© G. Lanting via Wikimedia Commons

Oosterhout, in Noord-Brabant, is een eeuwenoude stad die voor het eerst in de historie genoemd wordt in 1277. Feitelijk is de stad nog veel ouder, want al in de prehistorie lag hier, aan de noordkant van de Brabantse zandgronden, een aantal nederzettingen waaruit Oosterhout is voortgekomen. Kortom, wie houdt van historie en cultuur komt hier helemaal aan zijn trekken.

  • Bewonder van het prachtige oude centrum van Oosterhout.
  • Attractiepark de Efteling ligt om de hoek.
  • Geniet van de prachtige natuur van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

Wat kunt u doen in Oosterhout?

Zoals gezegd is Oosterhout een oude stad en dat ziet u dan ook terug in vele oude gebouwen als kerken en kastelen. Zo vindt u op het Marktplein de Sint-Jansbasiliek; een schitterende vijfbeukige kruiskerk uit de 17e eeuw. Zeker het interieur met de vele antieke voorwerpen en de fraaie glas-in-lood ramen zijn de moeite waard.

Daarnaast zijn er ook verschillende 15e eeuwse sloten te vinden. Deze vindt u aan de Ridderstraat en de Slotlaan en ze worden omringd door mooie slotparken. Vroeger waren deze sloten de woningen van de Oosterhoutse elite en adel. Enkele bekende zijn Slotje Limburg, Slotje Brakestein en Slotje Beveren.

Naast kerken en kastelen vindt u vlak bij Oosterhout ook de Efteling; een schitterend attractiepark met achtbanen, sprookjesverhalen, een musicaltheater en een golfbaan. Kortom, een ideaal uitje voorhet hele gezin!

Waar kunt u eten in Oosterhout?

In Noord-Brabant staat de culinaire traditie hoog aangeschreven. Wie goed uit eten wil in Oosterhout kan dus kiezen uit vele smaakvolle restaurants. Wij hebben een paar aanraders voor u.

1. Eetlokaal Klinkers In de St-Jansstraat in het centrum van Oosterhout vindt u Klinkers; een heerlijk restaurant in een sfeervol pandje waar u geniet van de international keuken. ‘s Zomers kunt u er ook heerlijk buiten op het terras zitten! Adres: St-Jansstraat 29

2. Irodion In dit Griekse restaurant waant u zich volledig in Griekenland. Niet alleen is het eten er heerlijk ook de sfeer is uniek. Bovendien beschikken ze over een heerlijke tuin waar u ‘s zomers kunt eten. Adres: Leijsenhoek 6a

3. De Vrijheid Gelegen aan de Heuvel, een schitterend pleintje in Oosterhout, is deze 16e eeuwse herberg vandaag de dag een heerlijk en gezellig restaurant waar u ongedwongen kunt eten in een fraaie omgeving. Adres: Heuvel 11

Bereikbaarheid en parkeren in Oosterhout

Oosterhout ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Oosterhout goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren, want in Oosterhout geldt meestal betaald parkeren in het centrum. Onbeperkt parkeren kan op de parkeerterreinen De Braak, Torenplein, Valkenplein, Ridderstraat, Klappeijstraat, Arendsplein west, Van Liedekerkestraat en Santrijnhof voor een voordelig dagtarief van € 4,00. Gratis parkeren kan aan de Slotlaan en Slotjesveld (bij het stadhuis).

Meer in de omgeving

Bent u in Oosterhout en wilt u meer van de omgeving zien dan hebben wij voor u een aantal tips. Zo is Breda een schitterende historische stad met volop gezelligheid en ook Tilburg en Roosendaal wilt u beslist niet missen.

Tip van de redactie

Ga wandelen of fietsen bij het schitterende natuurgebied Nationaal Park Loonse en Drunense heide: Eén van de grootste natuurgebieden van Nederland en het grootste stuifzandgebied van West-Europa.

Vond je dit interessant? Ontdek meer