Egbert Scheffer posing for graffiti work
© Bring yourself via NBTC
Bring yourself

Street art in Hanzestad Deventer

Als je Egbert Scheffer vraagt naar zijn favoriete muurschildering in Deventer, laat het antwoord op zich wachten. "Dat is alsof je je favoriete kind moet kiezen." En de keuze wordt binnenkort nog uitgebreider. Met zijn project Street Art Streets heeft Scheffer als doel om vijftig levensgrote 'murals' door de historische Hanzestad te krijgen.

Bring yourself, Egbert will do the same

Egbert Scheffer is 40 jaar en geboren en getogen in Deventer. Hij is creatief ondernemer en eigenaar van café en evenementenlocatie Punt in het Havenkwartier.

Bezoekers van Hanzestad Deventer kunnen zich vergapen aan sfeervolle straatjes, oude gebouwen en indrukwekkende monumenten. Wie zijn ogen openhoudt, kan ook veel leren van de stad op een hedendaagse manier. Door de hele stad laten straatkunstenaars kleurrijke werken achter op gevels en muren.

Egbert Scheffer on tower with spray can

50 murals in Deventer

Veel van deze murals zijn onderdeel van Street Art Streets, een initiatief van Egbert Scheffer en Mano Scherpbier uit Deventer. Hun doel is om vijftig grote muurschilderingen door de hele stad te laten plaatsen. De vaart zit erin, eind dit jaar zit het project over de helft. "We proberen zo het verhaal van de stad te vertellen", legt Scheffer uit. "Elke muurschildering heeft een link naar de plek, naar de stad, het heden, de toekomst of het verleden."

Stokvis en voetbalsjaal

Egbert Scheffer at work with spray can in hand

De werken variëren enorm in vorm en onderwerp. De laatste toevoeging, gemaakt door De Strakke Hand, is te vinden op een metershoge zijmuur in het historisch centrum. Deze is omgetoverd tot middeleeuws tafereel. Kenners spotten typische Deventer koek en stokvis, maar ook hedendaagse elementen, zoals een voetbalsjaal van de lokale club.

Egbert Scheffer looks at AWP outside

Vergelijkbare muurschilderingen staan gepland voor andere Hanzesteden, waaronder Hattem, Hasselt en Kampen. In Harderwijk vind je al een stukje geschiedenis op een kloostermuur, met hoofdrollen voor een non, een scheepsknecht en een zakje lokale pepernoten.

Elke muurschildering heeft een link naar de plek, naar de stad, het heden, de toekomst of het verleden.

Industrieverleden

Graffiti by Egbert Scheffer of Alderman H.F. De Boer

Scheffer steekt zelf ook graag de handen uit de mouwen. Eén van zijn werken staat op een woning in het oude havengebied, op 10 minuten lopen van het oude centrum. Daar prijkt een metershoog portret van wethouder H.F. De Boer, die rond 1920 zorgde voor de ontwikkeling van het gebied tot industrieel centrum. "Hij zorgde voor de infrastructuur", legt Scheffer uit. "Verder waren ondernemers daar vrij om te ondernemen."

'Rauw randje'

Graffiti artists at work on outdoor platform

Volgens datzelfde concept wordt het Havenkwartier nu opnieuw uitgevonden. "Het is een creatieve broedplek waarin vrije kavelbouw en ateliers afgewisseld worden met herontwikkelde oude fabriekspanden. Tussen de binnenvaartschepen vind je een skatepark, theaterschool en horeca. Het is een mooi gebied, met een rauw randje en veel nieuwe architectuur."

Onder de horeca bevindt zich lunchcafé Punt, gevestigd in een oude loods en opgezet door Scheffer zelf. Het gebouw is niet te missen, de gevel is voorzien van een kleurrijke mural vol kopjes koffie en postpakketjes; een knipoog naar het verleden van de oude postloods. "Okay, als ik dan toch een favoriet moet noemen, dan is het deze", geeft Scheffer toe.

Kunst voor iedereen

Via een uitgestippelde rondwandeling kunnen bezoekers kennis maken met nog veel meer street art in de stad, en het verhaal achter de werken ontdekken. Een fijn contrast met het knusse centrum. "Deventer moet geen openluchtmuseum worden. Dat is het leuke van deze murals. Je komt ook in een buitenwijk of havengebied om daar kunst te bekijken die gewoon gratis is voor iedereen."

Graffiti signature De Strakke Hand of Egbert Scheffer