© NBTC / Bring Yourself
Bring yourself

Emotie toevoegen aan de feiten

Ik ben klimaatkunstenaar. Door de combinatie van kunst en wetenschap wil ik bereiken dat we niet alleen feiten en data binnenkrijgen, maar daar ook emoties bij voelen. En tot actie overgaan. Ik wil mensen weer laten voelen dat we een connectie hebben met het hele ecosysteem om ons heen.

Bring yourself, Thijs will do the same

Thijs Biersteker is 37 jaar. Hij is kunstenaar en oprichter van Woven Studio in Zaandam.

Kunst reflecteert de tijd waarin we ons bevinden. Als er een onderwerp is dat te weinig aandacht krijgt, maar tegelijkertijd alle aandacht verdient is het wel klimaatverandering. Veel mensen zijn, net als ikzelf een beetje lamgeslagen door alle feiten en headlines hierover. In mijn werk zoek ik naar de verbeeldingskracht van de wetenschappelijke data over bijvoorbeeld ontbossing, luchtvervuiling of plastic in de oceanen. Ik geloof dat kunst en wetenschap moeten samenkomen om dit meer invoelbaar te maken en tot leven te brengen.

De natuur laten spreken

Voor de installatie ‘Wither’ in het Barbican Centre in Londen gebruiken we bijvoorbeeld data van UNESCO over de ontbossing in de Amazone. Het kunstwerk verbeeldt een stuk regenwoud, dat ‘verdwijnt’ op de snelheid waarmee de ontbossing op dit moment in werkelijkheid plaatsvindt. Als je ervoor staat, zie je het letterlijk steeds meer transparant worden.
Wist je dat bomen in een bos via hun wortelstelsels met elkaar communiceren en zo het ecosysteem gezond houden? Met het werk Econtinuum in het NXT museum in Amsterdam hebben we dit nagebootst op basis van A.I. technologie. Je wordt als bezoeker uitgenodigd om deel te nemen en zelf onderdeel te zijn van het ecosysteem. Vanaf 13 mei kun je in Museum Arnhem een ander werk zien, The Voice of Nature, met bomen die praten over klimaatverandering. Ik wil een stem geven aan de natuur en het onzichtbare laten zien.
Mijn werk gaat over de toekomst; over een toekomst die we eigenlijk moeten voorkomen.

Wetenschap, kunst en technologie

Elk project begint altijd met een samenwerking met wetenschappers. Om de installatie daadwerkelijk uit te voeren, werk ik samen met een heel team. Van wetenschappers en engineers tot intelligence designers en ontwerpers. Hier in de Woven Studio worden de kunstinstallaties gemaakt. Zo duurzaam mogelijk. Elk werk krijgt een ‘paspoort’ met gegevens over CO2-uitstoot en herbruikbaarheid van het materiaal. Wat ik maak, is een soort symbiose tussen de wetenschap en de kunst. Met de nieuwste technologie die dit mogelijk maakt. Deze drie-eenheid maakt het heel uniek, en ook heel tof om met al die uiteenlopende specialisten samen te werken.

Mijn werk gaat over de toekomst; over een toekomst die we eigenlijk moeten voorkomen. De afgelopen 50 jaar zijn er rapporten uitgekomen over klimaatverandering en we weten er dus al heel veel over. Juist door het verbeelden van de data en de feiten in een kunstwerk, hoop ik een nieuw tijdperk in te luiden waarin we meer actiebereid zijn. Het heeft meer impact als je er voor staat en ermee geconfronteerd wordt, dan als je de nieuwskoppen leest.

Hoe zie je Nederland over 10 jaar?

In Nederland hebben we ons eeuwenlang gewapend tegen extreem weer, tegen het water. Die kennis kan de komende jaren heel erg van belang zijn in de strijd tegen klimaatverandering en de gevolgen hiervan. Vooral in combinatie met kunst een wetenschap. Nederland kan in een rol groeien, waarin we anderen helpen en informeren, maar ook inspireren over de grote uitdagingen die ons te wachten staan.