COVID desk: informatie voor bezoekers aan Nederland

Een vakantie in Nederland is mogelijk, al gelden er door het COVID-19-virus wel enkele regels en adviezen waar je je aan moet houden tijdens je verblijf. Om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen gelden er vanaf zondag 28 november een avondsluiting en strengere regels overdag. Deze regels komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels en de mondkapjesplicht. Deze extra regels duren in ieder geval tot en met zondag 19 december 5:00 uur. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld. Daarnaast is er een Europees inreisverbod van kracht voor reizigers vanuit hoog- en zeerhoogrisicogebieden. Check voordat je aan je reis begint dus altijd de actuele maatregelen die gelden voor jouw situatie en volg de instructies van de Nederlandse autoriteiten.

 • Controleer voor je reis altijd deze checklist voor onder meer actuele inreisverboden en geldende quarantaineregels in Nederland.
 • Bekijk de meest actuele informatie en reiswaarschuwingen op Rijksoverheid.nl.
 • Krijg onderaan deze pagina antwoord op veelgestelde COVID-vragen.

De basisregels

De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Blijf daarom tijdens je verblijf in Nederland deze basisregels tegen de verspreiding van het coronavirus volgen:

 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen bij de GGD. 
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen.
 • Houd 1,5 meter afstand van iedereen die niet bij je thuis woont.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder op alle publieke binnenlocaties waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden.

Toegang tot Nederland en vakanties

Reizigers die naar Nederland komen moeten goed in de gaten houden wat de lokale overheid adviseert over het reizen naar Nederland. Check daarnaast ook altijd of het thuisland op de Nederlandse lijst met veilige landen staat. Voor een actueel overzicht van de geldende maatregelen voor jouw reis, bekijk hier waar je precies aan moet voldoen.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer uitleg over de diverse reisdocumenten, coronatest-opties en quarantaine-richtlijnen.

Accommodaties, horeca en winkels

Voor je vakantie kan je ook gewoon een verblijf boeken bij alle beschikbare accommodaties. Denk hierbij aan hotels, b&b’s, campings en vakantieparken. Informeer voor je vertrekt naar een accommodatie altijd wel even naar de geldende regelgeving bij de betreffende verhuurder. Alle winkels zijn geopend en verwelkomen je graag. Wel gelden er tijdelijk kortere sluitingstijden (20:00 uur voor essentiële winkels en 17:00 uur voor niet essentiële winkels) en is het dragen van een mondkapje wederom verplicht.

Horeca:

 • Alle horeca (restaurants, cafés, nachtclubs en discotheken) zijn gesloten tussen 17:00 en 5:00 uur. Afhalen en laten bezorgen zijn uitgezonderd.
 • Sinds 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar toegang mogelijk voor alle horeca, bij evenementen zoals festivals, optredens, feesten en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters).

Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.

Winkelen:

 • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen sluiten om 20:00 uur. Er geldt een mondkapjesplicht.
 • Niet essentiële winkels zoals kledingwinkels, woonwinkels en dienstverlening zoals kapsalons en beauty salons sluiten om 17:00 uur. Er geldt een mondkapjesplicht.

Accommodaties:

 • Hotels zijn geopend volgens de regulieren openingstijden. Eet- en drinkgelegenheden zijn open tot 17.00 uur. Afhalen en roomservice blijft mogelijk. Informeer ook hier altijd vooraf naar de geldende regels op de betreffende locatie.
 • Vakantieparken zijn open. Coronaregels zijn ook daar echter van toepassing. Informeer vooraf dus altijd naar de geldende regels bij de bestemming.
 • Informeer altijd tijdig naar de geldende annuleringsvoorwaarden. Deze kunnen per aanbieder namelijk sterk verschillen.

Evenementen en recreatie:

 • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur. Dit geldt voor onder andere bioscopen, concertzalen, theaters, musea en andere culturele instellingen evenals buitenfaciliteiten als pretparken en dierentuinen.
 • Alle evenementen, ook beurzen en congressen, kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Tijdelijk zijn evenementen alleen toegestaan tussen 5:00 en 17:00 uur.
 • Plekken voor buitenrecreatie, zoals stranden en stadsparken, zijn eveneens vrij bezoekbaar.

CoronaCheck-app als toegangsbewijs

1,5 meter afstand houden is per 24 november weer wettelijk verplicht voor alle volwassenen over 18 jaar. Bovendien heeft iedereen van 13 jaar en ouder op sommige plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, musea, bioscopen, bij evenementen, sportwedstrijden of culturele voorstellingen. Als coronatoegangsbewijs geldt een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Deze drie bewijzen zijn echter ook in de CoronaCheck-app te laden en vervolgens als coronatoegangsbewijs te gebruiken. De applicatie is beschikbaar voor iOS en Android. Liever een papieren coronatoegangsbewijs? Ga naar CoronaCheck.nl/print. Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Laat je uiterlijk 24 uur van tevoren gratis testen via testenvoortoegang.nl. Vanaf 14 jaar moet iedereen samen met de coronatoegangsbewijs zijn of haar ID-bewijs laten zien. Als geldig ID-bewijs gebruikt u uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

Hier vind je de links naar de officiële reisadviezen als je uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, de V.S. of China komt en naar Nederland reist.

Houd er altijd rekening mee dat coronamaatregelen op korte termijn kunnen veranderen. Alle informatie op deze website is dan ook onder voorbehoud.

Ontdek verrassende plekken per regio en per plaats. Met actuele vakantietips van lokale organisaties. Zij weten het precies: hier moet je zijn!

FAQ - Wat is de huidige coronasituatie in Nederland?

FAQ - Corona en reizen naar Nederland

FAQ - Vakantie in Nederland

FAQ - Andere vragen

We streven ernaar onze dienstverlening continu te verbeteren. We horen het graag als je je vraag niet hebt kunnen vinden in onze veelgestelde vragen. E-mail je vraag naar [email protected] Dank je.