Foto: © Celina Polane via Staatsbosbeheer

Hollandse Waterlinies

Fraai verscholen in het landschap vind je de Hollandse Waterlinies. Bestaande uit De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt het een verdedigingslinie van meer dan 200 km lang. Een open landschap vol met ingenieuze waterwerken en robuuste forten. De waterlinies zijn een typisch Nederlandse uitvinding en zijn daarom toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. 

De Hollandse Waterlinies vertellen het bijzondere verhaal van de militaire verdediging van ons land met het water als bondgenoot. Vroeger was het dan ook een belangrijke verdedigingslinie, tegenwoordig een prachtig recreatiegebied waar je doorheen kunt fietsen, wandelen en varen. Hier ga je op ontdekkingstocht langs plekken die je nergens anders ter wereld vindt. In het schitterende liniegebied valt werkelijk van alles te beleven!  

Wat is de Nieuwe Hollandse Waterlinie?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is de oudste van de twee verdedigingslinies. Met 45 forten, 6 vestingen, honderden kazematten en militaire waterwerken en 2 kastelen loopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie van Muiden tot aan de Biesbosch. Tussen 1815 en 1940 beschermde deze verdedigingslinie het westen van Nederland tegen indringers. Bij gevaar werden stukken land onder water gezet, zodat soldaten niet verder konden trekken. Langs de linie werden forten gebouwd om het land verder te verdedigen.

Gelukkig hebben we vandaag de dag geen verdedigingslinie meer nodig om Nederland te beschermen en is de Nieuwe Hollandse Waterlinie vooral een heel mooi recreatiegebied. Een groot aantal forten is bewaard gebleven en heeft een andere bestemming gekregen. Waar vroeger soldaten sliepen, vind je tegenwoordig toffe musea, culturele hotspots en zelfs een bierbrouwerij.

Wat is de Stelling van Amsterdam?

De Stelling van Amsterdam is de jongste van de twee verdedigingslinies, maar was al wel UNESCO wereldgoed sinds 1996. De Stelling van Amsterdam bestaat uit 46 forten en batterijen, dijken en sluizen. Aangelegd tussen 1880 en 1914, verdedigde de Stelling de hoofdstad tegen vijandelijke aanvallen. Hier konden de koning(in), de regering en het leger zich terugtrekken bij een aanval op Nederland. Tegenwoordig is ook de Stelling van Amsterdam een prachtig recreatiegebied. Vele forten zijn ingericht als museum of atelier voor kunstenaars en worden er allerlei activiteiten georganiseerd.  

Kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en unieke tentoonstellingen. De komende tijd staat het Nederlandse landschap in de spotlight. Laat je verbazen, leer de enorme diversiteit van het landschap kennen en ga met ons mee op blind date.

Onze tips

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie valt van alles te beleven. Van toffe musea tot een bierbrouwerij in een fort.

De Stelling van Amsterdam, ook wel de stille ring genoemd, is een oase van rust op slechts 15 kilometer van Amsterdam.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is uniek in de wereld. Dit is waarom dit bijzondere gebied een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst verdient.

Langs het grootste rijksmonument van Nederland kan je prachtig fietsen. Ontdek militair erfgoed, prachtige natuur en stop onderweg bij de leukste restaurants, musea en vestingsteden. Fiets mee met een georganiseerde tour of ga zelf op verkenningstocht. Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan het allemaal. Dit zijn de routes die je écht niet mag missen.

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan je fantastisch wandelen. Ontdek onze favoriete routes.

Categorie: Ontdekken

Werelderfgoed in Nederland

Bezoek het Werelderfgoed in Nederland. Dit overzicht toont de acht Werelderfgoed locaties, die zijn aangewezen door UNESCO in Nederland.