Corona (COVID-19) - Holland.com

Corona (COVID-19): informatie voor bezoekers aan Nederland

Ben je op dit moment in Nederland of ga je binnenkort naar Nederland? Op deze pagina vind je informatie over de huidige situatie en verwijzen we je naar relevante informatiepunten.

Algemene informatie over Corona en veel gestelde vragen & antwoorden kun je vinden op de website van het RIVM.

Overzicht belangrijkste maatregelen (dagelijks geupdate)

 • Tot 1 juni zijn samenkomsten niet meer toegestaan.
 • Iedereen in Nederland dient minimaal 1,5 meter afstand te houden van elkaar – tenzij zij behoren tot hetzelfde gezin. Op het niet houden aan deze regel staat een boete van 400 euro.
 • Vanaf 18 maart zijn de grenzen voor het Schengengebied (o.a. Nederland) gesloten voor alle niet essentiële reizen vanuit niet-Schengenlanden voor een periode van 30 dagen.
 • Verkeer tussen Schengenlanden is wel toegestaan, houd er rekening mee dat sommige landen ook hun grenzen binnen Schengengebied hebben gesloten.
 • Iedereen in Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven en alleen voor essentiële zaken naar buiten te gaan (bijv. boodschappen).
 • Dit houdt in de praktijk in dat musea, theaters of openbare verzamelplaatsen zoals attracties zijn gesloten.
 • Restaurants en cafés zijn gesloten. Sommige restaurants bieden de mogelijkheid aan om maaltijden af te halen.
 • Supermarkten en andere winkels die noodzakelijke goederen verkopen zijn geopend en moeten zich aan de gestelde maatregelen houden op het gebied van afstand (1,5 meter) en het aantal bezoekers (niet meer dan 30).
 • Scholen zijn gesloten tot tenminste 28 april..

Reisadvies voor reizigers naar Nederland / annuleringen

Vanaf 18 maart besluiten de EU-landen om de mogelijkheid tot reizen naar de Schengenzone, waaronder Nederland, drastisch te beperken voor reizigers vanuit niet-Schengenland. Verkeer tussen Schengenlanden is wel toegestaan, alhoewel sommige landen hun grenzen binnen Schengengebied ook hebben gesloten. De situatie verandert continu, zo ook de adviezen en regels. Neem contact op met je reisorganisatie, reisaanbieder of verzekeraar om na te gaan wat het voor jouw specifieke situatie betekent indien er sprake is van annulering van (een deel van) je reis.

Vervoer naar en binnen Nederland

Je kunt reizen met trein, bus, tram of metro, behalve als je koorts en luchtwegklachten of een kwetsbare gezondheid hebt. In dat geval word je geadviseerd om het openbaar vervoer te vermijden. Wil je met het openbaar vervoer reizen, hou dan de informatie van de vervoersmaatschappijen in de gaten voor de laatste informatie over vertrektijden en aangepaste dienstregelingen. Plan je reis kort van tevoren.

Openingstijden musea, theaters, attractieparken en andere toeristische plekken

Alle publieke samenkomsten waar meer dat 100 personen aanwezig zijn, zijn verboden tot ten minste 1 juni 2020. Veel toeristische plekken zijn daarom gesloten of hebben aangepaste openingstijden.

 • Nota bene: De informatie op Holland.com kan onjuist zijn. Bekijk de eigen websites van de plekken die je wilt bezoeken kort voor vertrek.

Openingstijden restaurants en café's

Alle restaurants en café's zijn momenteel gesloten in Nederland tot en met 28 april. Maaltijdbezorging is wel toegestaan. Kijk op de website van het restaurant of en welke bezorgopties ze aanbieden. Coffeeshops zijn gesloten voor bezoek, maar bieden indien mogelijk afhaalopties.

Aantal Corona-besmettingen in Nederland

Het actuele aantal vastgestelde Corona-besmettingen vind je op deze pagina van het RIVM.

Algemene hygiëne-maatregelen

We raden je aan om onderstaande simpele maatregelen te treffen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 1. Was je handen regelmatig
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 3. Gebruik papieren zakdoekjes
 4. Schud geen handen
 5. Blijf thuis als je symptomen van verkoudheid of griep hebt
 6. Beperk sociale contacten
 7. Houd ten minste 1,5 meter afstand van anderen

Gezondheidsklachten: wat te doen

Ben je in Nederland en heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

 • Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

Worden je klachten erger? Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) én je hoest of ademt moeilijk?

 • Neem dan telefonisch contact op met het RIVM via tel. 0800-1351 (dagelijks beschikbaar van 8:00 a.m. tot 20:00 p.m.). Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Neem bij ernstige klachten bovendien contact op met je reisorganisatie en verzekeraar, die kunnen je verder informeren over je opties.

Ziekenhuisopname & reisdocumenten: neem contact op met de ambassade

De ambassade of het consulaat van jouw land kan je helpen bij calamiteiten als je in Nederland bent. Bijvoorbeeld bij rampen, of bij problemen met reisdocumenten zoals visa en paspoorten. Of als iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Check out Vermeers 'Girl with a Pearl Earring' via the Mauritshuis-app.
Musea

Musea online en Hollandse Meesters bij je thuis

Ook nu de musea in Nederland gesloten zijn, kun je genieten van museumcollecties online. Ervaar negen keer kunst uit de Nederlandse musea, bij jou in de huiskamer.

We wensen je een veilig verblijf in Nederland.