Zomercarnaval Rotterdam
© Bas Czerwinski
Categorie:Bronnenmateriaal

UNESCO cultureel erfgoed van Nederland uitgebreid

16 jan. 2024

De Commissie Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO heeft zowel het Rotterdamse Zomercarnaval als de techniek van de weidebevloeiing ingeschreven op de Internationale Lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit is in december besloten tijdens de jaarlijkse vergadering van het Comité Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO, die dit keer plaatsvond in Botswana. De zogenaamde "Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid" bevat tradities, gebruiken en vakmanschap van over de hele wereld die het waard zijn om door te geven aan nieuwe generaties.

Zomercarnaval

Nederland heeft het Zomercarnaval genomineerd voor de UNESCO-lijst vanwege de culturele diversiteit van de jaarlijkse straatparade door het centrum van Rotterdam. Deze 5 km lange parade, met meer dan 2.500 dansers in kleurrijke kostuums, 25 carnavalsgroepen en praalwagens, trekt elk jaar honderdduizenden bezoekers uit heel Nederland.

De kleurrijke optocht doet denken aan carnavalstradities uit de Antillen, Kaapverdië, Suriname en Spanje. Groepen met verschillende achtergronden bereiden zich een jaar lang voor. Samen maken ze kostuums of praalwagens en repeteren ze voor de optocht. Deze gezamenlijke inspanning maakt het zomercarnaval tot een "levend erfgoed van de mensheid".

Grasland irrigatie

Samen met Oostenrijk, België, Duitsland, Italië, Luxemburg en Zwitserland heeft Nederland de techniek van graslandirrigatie genomineerd voor de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Landschapsbeheerders en vrijwilligers gebruiken deze ingenieuze techniek om rivierwater via geulen over een weiland te laten stromen. Dit voegt water en voedingsstoffen toe aan de bodem, waardoor deze vruchtbaarder wordt, minder snel uitdroogt en beter bestand is tegen vorst. Irrigatie van grasland verhoogt ook de biodiversiteit.

In Nederland wordt grasland al sinds de Middeleeuwen geïrrigeerd. Deze techniek wordt nog steeds toegepast in delen van Overijssel en Noord-Brabant.

Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed

Net als Werelderfgoed staat ook immaterieel cultureel erfgoed op een internationale Unesco-lijst. Dit is de Internationale Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Het omvat tradities, rituelen, gebruiken en vakmanschap die mensen willen doorgeven aan toekomstige generaties. Dit vereist een andere aanpak dan de bescherming van monumenten of collecties. In het geval van immaterieel erfgoed betekent "beschermen" dus het levend houden door kennis en vaardigheden te beoefenen en door te geven aan nieuwe generaties.

Het molenaarsambacht, de corsocultuur en de valkerij zijn drie vormen van Nederlands immaterieel cultureel erfgoed die al op deze UNESCO-lijst staan.

Vond je dit interessant? Ontdek meer