Corona (COVID-19) - Holland.com

Corona (COVID-19): informatie voor bezoekers aan Nederland

Ben je op dit moment in Nederland of ga je binnenkort naar Nederland? Op deze pagina vind je informatie over de huidige situatie en verwijzen we je naar relevante informatiepunten.

Algemene informatie over Corona en veel gestelde vragen & antwoorden kun je vinden op de website van het RIVM.

Alle hieronder genoemde datums en bijbehorende maatregelen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van of en hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Overzicht belangrijkste maatregelen (dagelijks geupdate)

 • Tot 1 september zijn festivals, concerten en andere evenementen met meer dan 100 personen niet toegestaan.
 • Per 1 juni om 12.00 uur kunnen restaurants en cafés hun deuren en terrassen weer openen. Er mogen maximaal dertig bezoekers binnen aanwezig zijn mits ze op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Vooraf wordt er door personeel een gezondheidscheck bij bezoekers gedaan. Ook buiten op het terras moeten bezoekers verplicht plaatsnemen aan een tafel en op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Feestcafés en clubs blijven voorlopig gesloten.
 • Per 1 juni kunnen theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen hun deuren weer openen. Het bezoeken van deze locaties is alleen mogelijk op reservering of aanmelding en als bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Personeel zal bij binnenkomst een gezondheidscheck bij bezoekers doen.
 • Campings en vakantieparken kunnen per 1 juli weer volledig open, inclusief de douche- en toiletvoorzieningen.
 • Supermarkten en andere winkels zijn geopend en moeten zich aan de gestelde maatregelen houden op het gebied van afstand (1,5 meter) en het aantal bezoekers (niet meer dan 30).

Reizen in en naar Nederland

 • Sinds 18 maart zijn de grenzen voor het Schengengebied (o.a. Nederland) gesloten voor alle niet essentiële reizen vanuit niet-Schengenlanden.
 • Verkeer tussen Schengenlanden is wel toegestaan, houd er rekening mee dat sommige landen ook hun grenzen binnen Schengengebied hebben gesloten.
 • Alle niet-essentiële reizen naar Duitsland of Nederland worden door de overheden sterk ontraden. Hiermee doelen zij op recreatief bezoek aan bos, strand en winkelgebied of vakantie. Het dwingend advies vanuit beide landen ís en blijft; reis niet en blijf thuis!
 • Ook op lokaal niveau zijn door veiligheidsregio’s individueel besluiten genomen om toeristisch bezoek te ontmoedigen. Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. Houd de website van de lokale veiligheidsregio’s goed in de gaten en/of neem contact op met jouw gemeente. *De link naar websites van de lokale veiligheidsregio’s staat onderaan deze pagina.

Meest gestelde vragen toeristen

 • De overheid heeft een Q&A ontwikkeld ten behoeve van de meest gestelde vragen voor toeristen.

Reisadvies voor reizigers naar Nederland

Vanaf 18 maart besluiten de EU-landen om de mogelijkheid tot reizen naar de Schengenzone, waaronder Nederland, drastisch te beperken voor reizigers vanuit niet-Schengenland. Verkeer tussen Schengenlanden is wel toegestaan, alhoewel sommige landen hun grenzen binnen Schengengebied ook hebben gesloten. De situatie verandert continu, zo ook de adviezen en regels. Neem contact op met je reisorganisatie, reisaanbieder of verzekeraar om na te gaan wat het voor jouw specifieke situatie betekent indien er sprake is van annulering van (een deel van) je reis.

Vervoer naar en binnen Nederland

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn verplicht een 'niet-medisch' mondkapje te dragen in de bus, trein, tram en metro. Ook dienen reizigers er rekening mee te houden dat maximaal 40% van de plekken beschikbaar is. Wil je met het openbaar vervoer reizen, hou dan de informatie van de vervoersmaatschappijen in de gaten voor de laatste informatie over vertrektijden en aangepaste dienstregelingen. Plan je reis kort van tevoren.

Openingstijden musea, theaters, attractieparken en andere toeristische plekken

Alle publieke samenkomsten waar meer dan 100 personen aanwezig zijn, zijn verboden tot ten minste 1 september 2020. Veel toeristische plekken zijn daarom gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Per 1 juni kunnen theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen hun deuren weer openen. Het bezoeken van deze locaties is alleen mogelijk op reservering of aanmelding en als bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Nota bene: De informatie op Holland.com kan onjuist zijn. Bekijk de eigen websites van de plekken die je wilt bezoeken kort voor vertrek.

Openingstijden restaurants en café's

Per 1 juni om 12.00 uur kunnen restaurants en cafés hun deuren en terrassen weer openen. Er mogen maximaal dertig bezoekers binnen aanwezig zijn mits ze op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Vooraf wordt er door personeel een gezondheidscheck bij bezoekers gedaan. Ook buiten op het terras moeten bezoekers verplicht plaatsnemen aan een tafel en op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Feestcafés en clubs blijven voorlopig gesloten.

Aantal Corona-besmettingen in Nederland

Het actuele aantal vastgestelde Corona-besmettingen vind je op deze pagina van het RIVM.

Algemene hygiëne-maatregelen

We raden je aan om onderstaande simpele maatregelen te treffen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 1. Was je handen regelmatig
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 3. Gebruik papieren zakdoekjes
 4. Schud geen handen
 5. Blijf thuis als je symptomen van verkoudheid of griep hebt
 6. Beperk sociale contacten
 7. Houd ten minste 1,5 meter afstand van anderen

Gezondheidsklachten: wat te doen

Ben je in Nederland en heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

 • Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

Worden je klachten erger? Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) én je hoest of ademt moeilijk?

 • Neem dan telefonisch contact op met het RIVM via tel. 0800-1351 (dagelijks beschikbaar van 8:00 a.m. tot 20:00 p.m.). Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Neem bij ernstige klachten bovendien contact op met je reisorganisatie en verzekeraar, die kunnen je verder informeren over je opties.

Ziekenhuisopname & reisdocumenten: neem contact op met de ambassade

De ambassade of het consulaat van jouw land kan je helpen bij calamiteiten als je in Nederland bent. Bijvoorbeeld bij rampen, of bij problemen met reisdocumenten zoals visa en paspoorten. Of als iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis.

*Veiligheidsregio’s

Verschillende veiligheidsregio's in Nederland hebben naar aanleiding van de landelijke corona maatregelen noodverordeningen vastgesteld. Deze noodverordeningen verschillen per regio en kunnen worden gewijzigd. Houd daarom de website van jouw lokale veiligheidsregio goed in de gaten en/of neem contact op met jouw gemeente (verantwoordelijke ambtenaar en/of burgemeester). Op 26 maart 2020 hebben de 25 veiligheidsregio's nieuwe noodverordeningen vastgesteld. Dutch landscape with wheat field during sunrise

Droom nu, bezoek ons later

Wil je toch alvast een voorproefje van een vakantie naar Nederland? Op deze pagina vind je een dosis inspiratie. Van unieke vlogs tot virtuele tours!

We wensen je een veilig verblijf in Nederland.