Corona (COVID-19) - Holland.com

Corona (COVID-19): informatie voor bezoekers aan Nederland

Vanwege aanhoudende coronapandemie gelden er in Nederland strenge maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen. Het reizen van en naar Nederland wordt momenteel dan ook sterk afgeraden. Voor sommige landen geldt zelfs een tijdelijk vliegverbod.

 • Tip: wil je naar Nederland reizen en vooraf nog even checken wat er precies wel en niet mag? Neem dan contact op met de ambassade (meer info via deze link). Let op: wanneer je belt, zal degene die opneemt vermoedelijk Nederlands of Engels spreken!

Alle hieronder genoemde datums en bijbehorende maatregelen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van of en hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Overzicht belangrijkste maatregelen (dagelijks geüpdatet)

 • Inmiddels hebben alle provincies in Nederland een negatief reisadvies gekregen voor bezoekers uit België. Wanneer je terugkeert naar België, zul je een test moeten doen en in thuisquarantaine moeten gaan – dit in ieder geval tot je de uitslag hebt en uiteraard langer indien de uitslag hiervan positief is.
 • Per 1 december 2020 geldt voor iedereen vanaf 13 jaar de verplichting om een (niet-medisch) mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes als winkels, parkeergarages en stations.
 • Woon je in Nederland en wil je eropuit in eigen land? Je kunt alle regio's en provincies gewoon bezoeken, maar probeer je reisbewegingen te beperken.
 • Festivals en andere evenementen zijn niet meer toegestaan per 14 oktober 2020.
 • Restaurants en cafés zijn gesloten. Wel mogen per 28 april de buitenterrassen weer open onder voorwaarden. Dit enkel tussen 12.00 uur en 18.00 uur.
 • Winkels in de essentiële detailhandel, zoals supermarkten, drogisterijen, tankstations en apotheken, zijn geopend. Deze winkels moeten zich wel aan de gestelde maatregelen houden en kunnen alleen bezocht worden wanneer je een mondkapje draagt.
 • Niet essentiële winkels, zoals kledingwinkels, kunnen per 28 maart weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Ook hier gelden nog steeds een aantal voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel.
 • Theaters, concertzalen, musea, dierentuinen, pretparken, monumenten, zwembaden, sauna’s en bioscopen zijn per 15 december 2020 gesloten voor bezoek.
 • Campings en vakantieparken zijn open, inclusief de douche- en toiletvoorzieningen.
 • Ook op lokaal niveau zijn door veiligheidsregio’s individueel besluiten genomen. Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. Houd de website van de lokale veiligheidsregio’s goed in de gaten en/of neem contact op met jouw gemeente.
 • Na 20.00u ’s avonds mag er geen alcohol meer worden verkocht. Dit geldt bijvoorbeeld voor supermarkten, maar ook voor hotels. In de openbare ruimte mag je na 20.00u ’s avonds ook geen alcohol nuttigen.
 • Vanaf 28 april geldt het dringende advies om thuis maximaal twee personen van 13 jaar of ouder te ontvangen per dag.

Reisadvies voor reizigers naar Nederland

 • Per 23 januari 2021 geldt voor iedereen die naar Nederland vliegt vanuit een hoog risicogebied (code oranje of rood) de verplichting een recente negatieve PCR-testverklaring te overhandigen. Daarnaast moet er voor aanvang van de reis ook verplicht een sneltest worden afgenomen.
 • Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt het Europese inreisverbod. Er mag vanuit die landen momenteel dus niet naar Nederland gereisd worden. Daarnaast geldt er ook een speciaal vliegverbod naar Nederland voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika.
 • Het wordt aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en te kijken of Nederland behoort tot de landen waar je naartoe kunt reizen. Raadpleeg ook deze website.
 • Uiteraard moet je je houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus en moet je ook je accommodatie voorafgaand aan de reis geboekt hebben. Zonder geldige reservering kun je aan de grens teruggestuurd worden.
 • Er zijn individuele beslissingen genomen door lokale veiligheidsregio's om toeristische bezoeken te ontmoedigen. Houd de website van de lokale veiligheidsregio's goed in de gaten of neem contact op met de gemeente.

