Roy Kappert with tray
© Bring yourself via NBTC
Bring yourself

Proef de Hanze in Doesburgse Waag

Wie de rijke historie van de Hanzesteden wil proeven, kan niet om Stadsbierhuys De Waag in Doesburg heen. Als oudste horecagelegenheid van Nederland neemt het bezoekers eeuwen mee terug in de tijd. Doesburger Roy Kappert serveert daar de typische smaak van de Hanze.

Bring yourself, Roy will do the same

Roy Kappert is 44 jaar en woont al meer dan twintig jaar in Doesburg. Hij is horecaondernemer en eigenaar van Stadsbierhuys de Waag, waar al sinds de middeleeuwen bier geschonken wordt.

Het is het jaar 1478 als in de Doesburgse Waag voor het eerst bier wordt geschonken. In de eeuwen die volgen blijft de drank in het Stadsbierhuys onafgebroken vloeien. De Doesburgse Roy Kappert is sinds zeven jaar eigenaar van wat in het Guinness Book of Records vermeld staat als 'oudste nog functionerende horecagelegenheid van Nederland. "Voor mij voelt het als een huiskamer", zegt Kappert. "Maar ik word er iedere dag door bezoekers aan herinnerd dat dit toch wel echt een heel bijzonder gebouw is."

Exterior Stadsbierhuys De Waag

De smaak van de Hanze

Dutch lunch in the Stadsbierhuys

Als horecaman vindt Kappert het belangrijk om de sfeer van Hanzestad Doesburg terug te laten komen in zijn eten en drinken. Hoe zou hij 'de smaak van de Hanze' het beste omschrijven? "Vooral niet zo ingewikkeld. Hanzesteden ademen ambacht uit. Producten die vroeger veel werden ingevoerd, zoals koffie, zout en specerijen, weten we nu nog steeds goed te gebruiken. De Hanze staan voor bourgondisch genieten in mooie, middeleeuwse steden."

Beer on the table at Stasbierhuys De Waag, Doesburg

Dat genieten kan bijvoorbeeld met een koud glas Hanzebier. Het is een creatie van Kappert zelf en verkrijgbaar op tap bij de Waag. "Ik vond het belangrijk dat het recept terugging naar een tijd waarin men voornamelijk bier dronk." Het robuuste bier is daarom troebel. "Vroeger werd er ook niks gefilterd. De volle smaak is typisch voor de Hanze. Maar het is niet heel zwaar, daardoor is het een beetje een allemansvriend. Dat typeert de Hanze ook wel weer. Iedereen is welkom."

Ik vond het belangrijk dat het recept terugging naar een tijd waarin men voornamelijk bier dronk.

Bonbon met mosterd

Sign Stasbierhuys De Waag, Doesburg

Doesburg onderscheidt zich met nog een andere kenmerkende smaak: die van mosterd. De bekende lokale variant wordt al eeuwen gemaakt. In de Waag gaan er bij het bereiden van de gerechten dagelijks kilo's mosterd doorheen, zegt Kappert. Maar de smaakmaker komt ook op minder voor de hand liggende plekken terug.

Voordat Kappert eigenaar werd van de Waag, ontwikkelde hij als chocolatier een bonbon die Doesburg als geen ander vertegenwoordigde. Een lekkernij van melkchocolade met een vulling van amandel en - inderdaad - Doesburgse mosterd. "Veel mensen denken vooraf dat het niet lekker kán zijn. Maar je moet het proberen. De truc is om de mosterd niet te laten overheersen."

'Overal lekker zitten'

Om de smaak van de Hanze goed te vertegenwoordigen, laat Kappert zich ook buiten zijn stad inspireren. "Ik kom regelmatig in andere Hanzesteden zoals Hattem of Zwolle. Er lopen fantastische fietsroutes door de regio en kom je op de fiets, dan kun je overal neerstrijken en lekker zitten. Het leuke vind ik dat er van alles wat is. Of je nu culinair hoogstaand zoekt of een simpele hap wilt; je kunt 't allemaal krijgen."

Roy Kappert at the Stadsbierhuys De Waag with customers