© Sem Jones via Centraal Museum Utrecht
Categorie:Bronnenmateriaal

The Blind Spot: Licht en schaduw worden voelbaar!

20 juli 2021

Van 7 augustus 2021 t/m 18 augustus opent het Centraal Museum Utrecht tijdelijk haar deuren voor een uniek kunstproject van kunstenaar Jasper Udink ten Cate en Experience Designer Jeroen Prins. Zij hebben de handen ineengeslagen om een 4D kunstbeleving te ontwikkelen voor bezoekers die kunnen zien én bezoekers met een visuele beperking.

Twee replica’s van echte  Hollandse Meesters zijn nagemaakt in 3D. Een stilleven van Floris Claesz van Dijck (1613) en van Bart van de Leck (1921). Speciale effecten zijn toegevoegd zodat alle bezoekers de mogelijkheid hebben om kunst te ervaren op een manier zoals nooit eerder is vertoond. Zo wordt iedereen aangemoedigd om de kunstwerken echt aan te raken, waarbij ze daadwerkelijk voelen wat licht en schaduw precies inhoudt. Eetbare producten en een binaurale audiotour worden ingezet om een volledige, mind blowing 4D experience te creëren.

Inclusief Design is de inspiratiebron voor deze unieke en multi-sensoriale experience. Omdat onze maatschappij niet vrij toegankelijk is voor iedereen, is het doel van deze expositie om bewustzijn, begrip en kennis te creëren betreffende dit onderwerp.

Niet alleen mensen met een (visuele) beperking kunnen deze ervaring beleven. Met gebruik van blinddoeken, storytelling technieken - en ondersteuning van een 8D binaurale audiotour - introduceren Jasper en Jeroen ‘niet gelimiteerde bezoekers’ in de wereld van mensen met een visuele beperking. Ze zetten Food Design in als een middel om meer bewustzijn te creëren voor alle groepen in onze samenleving. Dit Food Design project is niet alleen leuk om te voelen, het is ook leuk om te eten, horen, zien en te proeven, De toekomst van design is inclusief en experience gedreven!

‘The Blind Spot’ is een samenwerking tussen Nederlands kunstenaar & Food Designer Jasper Udink ten Cate, oprichter van Creative Chef Studio én ondernemer, marketeer & Experience Designer Jeroen Prins, oprichter van Prins Experience Design.

Vond je dit interessant? Ontdek meer