Vervoer naar en binnen Nederland

Touringcars & groepen

Wanneer je naar Nederland afreist, wordt aangeraden om met de auto te reizen om zo de kans op besmetting te minimaliseren.

Reis je met een georganiseerde groep en kom je bijvoorbeeld per touringcar naar Nederland? Raadpleeg dan vooral de instructies van je lokale touroperator maar houd ook rekening met deze algemene instructies, opgesteld door Busvervoer Nederland in overleg met de vakbonden en aangeboden aan de politie, ILT en het ministerie van I&W:

1. Draag de hele rit een mondkapje
2. Zorg ervoor dat je een ingevulde en ondertekende verklaring vervoer per touringcar hebt ingeleverd bij de ritorganisator ofwel de vervoerder. Deze wordt aan je uitgedeeld door de lokale vervoerder en je wordt geacht deze in te leveren voordat je de touringcar betreedt.
3. Stap niet in de bus wanneer je koorts, verkoudheidsklachten of andere ziektesymptomen hebt.
4. Houd je aan de regels. De chauffeur bepaalt wat mag en wat niet mag. Houdt een passagier zich niet aan de richtlijn, dan kan de chauffeur de toegang verbieden.
5. Loop niet in de touringcar, zodat je altijd zo ver mogelijk bij elkaar vandaan blijft .
6. Betaal contactloos als er betalingen in de bus plaatsvinden.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer rijdt weer volgens de normale dienstregeling. Wel geldt nog steeds het advies om drukte te vermijden en zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.

(Internationale) reizigers zijn verplicht een 'niet-medisch' mondkapje te dragen in de bus, trein, tram en metro. Wil je met het openbaar vervoer reizen, houd dan de informatie van de vervoersmaatschappijen in de gaten voor de laatste informatie over vertrektijden en aangepaste dienstregelingen. Plan je reis kort van tevoren.

Openingstijden restaurants, cafés en hotels

Restaurants en cafés zijn per 14 oktober 2020 gesloten. Hotels mogen hun deuren wel openhouden, mits eet- en drinkgelegenheden en roomservice gesloten blijven voor gasten.

Aantal Corona-besmettingen in Nederland

Het actuele aantal vastgestelde Corona-besmettingen vind je op deze pagina van het RIVM.

Algemene hygiëne-maatregelen

We raden je aan om onderstaande simpele maatregelen te treffen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 1. Was je handen regelmatig
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 3. Gebruik papieren zakdoekjes
 4. Schud geen handen
 5. Blijf thuis als je symptomen van verkoudheid of griep hebt
 6. Beperk sociale contacten
 7. Houd ten minste 1,5 meter afstand van anderen

Gezondheidsklachten: wat te doen

Heb je symptomen die kunnen wijzen op een coronavirusinfectie? Blijf dan in je vakantieverblijf en laat je testen. Je kunt een afspraak maken op telefoonnummer 0800-1202. Als je besmet bent, moeten jij en je medereizigers twee weken in quarantaine blijven bij de vakantiewoning.

Ziekenhuisopname & reisdocumenten: neem contact op met de ambassade

De ambassade of het consulaat van jouw land kan je helpen bij calamiteiten als je in Nederland bent. Bijvoorbeeld bij rampen, of bij problemen met reisdocumenten zoals visa en paspoorten. Of als iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Veelgestelde vragen Corona

Handige tips voor jou als je in Nederland vakantie viert

Nederland strijdt tegen Corona. Wat betekenen de veiligheidsmaatregelen voor je verblijf, activiteiten en mogelijkheden? Ga goed voorbereid op stap.

We wensen je een veilig verblijf in Nederland.