aul Hoogstraten paints red white door
© Bring yourself NBTC
Bring yourself

Schilder op monumentale kastelen

Toen ik klein was, ging ik al wel eens met mijn vader mee zijn schilderspullen ophalen na afloop van een klus. In de werkplaats hielp ik mee met het voorwerk aan de luiken, zoals krabben en schuren. Ja, ik was er al snel uit dat ik dit beroep later ook wilde doen.

Bring yourself, Paul will do the same

Paul Hoogstraten is 56 jaar. Hij is onderhouds- en decoratieschilder op Kasteel de Haar, Slot Zuylen en Kasteel Amerongen.

Mijn overgrootvader is het familiebedrijf gestart in 1923 en dus bestaan we alweer bijna honderd jaar. Mijn broer en ik hebben het schildersbedrijf inmiddels overgenomen van mijn vader. We doen de decoratie, het schilder- en onderhoudswerk van veel monumentale panden, waaronder Slot Zuylen en Kasteel Amerongen. En Kasteel de Haar natuurlijk, waar ik echt ben opgegroeid.

Castle de Haar drone view

Buitenverblijf voor de adel en gasten

Paul Hoogstraten walking with stairs in front of castle

Wij woonden in het dorp Haarzuilens en ik kwam al met mijn vader mee naar Kasteel de Haar toen hij er werkte. Als kind lijkt het kasteel nog veel groter. Het is niet alleen het grootste kasteel van Nederland, maar wat mij betreft ook het mooiste. Gebouwd als een luxe buitenverblijf vol grandeur, comfort en schoonheid, waar beroemde gasten over de vloer kwamen.

Paul Hoogstraten cleans red white shutter

Onlangs hebben we een grootscheepse restauratie afgerond. Witgekalkte muren hebben we teruggebracht naar het oorspronkelijke uitbundige ontwerp. Er kwam werkelijk een verborgen schat tevoorschijn onder de witte verflagen; van biezen en blokpatronen, sjabloonschilderingen en bladgoud verguldingen. Het totaalplaatje met schilderingen, houtsnijwerk, beeldhouwwerk en wandtapijten is grandioos. Het kasteel heeft echt zijn waarde teruggekregen.

Zomaar alles overschilderen, dat is zeker niet de bedoeling. Je wil zoveel mogelijk de authentieke verflagen behouden.

Kleurrijk Slot Zuylen

Paul Hoogstraten colors on paint palette

Mijn opa begon veertig jaar geleden met werkzaamheden op Slot Zuylen en nu is het vooral het domein van mijn broer. Destijds is een deel van het binnenschilderwerk uitgevoerd door een werklozenproject onder begeleiding van mijn opa. Hij stuurde de mensen aan en mengde de verfkleuren. Vrij sobere kleuren, maar wel veel verschillende. En die moeten allemaal zo goed mogelijk aansluiten bij de bestaande kleuren, dus een hele uitdaging.

Kasteel Amerongen

Paul Hoogstraten varnishes wooden window

Op Kasteel Amerongen hebben we een aantal jaar geleden ook een restauratie uitgevoerd en onlangs is het huis zelf opnieuw in de verf gezet. Het kasteel én de bijgebouwen staan er weer tiptop bij. Met de restauratie hebben we in het interieur waar mogelijk ‘ingetoond’ en geretoucheerd. Zomaar alles overschilderen, dat is zeker niet de bedoeling. Je wil zoveel mogelijk de authentieke verflagen behouden. Daarom gebruikten we ook de traditionele materialen zoals kalkverf, lijnolieverf, droge pigmenten en pigmenten in olie.

Steigers, planningen en bezoekers

Castle de Haar is surrounded by water

Voor het onderhoud aan de buitenkant moest het kasteel in de steigers. Voor kastelen als Slot Zuylen en Kasteel de Haar is dit een extra dure klus, omdat ze omringd zijn door water. Een prachtig kasteel dat onzichtbaar is door steigers is ook niet zo aantrekkelijk voor bezoekers. Zeker niet voor het maken van trouwfoto’s of het organiseren van een event. Bij Kasteel Amerongen stond daarom steeds maar één gevel tegelijk in de steigers. De planning werd goed afgestemd op de agenda van het kasteel. En de voorzijde was gereed in het hoogseizoen. Zo staat niets een echte kasteelbeleving in de weg!