Corona (COVID-19) - Holland.com

Corona (COVID-19): informatie voor bezoekers aan Nederland

Een vakantie in Nederland is in veel gevallen mogelijk, al gelden er wel enkele regels en adviezen waar je je aan moet houden tijdens je verblijf. Daarnaast is er nog altijd een Europees inreisverbod van kracht voor reizigers vanuit hoog- en zeerhoogrisicogebieden. Check voordat je aan je reis begint dus altijd de actuele maatregelen die gelden voor jouw situatie en volg de instructies van de Nederlandse autoriteiten.

 • Controleer voor je reis altijd deze checklist voor onder meer actuele inreisverboden en geldende quarantaineregels in Nederland.
 • Bekijk de meest actuele informatie en reiswaarschuwingen op Rijksoverheid.nl.

De basisregels

Hoewel er weer veel mogelijk is in Nederland, is het coronavirus niet weg. Daarom is het belangrijk je tijdens een verblijf in Nederland altijd aan deze basisregels te houden:

 • Was je handen vaak.
 • Houd minstens 1,5 meter afstand van andere mensen en vermijd drukke plekken.
 • Blijf thuis met symptomen die wijzen op een op coronavirusinfectie en laat je testen.
 • Hoest en nies in je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze vervolgens weg.
 • De mondkapjesplicht is grotendeels komen te vervallen. Enkel op plaatsen waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is, blijft het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder. Denk hierbij aan het personenvervoer, openbaar vervoer, de stations, luchthavens en in vliegtuigen.

Toegang tot Nederland en vakanties

Reizigers die naar Nederland komen moeten goed in de gaten houden wat de lokale overheid adviseert over het reizen naar Nederland. Check daarnaast ook altijd of het thuisland op de Nederlandse lijst met veilige landen staat. Als reizen naar Nederland mogelijk is, en je komt niet uit een COVID hoog- of zeerhoogrisicogebied, dan gelden er geen reismaatregelen bij aankomst in Nederland. Je hoeft dan dus geen negatieve test of vaccinatiebewijs te overhandigen. Is reizen naar Nederland mogelijk, maar kom je wél uit een COVID hoog- of zeerhoogrisicogebied, dan moet je bij binnenkomst in het bezit zijn van een recente negatieve PCR-test. De testplicht geldt ook voor gevaccineerde mensen.

Bij aankomst in Nederland moeten bezoekers uit hoogrisicogebieden daarnaast ook 10 dagen in quarantaine, ongeacht het vervoersmiddel waarmee gereist wordt. De quarantaine kan worden ingekort als er een negatief resultaat uit een PCR-test komt, welke ten vroegste vijf dagen na aankomst mag worden afgenomen. Uitzonderingen op de quarantaineplicht vind je hier.

Reis je toch vanuit een hoog- of zeerhoogrisicogebied naar Nederland, dan moet je je aan onderstaande reisrestricties houden.

Naar Nederland per vliegtuig en veerboot:

 • Iedereen die per boot of vliegtuig naar Nederland komt, moet tijdens het boarden een recente negatieve PCR-test kunnen tonen. De afgenomen test mag niet ouder dan 24 uur zijn. Als je een negatieve test laat zien die ouder is dan 24 uur maar niet ouder dan 72 uur, moet aanvullend nog een negatief sneltestresultaat overhandigd worden. Deze mag niet ouder zijn dan 24 uur.
 • Wanneer je met het vliegtuig reist, moet ook een ingevulde gezondheidsverklaring worden overhandigd. Dit geldt voor alle reizigers van 13 jaar en ouder. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden aan om dit formulier in te vullen tijdens het online inchecken.
 • Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt momenteel het Europees inreisverbod. Er mag vanuit die landen niet naar Nederland gereisd worden. Daarnaast geldt er ook een speciaal vliegverbod naar Nederland voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, India en landen in Midden- en Zuid-Amerika. Wel gelden ook hier enkele uitzonderingen.

Naar Nederland met andere schepen, zoals cruiseschepen:

 • Bij binnenkomst in Nederland heb je een negatief PCR-testcertificaat nodig dat niet ouder is dan 72 uur.

Naar Nederland per trein of bus:

 • Wanneer je met een internationale bus of trein naar Nederland reist, heb je een negatieve PCR-testuitslag nodig. Deze uitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur. Dit geldt niet voor regionale treinen en bussen. Voor welke trein- en busverbindingen je een  negatief testresultaat nodig hebt, vind je hier.

Naar Nederland met de auto:

 • Reizigers die met de auto vanuit een hoogrisicogebied naar Nederland reizen, moeten een recente negatieve coronatest kunnen laten zien.

Accommodaties, horeca en winkels

Nederland is grotendeels weer geopend en dus kan je voor je vakantie ook gewoon een verblijf boeken bij alle beschikbare accomodaties. Denk hierbij aan hotels, campings en vakantieparken. Informeer voor je vertrekt naar een accommodatie altijd wel even naar de geldende regelgeving bij de betreffende verhuurder. Ook alle winkels zijn (met inachtneming van de geldende regels) weer volledig geopend en verwelkomen je graag.

Horeca:

 • Restaurants en cafés zijn gesloten tussen 0:00 en 6:00 uur. Nachtclubs en discotheken zijn volledig gesloten.
 • Coronatoegangsbewijzen zijn in restaurants en cafés niet geldig.
 • Horecabezoekers moeten altijd over een vaste zitplaats beschikken en houden 1,5 meter afstand van elkaar.

Winkelen:

 • Alle winkels zijn geopend volgens de reguliere openingstijden.
 • In winkels geldt een maximale capaciteit van één bezoeker per 5m2. Als een winkel echter gebruik maakt van de CoronaCheck-app of een los coronatoegangsbewijs dan vervalt deze maximale capaciteit.

Accommodaties:

 • Campings en vakantieparken zijn open. Coronaregels zijn ook daar echter van toepassing. Informeer vooraf dus altijd naar de geldende regels bij de bestemming.
 • Hotels zijn geopend volgens de regulieren openingstijden, incl. mogelijke restaurant-, catering-, spa,- en roomservice-opties. Informeer ook hier altijd vooraf naar de geldende regels op de betreffende locatie.
 • Informeer altijd tijdig naar de geldende annuleringsvoorwaarden. Deze kunnen per aanbieder namelijk sterk verschillen.

Evenementen en recreatie:

 • Bioscopen en andere recreatieve en culturele faciliteiten zijn geopend, evenals buitenfaciliteiten als pretparken en dierentuinen. Dit volgens de reguliere openingstijden. Wel geldt ook hier de voorwaarde dat er minimaal 1,5 meter afstand tussen bezoekers gehouden moet worden.
 • Plekken voor buitenrecreatie, zoals stranden en stadsparken, zijn eveneens vrij bezoekbaar. Mits ook hier de 1,5 meter afstand tussen mensen bewaard kan worden.
 • Sommige evenementen, zoals concerten, dancefeesten en festivals, kunnen bezocht worden met een coronatoegangsbewijs. Hier geldt de 1,5 meterregels dan niet.

CoronaCheck-app als toegangsbewijs

Om toegang te krijgen tot sommige evenementen, locaties en activiteiten kan de organisator vragen om een coronatoegangsbewijs. Hieronder vallen een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Deze drie bewijzen zijn echter ook in de CoronaCheck-app te laden en vervolgens als coronatoegangsbewijs te gebruiken. De applicatie is beschikbaar voor iOS en Android.

Gezondheidsklachten - Wat te doen?

Ben je in Nederland en heb je klachten die kunnen wijzen op een mogelijke besmetting met het coronavirus? Blijf dan in je accommodatie en laat je testen. Bel 0800-1202 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur) of 0850 659 063 om een testafspraak te maken. In ernstige gevallig, bel alarmnummer 112. Als je besmet bent, volg dan de instructies van de gezondheidsdienst. Als je problemen hebt met reisdocumenten tijdens je verblijf in Nederland, dan kan je ambassade hulp bieden. Hier vind je alle contactgegevens van ambassades en consulaten in Nederland.

Terugreis vanuit Nederland

Nederland is voor veel landen nog een hoogrisicogebied. Het kan daardoor nodig zijn dat je bij thuiskomst een negatieve coronatest moet kunnen overhandigen en een gezondheidsverklaring moet invullen. Kijk voor je terugkeer dus altijd naar de meest actuele regels en uitzondering in je thuisland. Je kunt alle belangrijke informatie met betrekking tot het reizen van en naar België hier terugvinden.

Houd er altijd rekening mee dat coronamaatregelen op korte termijn kunnen veranderen. Alle informatie op deze website is dan ook onder voorbehoud.
Harderwijk

Hier moet je zijn door heel Nederland

Ontdek verrassende plekken per regio en per plaats. Met actuele vakantietips van lokale organisaties. Zij weten het precies: hier moet je zijn!

Veelgestelde vragen Corona