© Rudy and Peter Skitterians
Categorie:Beroemde Nederlandse iconen

Tulpentijd in Nederland

Van half maart tot en met half mei verandert een gedeelte van Nederland in één grote bloemenzee. Het begint in maart met het krokusseizoen. Daarna komen de narcissen en hyacinten op. Ten slotte laten de tulpen hun geweldige kleuren zien, ongeveer vanaf midden april tot de eerste week van mei. Een bloemenparadijs voor de echte bloemen fan.

  • Bezoek de overweldigende bloemenvelden.
  • Bekijk ruim zeven miljoen bloembollen in de Keukenhof.
  • Half april zijn de tulpenvelden op zijn mooist.

Velden vol prachtige kleuren

Flower fields multi colour tulips

Nederland is dankzij de lange lentes met koele nachten uitermate geschikt voor de tulpenkweek. De grond in de polders wordt voortdurend afgewaterd. Dit creëert ideale omstandigheden voor de tulpenbollen, die van goed drainerende maar vochtige grond houden.

Van half maart tot eind mei transformeren de tulpen grote delen van Nederland tot een kleurrijke lappendeken. Als je in april naar Nederland gaat om de tulpen te zien bloeien, zie je de indrukwekkende tulpenvelden vol prachtige kleuren.

Waar zijn de tulpenvelden?

Lady on fence enjoys flower fields in Lisse in the Bulb Region

De meeste tulpenboerderijen in Nederland liggen in de Noordoostpolder in de provincie Flevoland. Ben je opzoek naar het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld, dan kan je terecht bij de Kop van Noord-Holland. Het is gelegen op een stuk land tussen de Noordzee en het IJsselmeer, zo word je omringd door indrukwekkend gekleurde bloemen én de kust. In het bloemendorp Lisse komt alles samen. Het is een dorp met een rijke bloemencultuur, uitgestrekte bloemenvelden en indrukwekkende bloemenvelden. Ook in Noordwijk vindt een harmonie van bloemengeuren en kleuren plaats met vele hectaren aan bloemenvelden. De Keukenhof, de grootste bloemententoonstelling ter wereld, is beroemd om zijn vele tulpen en ligt op 15 minuten rijden van Leiden en 30 minuten van Amsterdam. De grootste bloemenveiling ter wereld, FloraHolland in Aalsmeer, ligt ook op 30 minuten rijden van Amsterdam en is het hele jaar te bezoeken. Ben je opzoek naar bloemen buiten het seizoen? Dan is de bloemenveiling een goed idee. Weliswaar geen bloemenvelden, maar wel een ontzettend breed aanbod aan prachtige bloemen.

Wanneer is het tulpentijd?

Bulb field at Huys Dever Lisse

Reis half april naar Nederland om de tulpen op hun mooist te zien. De tulpentijd loopt van eind maart tot half mei maar de tulp is doorgaans half april op zijn mooist. In de Keukenhof in Lisse bloeien in de lente meer dan 7 miljoen bloembollen. Dit is een van de beste plekken om veel verschillende soorten tulpen te zien. Maar in deze tijd van het jaar hoef je eigenlijk alleen de trein of de fiets te nemen om op het platteland de tulp rijkelijk te zien bloeien op de uitgestrekte velden.

Activiteiten

Picnicking along the tulip field

Wil je graag de velden zien maar weet je niet waar je moet beginnen? Huur een fiets en fiets langs de kleurrijke fietsroutes van het Markermeer, de Kop van Noord-Holland of de Anna Paulownapolder. Rondom de bloemenvelden zijn er vele activiteiten om je dag mee vol te plannen zoals de bloemendagen Anna Paulowna of de Lentetuin in Breezand en nog veel meer. Wil je langer van de bloemen genieten, overnacht een keer tussen de bloemenvelden en geniet ’s ochtends van de heerlijke bloemengeuren met een kop koffie. Heb je zin in een wandeling? Ontdek de prachtige bollenstreek via het Wandelnetwerk Duin en Bollenstreek. Als je wilt weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat, bezoek dan De Tulperij in het hart van de bollenstreek. Ook kan je hier gezellig een drankje doen tussen de tulpen of maak er een onvergetelijke dag van met één van de andere uitjes.

Geniet van onze bloemenvelden, maar zorg ervoor dat het tulpvriendelijk is.

Selfie besides the tulips
Categorie: Lezen

Selfie tussen de tulpen? Dit zijn de do’s en don’ts

Ontdek alle do’s en don’ts voor de mooiste tulpenselfie.

Categorie: Lezen

Bloemencorso’s: fleurig en kleurig

Lees over de bijzondere Nederlandse traditie van bloemencorso’s.

Lady in Picking Garden picks tulips
Categorie: Lezen

Ontdek pluktuinen in Nederland

Pluktuinen in Nederland: pluk je eigen boeket en ontspan tussen de bloemen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer