
Het Delft van Vermeer in de Gouden Eeuw
Verken de Gouden Eeuw in Delft
Ervaar de Gouden Eeuw in de musea in Delft en het historische stadscentrum, waar u in de voetsporen kunt treden van Hollandse Meesters als Johannes Vermeer en zijn tijdgenoten: de schilders Pieter de Hooch, Carel Fabritius, Jan Steen en Michiel van Mierevelt, de wetenschapper Anthonie van Leeuwenhoek en de advocaat Hugo de Groot. Veel van de zeehelden van de Gouden Eeuw kwamen ook uit Delft. Een andere directe verbinding met de Gouden Eeuw is het beroemde Delfts blauwe aardewerk, dat in deze tijd ontstond en ook nu nog overal te vinden is.
Kunst in Delft in de Gouden Eeuw
Delft is de stad van Johannes Vermeer. De schilder werd in 1632 in Delft geboren en bracht zijn hele leven door in de stad. Een aantal van zijn schilderijen tonen Delft zoals de stad er in die tijd uitzag, zoals ‘Het straatje’ en ‘Gezicht op Delft’. En natuurlijk portretteerde Vermeer de beroemdste (maar onbekende) inwoners van Delft: ‘Meisje met de parel’ en ‘Het melkmeisje’. Zijn schilderijen zijn beroemd vanwege de ongebruikelijke helderheid en zijn bijzondere manier om zonlicht op het doek te vangen.
Tegenwoordig hangen de schilderijen van Vermeer in musea over de hele wereld maar in het Vermeer Centrum Delft zijn reproducties op ware grootte van alle 37 schilderijen bij elkaar te zien. Bezoekers kunnen de verhalen achter de werken ontdekken en meer te weten komen over het leven van de schilder. Een dagtrip naar Den Haag, op slechts 10 minuten afstand met de trein, wordt ook van harte aanbevolen: de bijzondere collectie van het Mauritshuis omvat drie werken van Vermeer, waaronder het ‘Meisje met de parel’ en ‘Gezicht op Delft’.
Vermeer ligt begraven in de Oude Kerk in de stad. Hier kunt u niet alleen zijn grafsteen zien maar ook die van andere kunstenaars, zeehelden en wetenschappers uit de Gouden Eeuw.
Maar Vermeer is niet de enige Hollandse Meester uit Delft: zijn tijdgenoten Pieter de Hooch, Carel Fabritius, Jan Steen en Michiel van Mierevelt waren allen actief in het Delftse Sint-Lucasgilde (het schildersgilde) en maakten een aantal van hun belangrijkste werken in de stad.
Delfts blauw: hoe Delfts aardewerk wereldberoemd werd
De geschiedenis van Delfts blauw is een prachtig voorbeeld van het goede fortuin dat Nederland in de Gouden Eeuw te beurt viel. Het aardewerk werd oorspronkelijk gemaakt als goedkoper alternatief voor het geliefde blauw met witte porselein uit China. Maar Delfts blauw bleef niet lang een tweede keuze: al snel werd het razend populair en tijdens de hoogtijdagen tussen 1650 en 1750 waren er honderden aardewerkfabrieken actief in de stad. De Koninklijke Porceleyne Fles, inmiddels omgedoopt tot Royal Delft, is de enige die sinds 1653 continu is blijven bestaan. Ook vandaag wordt er hier nog Delfts blauw geproduceerd volgens de traditionele methoden.
Ontdek de geschiedenis van Delft
De beste manier om de geschiedenis van Delft en Nederland te ontdekken is een bezoek aan Museum Prinsenhof Delft. Dit voormalige klooster was de basis van waaruit Willem I van Oranje, de voorouder van de huidige Nederlandse koninklijke familie en ‘Vader des vaderlands’, in de 16e eeuw de strijd aanging met de Spaanse bezetters. Met behulp van kunstwerken en historische voorwerpen ontdekken bezoekers hoe de daden van Willem leidden tot de oprichting van de Nederlandse Republiek en zijn idealen op het gebied van tolerantie en geloofsvrijheid. Museum Prinsenhof Delft is ook de plaats waar Willem in 1584 werd vermoord. De kogelgaten zijn hier nog zichtbaar in de muur. Het graf van Willem I en talloze andere leden van het koningshuis ligt in de Nieuwe Kerk in Delft. En in het historische centrum zijn nog talloze andere sporen uit de Gouden Eeuw te vinden, zoals het stadhuis en de prachtige oude marktpleinen.
Boek uw tickets
Boek uw kaartje voor de Royal Delft Experience om te zien hoe Delfts blauw wordt gemaakt en waarom het al meer dan 350 jaar geliefd is. Een audiotour in meerdere talen is bij de entreeprijs inbegrepen. Er zijn ook rondleidingen met gids mogelijk.

Dutch Golden Age
Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.
Lees meer