Couple on bikes looking out over Lauwersmeer
© Marleen Annema via Visit Wadden
Categorie:Cycling Lifestyle

Dagtochtje op de fiets? Zo pak je dat aan

Fietsend een stad verkennen is leuk, fietsend het platteland ontdekken is nog véél leuker! De routes in het fietsknooppuntennetwerk bieden een leuke en gemakkelijke manier om het Nederlandse platteland te ontdekken: een aantal bewegwijzerde routes die je de weg wijzen naar bezienswaardigheden, monumenten en de mooiste landschappen.

Dankzij het vlakke terrein en de compacte afmetingen van Nederland is het goed te doen om een dagje landschappen en monumenten te bewonderen op de fiets. Het fietsknooppuntennetwerk is ontwikkeld om je langs aanbevolen routes te leiden of je te helpen zelf een rit samen te stellen uit delen van verschillende routes. Klinkt ingewikkeld, is het allerminst. De routes staan namelijk aangegeven op elk kruispunt, zodat je de weg naar het volgende knooppunt eenvoudig kunt vinden. Je hoeft alleen een route te kiezen en de bewegwijzering te volgen. Of nog makkelijker; gebruik de mobiele app (iPhone en Android) voor extra hulp met navigeren.

  • Reis en ontdek op eigen tempo.
  • Kies een inspirerend thema of stel je eigen route samen.
  • Combineer de fietsknooppuntenbordjes met de mobiele app om je eigen weg gemakkelijk te vinden.

Hoe gebruik je het fietsknooppuntennetwerk?

Couple bikes day trip stop at Amerongen Castle

Het fietsknooppuntennetwerk is bedoeld om Nederland op een leuke en gemakkelijke manier te verkennen. Langs de weg vind je bijna door het hele land bordjes die de route aangeven. Naast het fietsknooppuntennetwerk zijn er Langeafstand routes voor meerdaagse tochten. De kortere fietsroutes zijn ideaal voor dagtochten. Ze leiden naar bezienswaardigheden die prima vanaf de fiets te bewonderen zijn, van bloembollenvelden tot prachtige zeegezichten en historische boerenlandschappen met windmolens.

Kijk om te beginnen eens naar de vaste fietsroutes gebaseerd op thema’s als ‘kunst en cultuur in Flevoland’, ‘windmolens van Kinderdijk’, ‘historische monumenten in Zeeland’ en nog veel meer. Deze routes zijn doorgaans 30 tot 50 kilometer lang en kunnen binnen een dag worden afgelegd. Je kunt routes combineren om je ideale reis samen te stellen, de route onderweg aanpassen of een geheel eigen route samenstellen. De mobiele app van het fietsknooppuntennetwerk is ideaal om een reis op maat te creëren.

Family looks at sign cycling route network Central Friesland

De knooppunten zijn simpelweg kruispunten waar fietsroutes samenkomen en de richting van elke route wordt aangegeven. Het handigste is om de knooppunten samen met de mobiele app te gebruiken, zo raak je nooit de weg kwijt. De nummers van de routes staan naast pijltjes met een opvallend fietssymbool die de richting van het fietspad aangeven.

Let op: Zeshoekige bordjes die themaroutes aangeven kun je ook nog door heel Nederland vinden maar zijn minder gebruikelijk sinds de introductie van het fietsknooppuntennetwerk.

Maak je straat gezonder met onze Cycling Lifestyle AI

Ga aan de slag met onze Cycling Lifestyle AI en voeg een vleugje Nederland toe aan jouw straat. Onze kunstmatige intelligentie maakt iedere straat in een handomdraai groener én gezelliger. Aan de slag

Ontwerp je ideale dagtocht

Utrecht Maliebaan cyclist with old facade buildings

Je hebt feitelijk twee mogelijkheden om het fietsknooppuntennetwerk te gebruiken: volg een bestaande route of stel je eigen reis samen op basis van bezienswaardigheden. Bekijk voor meer inspiratie het overzicht van fietsroutes in Nederland, met leuke mogelijkheden in elke provincie. Daarnaast kun je zelf ook een combinatie van knooppunten kiezen op basis van wat je wilt zien en hoe ver je wilt fietsen. Omdat het fietsknooppuntennetwerk zo flexibel is, kun je op elk punt van richting veranderen of de reis inkorten.

Tips om je reis te plannen

Couple cycling through rural area and holding out hand

Wat het mooiste is aan de knooppunten met bordjes, is het feit dat je je aandacht op het uitzicht kunt richten in plaats van op de navigatie. Je hoeft alleen maar te fietsen tot het volgende knooppunt, waar je van richting kunt veranderen of doorrijden. Je kunt vooruit plannen met behulp van de kaarten en gidsen op de website Fietsknoop.nl, relevante knooppunten opschrijven, een papieren kaart ophalen bij een bezoekerscentrum of de Fietsknoop mobiele app downloaden. De app is extra handig omdat het de door jou gekozen route combineert met GPS-navigatie in meerdere talen.

Voor meer inspiratie kun je je gekozen route ook combineren met de Langeafstand routes, een netwerk dat is bedoeld voor langere fietsvakanties. Deze themaroutes met titels als “LF Kustroute” en “LF Zuiderzeeroute” hebben speciale websites vol informatie over cafés, restaurantjes en bezienswaardigheden langs de routes, filmpjes van de hoogtepunten en tips om je reis te plannen.   

Door van tevoren op de kaart te kijken, weet je hoe lang je dagtocht gaat duren, wanneer je naar verwachting in steden en dorpen aankomt (voor het geval je wilt stoppen bij een café en restaurant) en hoe je weer thuiskomt voor zonsondergang. Het fietsknooppuntennetwerk is dus een gemakkelijke, leuke en ontspannende manier om het Nederlandse platteland op je gemak te verkennen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer