© NBTC / Castles & Country Houses storyline
Categorie:Gelderland

Kasteel Wijchen

Kasteel Wijchen ligt in het oosten van Gelderland, vlakbij Nijmegen, en is zonder twijfel een groots en imposant gebouw. Dit fraaie kasteel, met een schilderachtig en sereen landschap als decor, werd gebouwd en gerenoveerd in opdracht van de dochter van Willem van Oranje, Emilia van Nassau. Vandaag de dag is dit leerzame kasteelmuseum toegankelijk voor publiek.

  • Stap in de voetsporen van Emilia van Nassau, de dochter van Willem van Oranje.
  • Bezoek dit kasteelmuseum en kom meer te weten over archeologie, kunst en de regionale geschiedenis.
  • Mis de kasteeltuinen niet, die dienstdoen als 'museumtuin' en eeuwen aan geschiedenis tonen.
Adres:
Kasteellaan 13
6602DA Wijchen
Toon locatie in Google Maps

De geschiedenis van Kasteel Wijchen

De eerste vermelding van Kasteel Wijchen dateert uit 1392. Van de 14e tot aan de 17e eeuw diende het voornamelijk als verdedigingswerk. Tijdens deze turbulente tijden werd het bewoond door een aantal families. In die tijd werd het meerdere malen ernstig beschadigd, geplunderd en herbouwd.

In 1609 kwam Wijchen in handen van Emilia van Nassau, dochter van stadhouder Willem van Oranje-Nassau. Het geld waarmee het kasteel werd aangekocht was deels afkomstig van de verkoop van een waardevolle parelketting. Deze verkoop was nodig omdat prins Maurits, stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, geen zegen gaf voor haar huwelijk met Emanuel van Portugal. Het paar ging er stiekem samen vandoor en trouwden toch. Zo ontstond een onstuimig liefdesverhaal, al voordat ze Wijchen bereikten.

Voordat ze in het kasteel trok, liet Emilia het grondig verbouwen. De meeste details die vandaag de dag te zien zijn aan de buitenkant van het pand stammen uit deze periode. Na haar overlijden in 1629 werd het kasteel verkocht door haar kinderen. Door de eeuwen heen werd het bewoond door verschillende adellijke geslachten.

In 1906 brandde het kasteel tot de grond toe af, waardoor de oorspronkelijke inrichting, meubels, boeken en kunstwerken verloren gingen. Gelukkig bleven de buitenmuren fier overeind staan en verkeerde Kasteel Wijchen eind 1908 alweer in indrukwekkende staat.

Een museumbeleving in een kasteel

Sinds 1996 herbergt de bovenste verdieping van het kasteel een museum. Hier zie je collecties archeologie, hedendaagse kunst en een regionale historische expositie. Ook is er een scala aan tijdelijke exposities. De prachtige kasteeltuin 'de Tuun' is een lust voor het oog en doet dienst als museumtuin. Kom meer te weten over de planten, kruiden en landbouwgewassen die hier werden verbouwd vanaf de late ijzertijd tot aan de Middeleeuwen.

Speciale evenementen

Kasteel Wijchen heeft het hele jaar door volop festiviteiten in petto voor bezoekers. Bekijk de agenda voor rondleidingen door het kasteel en de tuin. Daarnaast zijn er ook de jaarlijkse kasteelfeesten in mei: een grootse attractie voor zowel toeristen als de inwoners van Wijchen. Dit imposante monument is bovendien een bijzonder populaire locatie voor huwelijksfeesten en besloten evenementen.

Accommodatie tip

Terwijl je het weelderig groene natuurgebied van de Gelderse Poort verkent, kun je een pitstop maken bij De Verrekijker, een indrukwekkende Oud-Hollandse molen die is getransformeerd tot vakantiehuis.

Tip van de redactie

Ons land is misschien wel het meest bekend om zijn tulpen, maar in het oosten van Nederland regeert de Afrikaanse lelie (Agapanthus) en kleurt het landschap prachtig paars en blauw in de zomer. Mis de Agapanthus- en Kasteeltuinmarkt niet, die jaarlijks in juli wordt gehouden op Landgoed Rosendael vlakbij Arnhem.

Het is een uitstekende kans om de gespecialiseerde kwekers van deze plant te vragen om tips. Ook kun je andere tuinplanten kopen en, lokale ambachtelijke producten, antiek en tuingereedschap. Vergeet niet om ook het kasteel te bezichtigen tijdens een rondleiding.

Meer informatie vind je hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer