Corona (COVID-19) - Holland.com

Corona (COVID-19): informatie voor bezoekers aan Nederland

Ben je op dit moment in Nederland of ga je binnenkort naar Nederland? Op deze pagina vind je informatie over de huidige situatie en verwijzen we je naar relevante informatiepunten.

Alle hieronder genoemde datums en bijbehorende maatregelen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van of en hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Overzicht belangrijkste maatregelen (dagelijks geupdate)

 • Festivals, concerten en andere evenementen zijn toegestaan zolang bezoekers anderhalve meter afstand kunnen houden. Bezoekers moeten vooraf reserveren en het personeel doet vooraf een gezondheidscheck. Het toestaan van grote evenementen is afhankelijk van de afweging of een gemeente een vergunning verleent.
 • Restaurants en cafés zijn geopend. Momenteel is er geen maximum aan bezoekers die binnen mogen zijn, mits ze op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Vooraf wordt er door personeel een gezondheidscheck bij bezoekers gedaan. Ook buiten op het terras moeten bezoekers verplicht plaatsnemen aan een tafel en op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Feestcafés en clubs blijven voorlopig gesloten.
 • Theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen mogen hun deuren weer openen. Het bezoeken van deze locaties is alleen mogelijk op reservering of aanmelding en als bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Personeel zal bij binnenkomst een gezondheidscheck bij bezoekers doen.
 • Campings en vakantieparken zijn sinds 1 juli 2020 weer volledig open, inclusief de douche- en toiletvoorzieningen.
 • Supermarkten en andere winkels zijn geopend en moeten zich aan de gestelde maatregelen houden op het gebied van afstand (1,5 meter).
 • Ook op lokaal niveau zijn door veiligheidsregio’s individueel besluiten genomen om toeristisch bezoek te ontmoedigen. Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. Houd de website van de lokale veiligheidsregio’s goed in de gaten en/of neem contact op met jouw gemeente. *De link naar websites van de lokale veiligheidsregio’s staat onderaan deze pagina.
 • Let op: in sommige steden zijn mondkapjes verplicht in drukke winkelstraten.

Reisadvies voor reizigers naar Nederland

 • Het wordt aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en te kijken of Nederland behoort tot de landen waar je naartoe kunt reizen. Raadpleeg ook deze website.
 • Buitenlandse bezoekers uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s als in Nederland mogen vanaf 15 juni 2020 naar Nederland komen. Uiteraard moet je je houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus en moet je ook je accommodatie voorafgaand aan de reis geboekt hebben. Zonder geldige reservering kun je aan de grens teruggestuurd worden.
 • Reis je naar Nederland vanuit of via een land met code Oranje? Dan geldt het dringende advies om bij aankomst twee weken in quarantaine te gaan. Bekijk de kleurcodes per land.

Vervoer naar en binnen Nederland

Touringcars & groepen

Wanneer je naar Nederland afreist, wordt aangeraden om met de auto te reizen om zo de kans op besmetting te minimaliseren.

Reis je met een georganiseerde groep en kom je bijvoorbeeld per touringcar naar Nederland? Raadpleeg dan vooral de instructies van je lokale touroperator maar houd ook rekening met deze algemene instructies, opgesteld door Busvervoer Nederland in overleg met de vakbonden en aangeboden aan de politie, ILT en het ministerie van I&W:

1. Draag de hele rit een mondkapje
2. Zorg ervoor dat je een ingevulde en ondertekende verklaring vervoer per touringcar hebt ingeleverd bij de ritorganisator ofwel de vervoerder. Deze wordt aan je uitgedeeld door de lokale vervoerder en je wordt geacht deze in te leveren voordat je de touringcar betreedt.
3. Stap niet in de bus wanneer je koorts, verkoudheidsklachten of andere ziektesymptomen hebt.
4. Houd je aan de regels. De chauffeur bepaalt wat mag en wat niet mag. Houdt een passagier zich niet aan de richtlijn, dan kan de chauffeur de toegang verbieden.
5. Loop niet in de touringcar, zodat je altijd zo ver mogelijk bij elkaar vandaan blijft .
6. Betaal contactloos als er betalingen in de bus plaatsvinden.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer rijdt weer volgens de normale dienstregeling. Wel geldt nog steeds het advies om drukte te vermijden en zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.

(Internationale) reizigers zijn verplicht een 'niet-medisch' mondkapje te dragen in de bus, trein, tram en metro. Wil je met het openbaar vervoer reizen, houd dan de informatie van de vervoersmaatschappijen in de gaten voor de laatste informatie over vertrektijden en aangepaste dienstregelingen. Plan je reis kort van tevoren.

Openingstijden musea, theaters, attractieparken en andere toeristische plekken

Theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen mogen hun deuren weer openen. Het bezoeken van deze locaties is alleen mogelijk op reservering of aanmelding en als bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Nota bene: De informatie op Holland.com kan onjuist zijn. Bekijk de eigen websites van de plekken die je wilt bezoeken kort voor vertrek.

Openingstijden restaurants en café's

Restaurants en cafés zijn weer open. Er is geen maximum aan bezoekers, mits ze op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Vooraf wordt er door personeel een gezondheidscheck bij bezoekers gedaan. Ook buiten op het terras moeten bezoekers verplicht plaatsnemen aan een tafel en op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Feestcafés en clubs blijven voorlopig gesloten.

Als een besmetting wordt geconstateerd kan een recreatieve instelling (zoals een bioscoop, restaurant, pretpark, theater of museum) verplicht worden gesloten voor een periode van twee weken.

Aantal Corona-besmettingen in Nederland

Het actuele aantal vastgestelde Corona-besmettingen vind je op deze pagina van het RIVM.

Algemene hygiëne-maatregelen

We raden je aan om onderstaande simpele maatregelen te treffen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 1. Was je handen regelmatig
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 3. Gebruik papieren zakdoekjes
 4. Schud geen handen
 5. Blijf thuis als je symptomen van verkoudheid of griep hebt
 6. Beperk sociale contacten
 7. Houd ten minste 1,5 meter afstand van anderen

Gezondheidsklachten: wat te doen

Heeft u symptomen die kunnen wijzen op een coronavirusinfectie? Blijf dan in uw vakantieverblijf en laat u testen. U kunt een afspraak maken op telefoonnummer 0800-1202. Als u besmet bent, moeten u en uw medereizigers twee weken in quarantaine blijven bij uw vakantiewoning.

Ziekenhuisopname & reisdocumenten: neem contact op met de ambassade

De ambassade of het consulaat van jouw land kan je helpen bij calamiteiten als je in Nederland bent. Bijvoorbeeld bij rampen, of bij problemen met reisdocumenten zoals visa en paspoorten. Of als iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis.

*Veiligheidsregio’s

Verschillende veiligheidsregio's in Nederland hebben naar aanleiding van de landelijke corona maatregelen noodverordeningen vastgesteld. Deze noodverordeningen verschillen per regio en kunnen worden gewijzigd. Houd daarom de website van jouw lokale veiligheidsregio goed in de gaten en/of neem contact op met jouw gemeente (verantwoordelijke ambtenaar en/of burgemeester). Op 26 maart 2020 hebben de 25 veiligheidsregio's nieuwe noodverordeningen vastgesteld.

Veelgestelde vragen Corona

Dutch landscape with wheat field during sunrise

Veilig op vakantie in Nederland

Heb je vakantieplannen in Nederland? Je bent weer van harte welkom! Beleef de voorpret online met mooie foto’s en artikelen en bekijk alvast de belangrijkste richtlijnen. Samen houden we Nederland veilig.

We wensen je een veilig verblijf in Nederland.