Foto: © Staatsbosbeheer

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

45 forten, 6 vestingen, honderden kazematten en militaire waterwerken en 2 kastelen. Het is geen verrassing dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie in 2021 is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen vormen ze nu de Hollandse Waterlinies. Fraai verscholen in het landschap zie je haar niet, maar ze is er wel. Vroeger een belangrijke verdedigingslinie, tegenwoordig een prachtig recreatiegebied. Stap op de fiets, trek je wandelschoenen aan of spring aan boord van een boot en ga op ontdekkingstocht langs plekken die je nergens anders ter wereld vindt. In het schitterende liniegebied valt van alles te beleven!

De mooiste routes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Wandelen of fietsen? Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie lopen prachtige routes, zowel kort als lang en voor doorgewinterde fiets- en wandelfanaten als beginners. En ga jij liever op eigen houtje op verkenningstocht of boek je een volledig verzorgd arrangement? Dit zijn onze favorieten.

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan je fantastisch wandelen. Ontdek onze favoriete routes.

Langs het grootste rijksmonument van Nederland kan je prachtig fietsen. Ontdek militair erfgoed, prachtige natuur en stop onderweg bij de leukste restaurants, musea en vestingsteden. Fiets mee met een georganiseerde tour of ga zelf op verkenningstocht. Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan het allemaal. Dit zijn de routes die je écht niet mag missen.

Wat is de Nieuwe Hollandse Waterlinie?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Tussen 1815 en 1940 beschermde deze verdedigingslinie het westen van Nederland tegen indringers. Bij gevaar werden stukken land onder water gezet, zodat soldaten niet verder konden. Langs de linie werden forten gebouwd om het land verder te verdedigen. Gelukkig hebben we vandaag de dag geen verdedigingslinie meer nodig om Nederland te verdedigen en is de Nieuwe Hollandse Waterlinie vooral een heel mooi recreatiegebied. Een groot aantal forten is bewaard gebleven en heeft een andere bestemming gekregen. Waar vroeger soldaten sliepen, vind je tegenwoordig toffe musea, culturele hotspots en zelfs een bierbrouwerij. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland.

Kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en unieke tentoonstellingen. De komende tijd staat het Nederlandse landschap in de spotlight. Laat je verbazen, leer de enorme diversiteit van het landschap kennen en ga met ons mee op blind date.

Onze tips

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie valt van alles te beleven. Van toffe musea tot een bierbrouwerij in een fort.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is uniek in de wereld. Dit is waarom dit bijzondere gebied een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst verdient.

Bezoek het Werelderfgoed in Nederland. Dit overzicht toont de acht Werelderfgoed locaties, die zijn aangewezen door UNESCO in Nederland.