Famous Rietveld Red and Blue Chair
© Ernst Moritz via Centraal Museum Utrecht

Gerrit Rietveld, Nederlands ontwerper en architect, was een pionier op het gebied van modern design. Zijn vooruitstrevende visie op architectuur en meubels, die De Stijl kenmerkt en waarmee hij een grote impact maakte in Nederland en daarbuiten, is tot op heden een inspiratiebron voor vele Nederlandse designers. Kom meer te weten over zijn leven, successen en meest invloedrijke ontwerpen.

  • Leer een van de bekendste architecten en ontwerpers uit Nederland beter kennen.
  • Kom meer te weten over het Rietveld Schröderhuis dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt.
  • Ontdek Rietvelds meesterwerk, de Rood-blauwe stoel.
Adres:
Prins Hendriklaan 50
3583EP Utrecht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Het leven van Gerrit Rietveld

Gerrit Thomas Rietveld werd in 1888 geboren in Utrecht. Op 11-jarige leeftijd begon hij te werken in de meubelmakerij van zijn vader. In de avonduren studeerde hij technische tekenkunst aan Het Utrechtsch Museum van Kunstnijverheid, waar hij les kreeg van architect Piet Klaarhamer. Hierna ging Rietveld aan de slag bij een plaatselijke goudsmid en opende zijn eigen meubelmakerij in 1917.

Rietveld vond de handgemaakte meubels uit die tijd te zwaar, onnodig duur en te arbeidsintensief om te maken. Hij interesseerde zich voor machines die eenvoudigere en toegankelijkere meubels konden produceren voor een massamarkt. Zijn werk revolutioneerde daarmee de manier waarop meubels ontworpen en geproduceerd werden. In 1919 was zijn stoel – destijds met onbeschilderde, beukenhouten latten – te zien in kunsttijdschrift De Stijl, onder redactie van Theo van Doesburg. Dit was het begin van Rietvelds succes.

In 1922 trouwde Rietveld met Vrouwgien Hadders en ze kregen zes kinderen. Zijn jongste zoon, Wim Rietveld, trad in zijn vaders voetsporen en werd een gerenommeerd industrieel ontwerper.

Rietveld Schröderhuis Utrecht

Na de oplevering van het Rietveld Schröderhuis in Utrecht in 1924, begon Rietveld vanuit een studio op de begane grond te werken. Toen zijn vrouw overleed besloot hij in te wonen bij Truus Schröder waar hij tot aan zijn sterfdag verbleef, een dag na zijn 76ste verjaardag.

In 1968 werd het prestigieuze Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam omgedoopt tot de Gerrit Rietveld Academie.

De werken van Gerrit Rietveld  

Rietvelds vroege werk was kenmerkend voor De Stijl, een modernistische kunstbeweging met leden als Piet Mondriaan en Theo van Doesburg.

Red blue chair Gerrit Rietveld

Zijn meesterwerk, de Rood-blauwe stoel, werd geprezen voor zijn eenvoud en – in de woorden van Rietveld zelf –"eerlijke ontwerp". De abstracte compositie is onlosmakelijk verbonden aan De Stijl, die zich richtte op een harmonische vormgeving middels geometrie. In 1923 lakte Rietveld, op aanraden van collega-kunstenaar Bart van der Leck, de stoel in hoogglanzende, primaire kleuren waardoor de kleurvlakken leken te zweven.

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht is een van de belangrijkste creaties van Rietveld. Truus Schröder bewonderde Rietvelds werk en vroeg hem een ​​huis te ontwerpen voor haar en haar kinderen. Het uiteindelijke resultaat en het gebruik van licht en ruimte in het Rietveld Schröderhuis was baanbrekend voor 1924; dankzij de horizontale ramen was er volop licht, schuifdeuren verdeelden de ruimte, en de uitgesproken kleuren benadrukten de geometrische vormen. Het huis deed qua stijl denken aan een driedimensionaal Mondriaanschilderij en ontving wereldwijd media-aandacht. Sinds 2000 staat het Rietveld Schröderhuis op de beschermde Wereld erfgoed lijst van Unesco.

Van Gogh Museum Amsterdam exterior

Rietvelds laatste project, het Van Gogh Museum in Amsterdam, was een van zijn belangrijksten. Rietveld overleed een jaar nadat het project was gestart. Negen jaar later werd het museum voltooid, zonder af te wijken van zijn oorspronkelijke schetsen.

Waar de werken van Gerrit Rietveld te zien zijn

De meeste werken van Rietveld bevinden zich in zijn woonplaats Utrecht. Een exemplaar van de Rood-blauwe stoel staat in het Centraal Museum in Utrecht, naast enkele van zijn meest gevierde ontwerpen. Rietvelds werken spelen ook een prominente rol in de tentoonstelling 'Mondriaan & De Stijl' in het Kunstmuseum Den Haag.

Bezoek het Rietveld Schröderhuis in Utrecht voor een historische rondleiding en dompel uzelf onder in architectuur en design.

Categorie: Lezen

Centraal Museum Utrecht

Ontdek het Centraal Museum in Utrecht, thuisbasis van een reeks invloedrijke Nederlandse werken.

Categorie: Lezen

Kunstmuseum Den Haag

Ontdek de unieke collectie en bewonder het fraaie art deco pand.

Categorie: Ontdekken

Mondriaan & De Stijl

Bezoek belangrijke musea en monumenten door heel Nederland. Bekijk iconische kunstwerken van De Stijl en ontdek hedendaags Dutch Design.

Vond je dit interessant? Ontdek meer