© Aerovista Luchtfotografie - Shutterstock
Categorie:Noord-Holland

Bergen aan zee: strand en kunst

De Noord-Hollandse, badplaats Bergen aan Zee trekt het hele jaar duizenden bezoekers. Veel mensen komen naar Bergen aan Zee vanwege het strand, anderen willen van de natuur genieten en een nog grotere groep bezoekt de badplaats vanwege de artistieke sfeer. Bergen aan Zee is het hele jaar door een aantrekkelijke vakantiebestemming.

  • Bergen aan Zee, in de gemeente Bergen, is een aantrekkelijke badplaats met een prachtig strand.
  • Bezoek in de zomermaanden een van de kunstmarkten in Bergen.
  • Ontdek wandelend of fietsend de hoogste en breedste duinen van ons land, ten noorden van Bergen aan Zee.

Bergen: kunstenaarsdorp en badplaats

Bergen bestaat uit twee kernen: Bergen zelf en het drie kilometer verderop aan het strand gelegen Bergen aan Zee. Daardoor is Bergen de ideale mix voor iedereen die het strandleven wil combineren met cultuur, die van zwemmen houdt maar ook van excursies, en die van de natuur wil genieten maar ook van fraaie bezienswaardigheden.

Vlakbij Bergen aan Zee ligt Egmond aan Zee, een ander dorp in de gemeente Bergen, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ten noorden van Bergen vindt u bovendien met zijn fraaie duinen.

Bijzondere kunst in Bergen

Al sinds het begin van de twintigste eeuw is Bergen een kunstenaarsdorp. Zo woonde de internationaal bekende kunstenaar Charley Toorop in Bergen. Talloze kunstenaars voelden zich aangetrokken tot de rust, de weidse ruimte en de fantastische locatie van Bergen aan de rand van de duinen en midden in de natuur. Daarin vonden zij hun inspiratie. De kunstenaarsstroming die zo ontstond, staat bekend als ‘de Bergense school’. In het Kranenburgh Museum (aan de Hoflaan 26 in Bergen) is dit soort werk te bewonderen.

In de zomermaanden kunt u natuurlijk ook altijd terecht op een van de kunstmarkten. Bergen viert ieder jaar in oktober de Kunst10daagse. Ruim 250 kunstenaar tonen hun werk op verschillende locaties in Bergen: schilders, beeldhouwers, fotografen, grafici en keramisten.

Een ander Bergens museum is Het Sterkenhuis (Oude Prinsweg 21). Hier kunnen kunnen bezoekers zien hoe mensen rond 1900 in een boerderij leefden, aan de hand van oorspronkelijk ingerichte ruimtes en authentieke kleding, voorwerpen en meubels. Wie meer van moderne kunst houdt, kan terecht in de vele galeries in het dorp Bergen, zoals The Obsession of Art (Molenstraat 3) of Galerie Pi (Oosterweg 18).

Meer bezienswaardigheden in Bergen en Bergen aan Zee

Een van de opvallendste bezienswaardigheden in Bergen is de Ruïnekerk, die midden in het dorp staat. De kerk raakte in de zestiende en achttiende eeuw beschadigd, waardoor er nu nog maar een deel van overeind staat. Alleen de resten van de buitenmuren vormen nog het bewijs van zijn oorspronkelijke omvang. Een mystiek schouwspel! Rond het kerkplein liggen verschillende cafés, restaurants en stijlvolle boetieks. In de zomer vinden hier vuurwerkavonden en kunstmarkten plaats (op donderdagavond in juli en augustus). 

Vooral voor gezinnen is een bezoek aan het Zee Aquarium (Van der Wijckplein 16, Bergen aan Zee) zeer de moeite waard. Gasten kunnen hier onder het skelet van een potvis door lopen of even langs gaan bij zeehond Selma. Daarnaast zijn er ruim 300 soorten zeeschepsels te bewonderen, zoals piranha's, zeepaardjes, zeesterren, zeeanemonen en roggen. Die laatste kun je zelfs aaien!

Activiteiten rond Bergen

Een heerlijke wandeling of fietstocht door de duinen mag natuurlijk niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Bergen aan Zee. Bij Bergen aan Zee liggen de hoogste en breedste duinen van Nederland (de Schoorlse Duinen), met bijzondere flora en fauna. Het 5.300 hectare grote Noordhollands Duinreservaat nodigt u uit tot een fietstocht of wandeling. Handig om te weten: het natuurreservaat is ook begaanbaar voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Als u de hond wilt meenemen op uw vakantie in Bergen aan Zee, kunt u in de wintermaanden lange strandwandelingen maken. Tussen mei en oktober moet uw viervoeter tussen 10 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds een riem om. Honden zijn ook welkom in Bergerbos, het bosgebied in het Noordhollands Duinreservaat. In het broedseizoen, tussen 15 maart en 15 juni, moeten ze zijn aangelijnd.

Waar kunt u lekker eten in Bergen aan Zee?

Op het strand vindt u het gezellige strandpaviljoen SB Noord (adres: C.F. Zeiler Boulevard 3, Bergen aan Zee) met zijn unieke charme! Het menu is zeer gevarieerd en het restaurant werkt met smakelijke, traditionele streekproducten. Als u een liefhebber bent van het bosgebied rond Bergen, is restaurant Bergen Binnen (adres: Breelaan 130, Bergen) zeker een aanrader: een gezellig interieur en een kaart vol lekkers.

Restauranttip van de redacteur: Trakteer uzelf op de poffertjes bij Duinvermaak (adres: Breelaan 132, Bergen)!

Hoe komt u in Bergen?

Er is geen treinverbinding met Bergen. Bezoekers kunnen vanaf station Alkmaar een bus nemen die ze in een kwartier in het dorp Bergen brengt. De busrit van Bergen naar het aan de kust gelegen Bergen aan Zee duurt ook een kwartier. Als u met de auto komt, houd er dan rekening mee dat er van maart tot oktober parkeertarieven gelden. Goed nieuws voor zonaanbidders: er zijn (betaalde) parkeerplaatsen direct naast het strand.

Leuke bestemmingen voor dagtochten

Op slechts 10 kilometer van Bergen aan Zee ligt de prachtige kaasstad  Alkmaar, waar u in de zomer elke vrijdag de wereldberoemde kaasmarkt kunt bezoeken. Meer richting het zuiden vindt u de historische en typisch Nederlandse stad Haarlem, met zijn grachten, ophaalbruggen, molens en marktplaats. Gaat u liever naar zee? Dan zult u in uw element zijn in badplaatsen als Egmond aan Zee, Zandvoort  en het tussen duinen en tulpenvelden gelegen Julianadorp. Langs het IJsselmeer vindt u fraaie stadjes als Hoorn en Enkhuizen, waar bezoekers niet alleen gezellige havens kunnen vinden maar ook talloze watersportmogelijkheden. 

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Lees meer