COVID desk: informatie voor bezoekers aan Nederland

Een vakantie in Nederland is in veel gevallen mogelijk, al gelden er door het COVID-19-virus wel enkele regels en adviezen waar je je aan moet houden tijdens je verblijf. Daarnaast is er een Europees inreisverbod van kracht voor reizigers vanuit hoog- en zeerhoogrisicogebieden. Check voordat je aan je reis begint dus altijd de actuele maatregelen die gelden voor jouw situatie en volg de instructies van de Nederlandse autoriteiten.

 • Controleer voor je reis altijd deze checklist voor onder meer actuele inreisverboden en geldende quarantaineregels in Nederland.
 • Bekijk de meest actuele informatie en reiswaarschuwingen op Rijksoverheid.nl.
 • Krijg onderaan deze pagina antwoord op veelgestelde COVID-vragen.

De basisregels

Hoewel er weer veel mogelijk is in Nederland, is het coronavirus niet weg. Daarom is het belangrijk je tijdens een verblijf in Nederland altijd aan deze basisregels te houden:

 • Was je handen vaak.
 • Houd minstens 1,5 meter afstand van andere mensen en vermijd drukke plekken.
 • Blijf thuis met symptomen die wijzen op een coronavirusinfectie en laat je testen.
 • Hoest en nies in je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze vervolgens weg.
 • De mondkapjesplicht is grotendeels komen te vervallen. Enkel op plaatsen waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is, blijft het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder. Denk hierbij aan het personenvervoer, openbaar vervoer, de stations, luchthavens en in vliegtuigen.

Toegang tot Nederland en vakanties

Reizigers die naar Nederland komen moeten goed in de gaten houden wat de lokale overheid adviseert over het reizen naar Nederland. Check daarnaast ook altijd of het thuisland op de Nederlandse lijst met veilige landen staat. Voor een actueel overzicht van de geldende maatregelen voor jouw reis, bekijk hier waar je precies aan moet voldoen.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer uitleg over de diverse reisdocumenten, coronatest-opties en quarantaine-richtlijnen.

Accommodaties, horeca en winkels

Nederland is grotendeels weer geopend en dus kan je voor je vakantie ook gewoon een verblijf boeken bij alle beschikbare accommodaties. Denk hierbij aan hotels, campings en vakantieparken. Informeer voor je vertrekt naar een accommodatie altijd wel even naar de geldende regelgeving bij de betreffende verhuurder. Ook alle winkels zijn (met inachtneming van de geldende regels) weer volledig geopend en verwelkomen je graag.

Horeca:

 • Restaurants en cafés zijn gesloten tussen 0:00 en 6:00 uur. Nachtclubs en discotheken zijn volledig gesloten.
 • Coronatoegangsbewijzen zijn in restaurants en cafés niet geldig.
 • Horecabezoekers moeten altijd over een vaste zitplaats beschikken en houden 1,5 meter afstand van elkaar.

Winkelen:

 • Alle winkels zijn geopend volgens de reguliere openingstijden.
 • In winkels geldt een maximale capaciteit van één bezoeker per 5m2. Als een winkel echter gebruik maakt van de CoronaCheck-app of een los coronatoegangsbewijs dan vervalt deze maximale capaciteit.

Accommodaties:

 • Campings en vakantieparken zijn open. Coronaregels zijn ook daar echter van toepassing. Informeer vooraf dus altijd naar de geldende regels bij de bestemming.
 • Hotels zijn geopend volgens de regulieren openingstijden, incl. mogelijke restaurant-, catering-, spa,- en roomservice-opties. Informeer ook hier altijd vooraf naar de geldende regels op de betreffende locatie.
 • Informeer altijd tijdig naar de geldende annuleringsvoorwaarden. Deze kunnen per aanbieder namelijk sterk verschillen.

Evenementen en recreatie:

 • Bioscopen en andere recreatieve en culturele faciliteiten zijn geopend, evenals buitenfaciliteiten als pretparken en dierentuinen. Dit volgens de reguliere openingstijden. Wel geldt ook hier de voorwaarde dat er minimaal 1,5 meter afstand tussen bezoekers gehouden moet worden.
 • Plekken voor buitenrecreatie, zoals stranden en stadsparken, zijn eveneens vrij bezoekbaar. Mits ook hier de 1,5 meter afstand tussen mensen bewaard kan worden.
 • Sommige evenementen, zoals concerten, dancefeesten en festivals, kunnen bezocht worden met een coronatoegangsbewijs. Hier geldt de 1,5 meterregels dan niet.

CoronaCheck-app als toegangsbewijs

Om toegang te krijgen tot sommige evenementen, locaties en activiteiten kan de organisator vragen om een coronatoegangsbewijs. Hieronder vallen een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Deze drie bewijzen zijn echter ook in de CoronaCheck-app te laden en vervolgens als coronatoegangsbewijs te gebruiken. De applicatie is beschikbaar voor iOS en Android.

Hier vind je de links naar de officiële reisadviezen als je uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, de V.S. of China komt en naar Nederland reist.

Houd er altijd rekening mee dat coronamaatregelen op korte termijn kunnen veranderen. Alle informatie op deze website is dan ook onder voorbehoud.

Ontdek verrassende plekken per regio en per plaats. Met actuele vakantietips van lokale organisaties. Zij weten het precies: hier moet je zijn!

FAQ - Wat is de huidige coronasituatie in Nederland?

FAQ - Corona en reizen naar Nederland

FAQ - Vakantie in Nederland

FAQ - Andere vragen

We streven ernaar onze dienstverlening continu te verbeteren. We horen het graag als je je vraag niet hebt kunnen vinden in onze veelgestelde vragen. E-mail je vraag naar [email protected] Dank je.