De Nieuwe Hollandse Waterlinie – Het grootste geheim van Nederland - Holland.com
Foto: © Staatsbosbeheer

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

45 forten, 6 vestingen, 785 kazematten, 100 militaire waterwerken en 2 kastelen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste geheim van Nederland. Fraai verscholen in het landschap zie je haar niet, maar ze is er wel. Vroeger een belangrijke verdedigingslinie, tegenwoordig een prachtig recreatiegebied. Stap op de fiets, trek je wandelschoenen aan of spring aan boord van een boot en ga op ontdekkingstocht langs plekken die je nergens anders ter wereld vindt. In het schitterende liniegebied valt van alles te beleven!

Onze tips

Attracties

Ontdek de 5 mooiste belevenissen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie valt van alles te beleven. Van toffe musea tot een bierbrouwerij in een fort.

Lees meer
Bezienswaardigheden

De Nieuwe Hollandse Waterlinie: het grootste rijksmonument van Nederland

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is uniek in de wereld. Dit is waarom dit bijzondere gebied een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst verdient.

Lees meer

Wat is de Nieuwe Hollandse Waterlinie?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Tussen 1815 en 1940 beschermde deze verdedigingslinie het westen van Nederland tegen indringers. Bij gevaar werden stukken land onder water gezet, zodat soldaten niet verder konden. Langs de linie werden forten gebouwd om het land verder te verdedigen. Gelukkig hebben we vandaag de dag geen verdedigingslinie meer nodig om Nederland te verdedigen en is de Nieuwe Hollandse Waterlinie vooral een heel mooi recreatiegebied. Een groot aantal forten is bewaard gebleven en heeft een andere bestemming gekregen. Waar vroeger soldaten sliepen, vind je tegenwoordig toffe musea, culturele hotspots en zelfs een bierbrouwerij. Het is dan ook geen verrassing dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de nominatielijst voor UNESCO Werelderfgoed staat. De Stelling van Amsterdam heeft deze status al en vormt dadelijk samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie het grootste rijksmonument van Nederland.

De mooiste routes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Wandelen of fietsen? Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie lopen prachtige routes, zowel kort als lang en voor doorgewinterde fiets- en wandelfanaten als beginners. Dit zijn onze favorieten.

Actief

7x wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan je fantastisch wandelen. Ontdek onze favoriete routes.

Actief

5x fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Verken de hoogtepunten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de meest Nederlandse manier die er is, op de fiets!