hier begraven liggen jaarlijks een gezicht door het plaatsen van hun foto bij de kruizen.

Categorie: Naar de site

Vier de vrijheid

Op begraafplaats Magraten vindt jaarlijks het Liberation Concert plaats. Sta stil bij de dappere soldaten die vochten voor de bevrijding van Nederland en vier het leven!

Categorie: Naar de site

Geronimo Museum Eerde

Ontdek het spannende verhaal van de bevrijding van Eerde in het Geronimo Museum, in de gerestaureerde molen die een bijzondere rol speelde tijdens Operation Market Garden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer