Portrait Ashardeen Sultan
© Bring yourself NBTC
Bring yourself

Ashardeen Sultan

Ashardeen ontwerpt therapeutisch speelgoed voor vluchtelingen

Ashardeen Sultan verruilde metropool Singapore voor het rustige Eindhoven, om daar aan de Design Academy te studeren. Zijn afstudeerwerk Spelementen bestaat uit therapeutische bouwelementen voor kinderen in asielzoekerscentra. Een project dat zowel maatschappelijk relevant als persoonlijk is voor Ashardeen.

Bring your­self, Ashar­deen will do the same

Portraitphoto Ashardeen Sultan proud on stool

Ashardeen Sultan is 28 jaar. Hij is multidisciplinair designer, net klaar met Design Academy Eindhoven. Zijn afstudeerproject Spelementen, voor kinderen in asielzoekerscentra, is te zien op de Dutch Design Week.

Design voor asielzoek­ers­centra

In 2018 kwam Ashardeen vanuit Singapore naar Nederland voor Design Academy Eindhoven. Een docent van zijn opleiding Product Design in Singapore kende Eindhoven, en raadde hem aan om daar zijn design skills verder te ontwikkelen. En hoewel Eindhoven zichzelf misschien graag ziet als bruisend centrum van Nederlands design, is het voor Ashardeen vooral de rust die hem trekt. "Singapore staat altijd aan. Hier gaan de winkels gewoon om zes uur dicht."

"Ik ben opgegroeid in een kansarm gedeelte van Singapore", zegt Ashardeen. "Ik weet hoe het voelt als niemand zich om je bekommert." Dus toen hij de kans kreeg om een project voor kinderen van vluchtelingen op te zetten, ging hij met medestudent Steven de Windt aan de slag.

Spelementen geeft kinderen in asielzoekerscentra in de eerste plaats een broodnodig verzetje. "Soms hebben ze alleen maar een bal of een leeg blikje om mee te spelen." Maar behalve dat kinderen hun bouwlusten kunnen botvieren op de houten elementen, zit er ook een therapeutisch element in. Zo geeft het speelgoed de kinderen ruimte voor bezinning, of kunnen ze er een plekje van maken om hun ervaringen te delen.

Portraitphoto Ashardeen hands with parts
"Ik ben opgegroeid in een kansarm gedeelte van Singapore. Ik weet hoe het voelt als niemand zich om je bekommert."
Ashardeen Sultan

Spelen en bezin­nen

Portraitphoto Ashardeen scrapes

Daarvoor bestaat Spelementen uit drie 'zones'. De eerste is een zelfbouwtentje, de 'home of thought'. "Hier kan een kind even rustig zitten en wat tijd voor zichzelf nemen", aldus Ashardeen. Van andere elementen kunnen kinderen een soort wipwap bouwen, genaamd 'backyard stories'. Het geeft ze de mogelijkheid om met een ander kindje of een sociaal werker te zitten, een gesprek te voeren en toch in beweging te zijn. De laatste zone heet 'spotlight', een serie zelfbouwkrukjes waarop de kinderen kunnen samenkomen en één iemand in de schijnwerpers kan staan.

Ashardeen hoopt elk azc in Nederland te voorzien van Spelementen. De jonge vluchtelingen die de bouwelementen al mochten testen, waren in ieder geval erg enthousiast. "We gaan nu nog een goede handleiding maken voor de vrijwilligers in de centra."

Neder­landse efficiën­tie

Toont Spelementen aan dat Ashardeen in een paar jaar tijd de kneepjes van Dutch design heeft geleerd? "Het is in ieder geval een goed product wat uit Nederland komt", is zijn meest eenvoudige uitleg. "De efficiëntie wordt hoger wanneer er meer kinderen mee in aanraking komen. Wat dat betreft is het wel een reflectie voor de Nederlandse samenleving. Hoe efficiënt het kan zijn en hoe het teruggeeft."

Tijdens de Dutch Design Week zal Eindhoven in ieder geval volop bruisen. Spelementen is door de docenten van de Design Academy gekozen om tentoon te stellen. "Ik hoop dat het een grote hit wordt bij kinderen", zegt Ashardeen over zijn speelgoed. "En ik hoop dat het mensen laat inzien dat niet iedereen evenveel geluk heeft met waar ze terechtkomen."

Portraitphoto Ashardeen sitting on stool
Portrait Ashardeen Sultan sawing machine