Red tulip field in Flevoland
© Visit Flevoland

Bloemrijk Nederland

Meer dan alleen tulpen

Tulpen kent iedereen

Maar waarom en wat is er nog meer?

Tulpen: Iconen van
Nederland

De tulp is, zonder twijfel, Nederlands erfgoed. Deze prachtige bloem zit in ons DNA. Denk je aan Nederland, dan denk je aan de tulp (en aan molens en grachten…). Maar waarom eigenlijk?

De tulp kwam naar Nederland in de zestiende eeuw. De plantkundige Vlaming Carolus Clusius speelde daarbij een belangrijke rol. Clusius was destijds leider van de Hortus Botanicus in Leiden, tegenwoordig de oudste botanische tuin van Nederland. In de Hortus Botanicus werden in 1593 de eerste tulpen in Nederland geplant.

Coloured tulips in bloom with blue sky

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het beeld van Nederland. Tulpen hebben een koude nacht en koude winter nodig, en dat is dan ook een van de redenen waarom ze zo fijn kunnen groeien in ons land.

Alles weten over tulpen en andere bloemen? Wij hebben een uitgebreid digitaal boekwerk voor je samengesteld.

Cutting tulips

Ervaar de bloemen van Nederland

Tulpentijd: Een historische blik

Bird view of tulip field in North Holland

Rond de 17e eeuw ontstond er zelfs een heuse tulpenmanie. Bollen werden populairder maar tegelijkertijd ook duurder en duurder. Daarmee werd de tulp een soort middel om mee te speculeren: één enkele tulpenbol had op een gegeven moment zelfs de waarde van een Amsterdams grachtenpand…

Het beste moment om de tulp in al zijn glorie te zien? De meningen zijn erover verdeeld, maar ruwweg wordt gesteld dat de tulpentijd vanaf medio maart tot medio mei is, wanneer de tulpenvelden het mooist zijn. De meeste akkerbouwers waar tulpen worden gekweekt liggen in Nederland in de Noordoostpolder in de provincie Flevoland. Voor een actuele status met betrekking tot bloei kun je kijken op de Flowermap.

2600 hectare aan bloembollengrond in Nederland

Innovatie in de bloementeelt

De ‘groene’ bloem

Bloemen van de toekomst

De Nederlandse bloementeelt is al eeuwenoud. Maar dat wil niet zeggen dat er niet voortdurend aan nieuwe technieken of veredeloplossingen wordt gewerkt. Zeker in de huidige tijd waarbij we voortdurend rekening houden met zaken als duurzaamheid, co2-uitstoot en het behoud van klassieke natuur, staat de moderne kweek van bloemen in Nederland hoog op de agenda.

En dat gaat veel verder dan enkel wat zonnepanelen op daken of andere verwarmingstechnieken. Grote universiteiten in Wageningen en Utrecht zijn in samenwerking met innovatieve ondernemers continu bezig om de teelt te verbeteren, zelfs op DNA-niveau. Er wordt continu gekeken naar wat beter kan én moet, met het oog op een gezonde aarde. Zo is ook De Keukenhof, ons befaamde bloemenuithangbord, een mooi voorbeeld van de innovaties die deze experts doorvoeren om de teelt stap-voor-stap te verduurzamen.

Man monitoring flowers in a greenhouse

Young employees cut flowers in a greenhouse

Duurzame Drentse
bloembollen

Zo is in Drenthe het programma Duurzame Bollenteelt Drenthe van start gegaan. Dit met als doel de bollenteelt zo duurzaam mogelijk te maken, met daarbij een zo laag mogelijke impact op het milieu. Vraagstukken als ‘Hoe kun je kwalitatief goede bloembollen telen waarmee je de leefomgeving zo min mogelijk belast?’ en ‘Hoe ontwikkel je systemen waardoor bloembollen minder vatbaar zijn voor ziektes?’ komen langs in het programma, waarin overheid, telers en onderzoekers intensief samenwerken.

Maar ook op consumentenniveau denkt Nederland na. Zo kan een willekeurige toerist of liefhebber rekening houden met (de aanschaf van) het type bloem. Bijvoorbeeld via de Hollandse Bloemenkalender van Milieu Centraal. Deze geeft een overzicht van klimaatbelasting per bloemcategorie. Ook probeert de overheid tips te geven hoe je langer van je bloemen kunt genieten, om zo overbodige consumptie tegen te gaan.

Florist with beautiful bouquets in flower shop

De Bollenstreek

Bloemen zo ver het oog reikt

Uitgestrekte bloemenvelden

Om alle Nederlandse bloemenpracht het beste te zien, is een bezoek aan de Bollenstreek een hele goede tip. De Bollenstreek is een regio in Noord- en Zuid-Holland, officieel gelegen ten westen van Leiden tot aan een gebied in de buurt van Haarlem. De omstandigheden voor de teelt zijn er gunstig vanwege de zandgrond, dat dicht onder de oppervlakte aanwezig is.

Corso Westland boat parade through canal in Delft

En dat is dan ook gelijk te zien, want eenmaal in bloei kun je de bollenstreek het beste omschrijven als een prachtige, kleurrijke bloemenzee, een lijnenspel dat reikt zover het oog kan kijken. Niet voor niets is de bollenstreek uitgegroeid tot het centrum van de wereldwijde bloembollenhandel.

Aerial view of bulb fields in spring, located between the towns of Lisse and Sassenheim

Onontdekte bloemenvelden

Meer dan alleen de Bollenstreek

Bijzondere bloementips

Tulipfields in Flevoland

Niet alleen in de bollenstreek kun je prachtige bloemenvelden vinden. Overal in ons land wemelt het van de prachtige gewassen, vaak omringd door molens en akkerland. Ze allemaal benoemen is schier onmogelijk, dus geven we je hier een paar bijzondere tips.

Flora in Flevoland

Flevoland wordt, naast grote steden Almere en Lelystad, gekenmerkt door zeer actieve en moderne landbouw, waaronder ook het kweken van prachtige bloemen en planten. In het oosten van deze provincie vind je in het voorjaar bijzonder stijlvolle bloemenvelden die zeker een bezoek waard zijn.

8000 verschillende tulpen telt Nederland

Bloemenzee in Zeeland

Zeeland staat er niet echt bekend om, maar ook in deze sfeervolle provincie zijn karaktervolle tulpenvelden te zien. Vooral in en rondom Zeeuws-Vlaanderen zijn echt een paar pareltjes te vinden. Het makkelijkst is om af te reizen naar Terneuzen, het historische stadje met uitzicht op de Westerschelde. Huur daar lekker een fietsje en tuf langs velden in de buurt van pittoreske dorpen als Lamswaarde, Graauw en Absdale.

Yellow tulip field bird view Zeeland © Marit Gijsberts via Unsplash

Bloemenuitzichten in Overijssel

In het Vechtdal, een groene (bosrijke) omgeving in Overijssel, heb je op best veel plekken een schitterend uitzicht over weilanden, waar in de lente en zomer duizenden bloemen bloeien. Bezoek bijvoorbeeld de tulpenvelden in Dalfsen of ga wandelen in Hardenberg.

Walkers enjoy Besthmenerberg with heathland and watchtower