© Muiderslot

Het Muiderslot is een van Nederlands meest schilderachtige middeleeuwse kastelen. Het kasteel heeft een lange en rijke geschiedenis en is tegenwoordig een nationaal museum waar het publiek de indrukwekkende kamers (die precies zoals ze er in de 17e eeuw uitzagen zijn gerestaureerd) en de verzameling wapens en harnassen kan ontdekken.

  • Reis terug naar de Middeleeuwen en ontdek de fascinerende kamers van het Muiderslot.
  • Leer over de rijke geschiedenis van het slot, met de grootste namen in de Nederlandse geschiedenis.
  • Ontdek de verzameling harnassen, wapens en gebruiksvoorwerpen uit de 13e eeuw, en bewonder de prachtige verzameling schilderijen uit de Gouden Eeuw.
Het beroemdste middeleeuwse kasteel van Nederland is het nationaal museum Muiderslot in Muiden. Dit fort bij de uitmonding van de Vecht is rond 1280 gebouwd door Graaf Floris V. Kort daarna, in 1296, werd het vernietigd door bisschop Willem van Mechelen. In 1380 werd een nieuw slot gebouwd op de ruïne van het voormalige slot. Tegenwoordig, zo’n 600 jaar later, verkeert het slot in perfecte staat, en krijgt het elk jaar duizenden nieuwsgierige bezoekers die zich maar al te graag een dag lang een ridder of jonkvrouw wanen.

De dichter P.C. Hooft

Het Muiderslot is door de tijd heen een rechtbank, gevangenis en officiële verblijfplaats van landdrosten geweest. Een van de meest bekende van deze drosten was auteur en dichter P.C. Hooft, wiens naam door velen herkend en geassocieerd wordt met de exclusieve winkelstraat van Amsterdam, de P.C. Hooftstraat. Hij leefde van 1609 tot 1674 in het kasteel. In deze periode was het Muiderslot een belangrijk centrum voor de wetenschap en de kunst, en de ontmoetingsplaats van een groep vooraanstaande burgers die bekend stond als de Muiderkring. 

Het Muiderslot bezoeken

Het Muiderslot wordt omringd door een prachtige slotgracht, en er worden kunstwerken en alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de tijd dat Hooft er leefde tentoongesteld. Het slot is het grootste deel van het jaar open voor bezoekers. Je kunt verschillende routes in en om het kasteel volgen, maar vergeet bij een bezoek aan het Muiderslot vooral niet een wandeling door de kruidentuin te maken! 

Reis je vanuit Amsterdam, dan kun je per boot bij het Muiderslot komen. Neem de veerpont van Veerdienst Amsterdam vanaf IJburg (tram 26 vanaf Centraal), die stopt bij Pampus en het Muiderslot. De kaartjes voor deze reis zijn combinatiekaartjes en kunnen aan boord gekocht worden.

Meer informatie vind je hier

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer