Cyclist checks bike app on phone
© Jan Bijl Fotografie
Categorie:Cycling Lifestyle

En route: plan een fietstocht door Nederland

Nederland is de ideale vakantiebestemming voor fietsers: het prachtige, vlakke landschap strekt zich uit tot aan de horizon, het milde zeeklimaat is zelden te heet of te koud, en de infrastructuur voor fietsers is uniek in de wereld. De meer dan 37.000 kilometer aan fietspad biedt eindeloze mogelijkheden voor avontuur. Wanneer je de stadsjungle eenmaal uit bent, lonkt het platteland met een uitgebreid netwerk aan fietspaden dat door duinen, langs open velden en door dorpjes meandert. Een fietstocht van een dag of meerdere dagen plannen is makkelijk wanneer je weet welke apps en tools je moet gebruiken – en wij helpen je daarbij graag op weg.

Er zijn talloze apps voor zowel iPhone als Android die assisteren bij elke stap tijdens het plannen van je route.

  • De ANWB heeft een fiets-app: ANWB Eropuit. Deze app maakt gebruik van het fietsnetwerk van genummerde knooppunten – bewegwijzerde routes die samen bijna het hele land bestrijken. Met de app kun je een route plannen, opslaan en volgen. Daarnaast krijg je onderweg ook informatie over bezienswaardigheden en plekken waar je iets kunt eten.
  • De Fietsknoop-app lijkt op ANWB Eropuit, met één extra voordeel: een (gratis) en eenvoudig aan te maken account zorgt ervoor dat je opgeslagen routes ook offline beschikbaar. Bovendien heb je toegang tot je routes op meerdere apparaten. En je kunt nog meer functies ontgrendelen tegen een kleine vergoeding.
  • Met de Routeplanner-app van de Fietsersbond kun je eenvoudig je eigen reis van de ene locatie naar de volgende in kaart brengen, of een rondrit plannen met behulp van het knooppuntennetwerk.
  • Ben je gek op de natuur? De routeplanner-app van Natuurmonumenten, Natuur Routes, biedt honderden routes die je langs het Nederlandse natuurschoon voeren. Stap even van je fiets, haal diep adem en luister op de app naar de uitleg van een boswachter over dit punt op je route. Je kunt je route eveneens downloaden voor offline gebruik.

Maak je straat gezonder met onze Cycling Lifestyle AI

Ga aan de slag met onze Cycling Lifestyle AI en voeg een vleugje Nederland toe aan jouw straat. Onze kunstmatige intelligentie maakt iedere straat in een handomdraai groener én gezelliger. Aan de slag

Fietsland van iedereen

Cyclists on smooth wide bike path

Je hebt je route gepland en bent klaar om op avontuur te gaan. Weet je niet zeker of je je regenpak of een t-shirt aan moet doen? Buienradar is erg populair. De app laat je precies weten waar en wanneer regen wordt verwacht. Het Weer in Nederland gebruikt gegevens van de meteorologische dienst KNMI voor zijn weersvoorspellingen.

Heb je pech onderweg? Mocht je fiets een spoedreparatie nodig hebben, dan kun je op de app Fietsen 123 up-to-date informatie vinden over de dichtstbijzijnde fietsenmakers. De app is ook handig als je wilt weten waar je een fiets kunt huren of waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt zit voor elektrische fietsen.

Nederland biedt fietsers van elk type een bijna eindeloze hoeveelheid keuzes. Ja, zelfs als het regent! Bezoekers én inwoners zullen genieten van deze variëteit aan fietsvakanties. Of je nu een dagtrip plant of een meerdaagse fietstocht, en ongeacht je ervaring, er is altijd een route die bij je past!

Vond je dit interessant? Ontdek meer