© Marco Wintjens

Route: Een voorproefje van Holland

Deze route biedt inspiratie om de vele kanten van Nederland te ontdekken. Reis van Maastricht in de zuidpunt van het land naar een strand aan de Noordzee en bekijk historische architectuur en modern design. Koop om te beginnen ‘s ochtends uw Holland Travel Ticket bij elk NS-treinstation. Het ticket is geldig vanaf 9.00 uur en is te gebruiken in de trein, tram, bus en veerpont door heel Nederland. Alhoewel u niet kunt uitslapen, staat daartegenover dat u een groot deel van Nederland in één dag kunt zien. En bij uw eerste halte op de route kunt u genieten van een kop heerlijke koffie in een prachtige omgeving.
  • Reis van de stad Maastricht in het zuiden naar de kust aan de Noordzee.
  • Stap uit in Gouda voor de beroemde kaas en ontdek een stad rijk aan geschiedenis.
  • Maak 24 uur lang gebruik van alle openbaar vervoer in Nederland met het Holland Travel Ticket.

Eeuwenoude architectuur, boeken en koffie

Begin uw dag vroeg in Maastricht, helemaal in het zuiden van Nederland. Als u nog niet helemaal wakker bent, biedt de eerste halte op de route de oplossing: de Dominicaanse Kerk uit de 13e eeuw is omgebouwd tot café en een van de mooiste boekenwinkels ter wereld. Het gaat open om 9.00 uur (behalve op maan- en zondag) dus geniet van een kop koffie en kijk even rond. Misschien vindt u een leuke roman om in de trein te lezen. U wandelt in 15 minuten naar het NS-station, waarbij u ook over de prachtige Sint-Servaasbrug loopt. Deze stenen brug werd opgetrokken in de 13e eeuw en is een van de meest kenmerkende hoogtepunten in Maastricht. Stap op de trein naar Roermond. De reis duurt niet lang: binnen 30 minuten stapt u weer uit.

Kerken en winkelen in Roermond

In de mooie stad Roermond kunt u kiezen tussen kerkelijk en wereldlijk. Aan de ene kant vindt u er een aantal historische kerken: de prachtige Gotische Sint Christoffelkathedraal op het marktplein, de 13e-eeuwse Munsterkerk en de 15e-eeuwse Minderbroederskerk. Aan de andere kant is er in Roermond ook een designer outlet, de grootste in de Benelux, waar 250 merkwinkels en heerlijke plekken om te lunchen te vinden zijn. De beslissing is aan u. Mis alleen niet uw volgende trein. Eindhoven ligt op 30 minuten afstand.

Hedendaagse kunst en geavanceerd design in Eindhoven

Van oud tot nieuw: Eindhoven biedt prachtige moderne architectuur en geavanceerd design. Het Van Abbemuseum biedt een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunst, van Picasso, Kandinsky en Rodin tot de Guerrilla Girls, dit alles in een opvallend gebouw. Het Design House is een bekend platform voor kunst, design en technologie. Als u genoeg hebt van de moderne wereld, reist u naar het historische stadje voor een dosis traditioneel Hollands. Stap op de trein, zoek een fijn plekje naast het raam en ga lekker zitten met uw boek. De reis duurt een uur en 15 minuten.

Hollandse lekkernijen in Gouda

Het is tijd voor Hollandse tradities, die nog altijd in leven worden gehouden in Gouda. Natuurlijk hoort daar de befaamde lokale kaas bij. Op de kaasmarkt kunt u zien hoe kaas van oudsher wordt verhandeld. De kaasmarkt vindt in de zomer elke donderdag plaats maar u kunt op elk moment overal in de stad de echte Gouda proeven en kopen. Gouda heeft ook een van de mooiste historische centra van Nederland, vol monumentale gebouwen (zoals de Sint Janskerk en het stadhuis), verborgen hofjes, prachtige kanalen en leuke winkeltjes. Stroopwafels, de verrukkelijke oud-Hollandse koeken, zijn hier zelfs uitgevonden. Stap binnen bij Van den Berg om een vers gemaakte stroopwafel te proeven en koop ook wat voor onderweg: Den Haag ligt op slechts 18 minuten afstand met de trein.

Diner aan zee in Den Haag

Neem op het Centraal Station in Den Haag buslijn 22, waarmee u naar het strand rijdt (Scheveningen om precies te zijn) in slechts 20 minuten. Het is een interessante route langs het prachtige Binnenhof, de zetel van de Nederlandse regering. Stap uit bij het beroemde Kurhaus Hotel. (Wees niet ongerust, als kustplaats heeft Scheveningen een grote verscheidenheid aan accommodaties, zelfs als de vijfsterrenluxe van dat hotel niet binnen bereik ligt.) Eindig uw dag met een wandeling op het strand en de pier. Geniet tenslotte van een diner met heerlijke verse vis bij Catch by Simonis aan de haven. U hebt het verdiend!

Onze tip

Ontdek nog meer over de Nederlandse keuken met onze Holland Stories. Proef en ontdek de pure, verrukkelijke en eerlijke keuken van Nederland.

Categorie: Lezen

Kaasmarkt van Gouda

Bekijk de eeuwenoude traditie van kaashandelen in Gouda.

Categorie: Ontdekken

De Nederlandse Keuken

Nederland telt vele goede restaurants, top chefs en regionale producten van zeer hoge, internationaal erkende, kwaliteit. Proef en ontdek de puur en (h)eerlijke keuken van Nederland.