Giraffes in Artis Zoo
© Robin Nieuwenkamp via Shutterstock

Dierentuinen in Nederland: een echte safari

Dierentuinen in Nederland zijn er in alle soorten en maten, elke liefhebber kan hier zijn favoriete beesten ontmoeten én je vindt ze verspreid over alle provincies. Weer of geen weer, een dagje naar de dierentuin is altijd een goed idee!

Oog voor de dieren

Een dierentuin is tegenwoordig gelukkig geen verzameling kooien met hekken eromheen. Er worden voor de dieren hele leefgebieden gemaakt, waarin ze zoveel mogelijk vrij kunnen bewegen. Er zijn heel veel verzorgers, vaak met een specifieke expertise. De dieren hebben het, kortgezegd, gewoon goed.

En dat is fijn, want dan kun jij met recht je verbazen over het dierenrijk. Van leeuwen tot spinnen en van tropische vissen tot olifanten en apen, de gemiddelde Nederlandse dierentuin is een safari op zich.

Family looking at little monkey in Apenheul

Uitje voor iedereen

Family looking at skeleton in Ecomare

Je kunt ook vaak met een boot of bus of ander vervoer door het dierenpark, de looppaden zijn zowel avontuurlijk gemaakt als geschikt voor rolstoelen. Met binnenspeeltuinen, voedermomenten, demonstraties en uitleg over de dieren. Echt een uitje met de hele familie!

De dierentuinen zijn vaak modern van opzet, kennen de nodige educatie, maar zijn vooral erg leuk en gevarieerd.

Hang de beest uit

Een van de meest populaire dierentuinen is Ouwehands Dierenpark in Rhenen, waar in 2020 een baby-panda is geboren. Niet ver daarvandaan ligt de bekende dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem. Hang zelf de beest uit in de jungle, maak pret met de stokstaartjes en bekijk ijsberen en pinguïns onder water. Ingedeeld in verschillende secties wandel je zo van het Zuid-Amerikaanse regenwoud naar de Mexicaanse desert en weer terug.

Giant panda eats bamboo at the zoo

Apen kijken

Child looking at Maki's in Dierenpark Amersfoort

Een heerlijk park met aapjes is de Apenheul. Deze vrolijke dieren vind je ook in vele andere dierentuinen. Ga bijvoorbeeld naar Dierenpark Amersfoort of Gaia Zoo, Dierenrijk of Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

In Blijdorp kun je in één dag naar Azië, Afrika en Noord-Amerika. In WILDLANDS ga je zelfs op expeditie naar Antarctica! SEA LIFE in Scheveningen is bescheiden in omvang, maar zeker leuk voor een bezoek en inkijkje in het zeeleven van de Noordzee. Voor meer waterleven, met pinguïns en zeehonden, zijn ook AquaZoo, Ecomare en het Zeehondencentrum Pieterburen een aanrader. Vogelpark Avifauna is een van de mooiste dierentuinen voor vogelliefhebbers. Geniet van de roofvogelshows en ga zelf de papegaaien voeren. Kortom, een dagje naar de dierentuin is een spannend en ontspannend dagje uit.

Avontuur

Wil je nog meer avontuur in het dierenpark, bezoek dan WILDLANDS in Drenthe of de Beekse Bergen in Noord-Brabant. In een safaribus of met de auto rijdt je dwars door ‘Afrika’ of je vaart met een boot over de rivier. Krokodillen, leeuwen, giraffes en nijlpaarden... je ziet wilde dieren heel dichtbij, maar altijd op een veilige manier. In de Beekse Bergen kun je zelfs overnachten en met geluk zie je dan ’s ochtends voor je eigen lodge de dieren drinken in de waterpoel.
Children watching animals at Beekse Bergen

Ga je naar een dierentuin in Nederland? Hou met deze zaken rekening.

  1. Neem er ruim de tijd voor. Dit klinkt als een state in the obvious, maar de meeste dierentuinen in Nederland zijn gewoon best groot. Als je alles wil zien, kun je er beter vanuit gaan dat je wel een dagje zoet bent.
  2. Neem zelf wat water mee. Hoewel er in de dierentuin vaak veel kleine snackbarretjes, restaurants en andere horecaspots zijn, is met een kleine versnapering in de rugzak geen overbodige luxe.
  3. Uitzonderingen daargelaten: geef de dieren niet te eten. Dierentuinen zijn continu bezig met de ontwikkeling en verzorging van de dieren en door een willekeurige giraffe of aap wat te eten te geven verstoor je het ecosysteem. Meestal staat er keurig aangegeven wanneer je een dier wel of juist niet kunt voeren.
  4. Ga bij voorkeur met het openbaar vervoer naar de dierentuin. De meeste dierentuinen hebben weliswaar (heel) veel ruimte voor parkeerplekken, maar die kosten doorgaans een aardige duit. Ga je met de trein, ben je gegarandeerd goedkoper uit.