Check out Vermeers 'Girl with a Pearl Earring' via the Mauritshuis-app.
© Mauritshuis Den Haag
Categorie:Laat je inspireren

Voorpret: alvast digitaal genieten van Nederland

Jij bent van plan om naar Nederland te gaan. Goed idee! En de voorpret kan gelijk beginnen. Hoe? Deze sites, apps en andere digitale mogelijkheden laten je alvast genieten van al het moois dat ons land rijk is.

Sorry als je nu nog ongeduldiger wordt…

  • Online museumbezoek leuker en interactiever dan ooit.
  • De oplossing om niets te missen.
  • Een reis door Nederland met de digitale bril.

Nederland kent enorm veel bezienswaardigheden. Van prachtige bossen en uitgestrekte natuur, tot moderne, creatieve steden vol sfeervolle horeca, interessante musea en roemrijke uitgaansmogelijkheden. De keuze voor Nederland is een keuze voor én in diversiteit: doen wat je wilt, wanneer je wilt.

Maar zelfs als je een hele, hele, héle lange vakantie plant is het welhaast onmogelijk om alle hoogtepunten te bezoeken. Een alternatief is goede research, met daarbij een toefje voorpret. In dit artikel kijken we naar musea, bezienswaardigheden en andere bijzonderheden.

Mauritshuis, Den Haag
Categorie: Ontdekken

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees hier waar u de beste restaurants met Michelinsterren vindt. Eet de topkoks van Amsterdam, streekproducten in Zeeland of bourgondisch in Maastricht.

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan veertig natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Nederland online

Een van de bekendste en meest populaire bezienswaardigheden in Nederland is De Keukenhof, Nederlands trots op het gebied van de sierteelt en bolbloemen. Het is een absolute must-see, maar mocht je maar een paar dagen in Nederland zijn, dan is een tochtje naar Lisse tijdtechnisch misschien net niet ideaal. De 360 graden video’s van De Keukenhof zijn een mooie oplossing en bieden een prachtig inkijkje.

De Keukenhof in 360 graden

Tijdens een virtuele tour door Nederland kan een boottochtje over de grachten natuurlijk niet ontbreken. De drie voornaamste grachten zijn (uiteraard) te vinden in Amsterdam: de Herengracht, de Prinsengracht en de Keizersgracht. Een boottocht over deze pittoreske grachten voert langs een aantal van de meest geliefde attracties in de stad, waaronder 1500 historische panden.

In deze video sta je vooraan een glazen boot die je langs alle hoogtepunten van onze hoofdstad brengt, waaronder Eye Amsterdam, het Centraal Station en het Nemo Science Museum. Een kalmerende en meditatieve manier om een van de meest spectaculaire steden ter wereld te ontdekken. Neemt niet weg dat het absoluut de moeite waard is om zelf een rondvaart door de grachten te boeken.

Waan je alvast op de Amsterdamse grachten

Ook de Zaanse Schans is iets wat Nederland kenmerkt. Dit unieke dorp vol houten huisjes, schuren en molens is een zeer bekende en geliefde trekpleister. Dat weet het dorp zelf ook en daarom heeft het tegenwoordig permanent een webcam geïnstalleerd die live uitzendt hoe het eraan toe gaat. Bijvoorbeeld handig als je, vlak voor vertrek, twijfelt of het niet te hard waait of regent. Kun je overigens ook doen als je het strand van Scheveningen wil bezoeken.

Zo ziet de Zaanse Schans er nú uit

Musea in Nederland online bezoeken

Ben je een absolute kunstliefhebber, dan wil je natuurlijk het Van Gogh Museum zien, maar tegelijkertijd ook een kijkje nemen in het Groninger Museum, een van de meest bijzondere architectonische hoogstandjes die ons land rijk is. Maar ja, het Van Gogh is gesitueerd in Amsterdam, terwijl het Groninger Museum in, de naam zegt het al een beetje, Groningen ligt. En Amsterdam en Groningen… Dat ligt niet bepaald naast elkaar.

Gelukkig zijn veel musea met de tijd meegegaan waardoor de kunstadept met vakantieplanstress alsnog aan zijn trekken komt. Zo zijn veel museumcollecties via de website te bekijken, bijvoorbeeld van het Rijksmuseum, dat zo’n 700.000 (!) werken online heeft geplaatst, die je kunt bekijken en in een eigen collectie kunt plaatsen.

Van Gogh Museum Amsterdam exterior

Maar als kunstliefhebber wil je natuurlijk veel meer dan dat. Denk aan een virtuele tour of inzoomen op de prachtigste kunstwerken. Het eerder genoemde Van Gogh Museum gaat vrij ver op dit gebied en biedt een complete zevendelige tour door het almachtige gebouw, gelegen in Amsterdam-Zuid.

Dit is het Van Gogh Museum

Detail, Tuin der Lusten, Jeroen Bosch, NTR productie.

En als we het dan toch over beroemde schilders hebben… Ook bij het oude woonhuis van Rembrandt in Leiden kun je even naar binnen gluren via een virtuele tour. En mocht je tijdens je trip naar Nederland geen kans zien om naar Den Bosch te gaan, dan biedt de uiterst interactieve en mooi vormgegeven website rondom de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch absoluut uitkomst. In 15 delen gidst de site je door heden, verleden en toekomst van dit uniek stuk kunstgeschiedenis.

Unieke apps om in de stemming te komen

Detail Meisje met de Parel, Second Canvas app, Mauritshuis.

Mocht je niet in het bezit zijn van een laptop of pc (of geen zin hebben die op te starten…) dan biedt een aantal apps voor de smartphone of tablet uitkomst. Uniek is de Second Canvas app van het Mauritshuis. Het museum biedt via de app de mogelijkheid om 10 van haar populairste werken, denk aan Vermeers ‘het meisje met de Parel’ en een zelfportret van Rembrandt, tot in uiterste detail te bekijken. Bijzonder om te proberen, zelfs als je geen kunstliefhebber bent.

Verder biedt de app van het Kunstmuseum in Den Haag een heuse audiotour voor en door hun vaste opstelling ‘Ontdek het Moderne’. Meer dan 40 verhalen over onder meer Vincent van Gogh, Claude Monet en Charley Toorop brengen de nodige achtergrondinformatie die het museum nog net iets meer waarde geeft.

Tot slot

YouTube staat (natuurlijk) vol met recente en minder recente video’s over (de geschiedenis van) Nederland. Noemenswaardig zijn de mini-docu’s voor en door het Stedelijk Museum en een webserie rondom de Joodse Anne Frank, ideaal voordat je het Anne Frank Huis bezoekt. Ook zijn er tal van hobbybloggers die prachtige highlight-video’s en drone-shots maken van ons land.
Kortom: genoeg te zien, dus. Pas wel op, want voor je het weet ben je de hele dag aan het scrollen door al het moois dat Nederland rijk is…

Vond je dit interessant? Ontdek meer