Dordrecht New harbor and Grote Kerk sitting at the water's edge
© Ernst Wagensveld via NBTC

Dit is NL

Nederland waterland: dat hebben we allemaal wel eens gehoord. Nederland is inderdaad gevormd door het alomtegenwoordige water en het vlakke landschap. In deze collecties met verhalen duiken we in het erfgoed en verleden van het land, maar kijken we ook naar het heden en zelfs naar de toekomst. Van Oude Meesters tot New Dutch: dit is NL.

In gevecht met het water

Veel van het Nederlands erfgoed houdt direct verband met het Nederlandse landschap en vooral met de strijd tegen het water. Dit kleine gebied, grotendeels onder zeeniveau, probeert al eeuwenlang het land waar mensen wonen te behouden en zelfs uit te breiden. Dat is de oorsprong van een eeuwenoude traditie van innovatie, van terpen via windmolens tot stoomgemalen. Lees het verhaal van Water in Nederland.

Maar ook andere typisch Nederlandse dingen zijn een direct of indirect gevolg van het Nederlandse landschap. De beroemde kaas, bijvoorbeeld, zou niet hetzelfde zijn als de Nederlandse koeien niet op de kleigrond van de polders konden grazen. En de net zo beroemde tulpen worden mogelijk gemaakt door het Nederlandse klimaat en de zandgrond van de Bollenstreek en andere delen van het land. Want wist je dat er ook in Zeeland tulpen geteeld worden? Lees er meer over in ons artikel over Bloemrijk Nederland.

Fietsparadijs Nederland

Nog een Nederlands icoon: de fiets. Nergens ter wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland en nergens is de fiets zo ingeburgerd als het favoriete vervoersmiddel van de meerderheid van de bevolking. Het Nederlandse vlakke land is dan ook ideaal om te fietsen. Voor de komst van de e-bike vormde ieder heuveltje al een flink obstakel, en Nederlanders vergeten wel eens hoe bijzonder het is dat ze gewoon, overal, platte wegen hebben om op de fiets overheen te zoeven. Fietsen in Nederland gebeurt met of zonder kinderen voor- en achterop, door weer en wind.

Wil je het Nederlandse landschap zelf ontdekken? Bekijk dan onze verhalen over Natuur in Nederland. We hebben de polders en bollenvelden al genoemd, maar Nederland is zoveel meer. Van de mergelgrotten in Zuid-Limburg tot de Waddeneilanden in het uiterste noorden, via de bossen van de Veluwe in het midden van het land: je vindt in Nederland echt alle types landschap. Ja, zelfs bergen (volgens de Nederlanders zelf, dan).

Couple on electric bikes in the forest

De Hollandse Meesters

Terug naar het erfgoed. Net zo Nederlands als de polders, tulpen en fietsen zijn Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Dit zijn Hollandse Meesters, schilders die deel uitmaken van de Nederlandse identiteit. En zij zijn niet de enigen: verrassend veel wereldwijd beroemde kunstenaars zijn afkomstig uit het kleine Nederland. Lees er meer over in ons artikel Nederlands erfgoed.

Al deze cultuurhistorie is natuurlijk heel leuk, maar is Nederland ook nu nog relevant? Goed dat je het vraagt! Nederland is namelijk bij uitstek een land van innovatie, waar ingenieurs en designers niet bang zijn voorop te lopen en de gekste ideeën om te zetten in werkelijkheid. Je ontdekt hier meer over in ons artikel New Dutch.

Van Dijken tot Design: Nederland in 7 verhalen

The windmills of Kinderdijk in the light of morning glory with a sunrise.
Categorie: Verhaal

Nederlands erfgoed: waar cultuur en landschap samenkomen

Alles weten over Nederlands erfgoed? Lees dan deze gids en ga je verbazen over al het moois wat ons land te bieden heeft.

Cyclist through the forest in autumn colors with reflection in the water
Categorie: Verhaal

Op deze plekken kun je het beste van de Nederlandse natuur genieten

Een gids vol met bijzondere plekken om maximaal van de Nederlandse natuur te genieten.

DDW 2022 Centre Kazerne MagneticMoment
Categorie: Verhaal

New Dutch: Nederland in een ander perspectief

Vergeet molens, tulpen en grachten. Deze gids geeft je een overzicht van het moderne , progressieve en duurzame Nederland zoals we dat nu kennen.

Red tulip field in Flevoland
Categorie: Verhaal

Bloemrijk Nederland: een boeket aan verhalen

Tips om de mooiste bloemen in Nederland te spotten.

Aquaduct Veluwemeer, aerial view from the drone. A sailboat sails through the aqueduct on the lake above the highway.
Categorie: Verhaal

Waar geniet je het meeste van water in Nederland?

Waar in Nederland wordt onze obsessie met water het meest zichtbaar? En wat moet je absoluut bezoeken? Lees het in deze gids!

Couple bike along the Lauwersmeer
Categorie: Verhaal

Stap op en ontdek de fietscultuur van Nederland. Tips en locaties om heerlijk te genieten.

Waar, wanneer en hoe in Nederland kun je het beste fietsen? Wat zijn de tofste locaties? En hoe veilig is het allemaal? Lees het in deze gids!

Woman views painting The endangered swan at Rijksmuseum. Painted by Dutch artist Jan Asselijn ca. 1650
Categorie: Verhaal

Hollandse Meesters: kunst is overal in Nederland

Onze Hollandse Meesters zijn overal in Nederland te vinden. Maar waar en hoe ervaar je die verfijnde kunstenaars nou het beste?