© Laura Fokkema via Shutterstock
Categorie:Overijssel

Landgoed Twickel

Kasteel Twickel in Overijssel beslaat meer dan 4000 hectare en is daarmee het grootste particuliere landgoed van Nederland. Twickel staat in de volksmond ook wel bekend als het 'Twents Hof van Eden' – en dat is terecht. De opengestelde tuinen zijn imposant en nodigen uit om erin weg te dromen.

  • Ontdek de tuingeschiedenis van de renaissance en wandel door de eeuwenoude tuinen.
  • Verken het uitgestrekte park van het landgoed, ontworpen in Engelse landschapsstijl.
  • Neem een rondleiding door Kasteel Twickel in de zomer.

De parken en tuinen van Kasteel Twickel

Kasteel Twickel wordt omringd door indrukwekkende tuinen, die de tuingeschiedenis van de renaissance tonen. Ten noorden van het kasteel ligt de formele tuin met oranjerie, die in de winter nog steeds onderdak biedt aan vele subtropische planten en 300 jaar oude sinaasappelbomen.

Achter het kasteel bevindt zich een uitgestrekt park in Engelse landschapsstijl met spiegelvijvers en vele rododendrons. De parkaanleg is een schepping van generaties en biedt wandelaars vele verrassingen. Naast het kasteel ligt ook een formele tuin in de Franse neobarokstijl met beelden in Jugendstil.

Door de eeuwen heen zijn de tuinen gevormd door meerdere vooraanstaande architecten, waaronder J.D. Zocher, Edouard Petzold en Michael van Gessel. De laatste hooggeboren vrouwe die het kasteel bewoonde, barones Van Heeckeren van Wassenaer, ontwierp de rotstuin waar ze zelf ook graag werkte. Ze overleed in 1975.

Het kasteel en landgoed bezoeken

Nazaten van de barones wonen nu nog in Kasteel Twickel. Dat is ook de reden dat het gebouw zelf niet vaak open is voor bezoekers. In de zomermaanden kunt u het kasteel wel bezichtigen met een rondleiding op gezette tijden (of op aanvraag voor kleine groepen).

De tuinen zijn van april tot en met oktober te bezoeken. Het omliggende park en landgoed zijn het hele jaar door toegankelijk voor publiek. Op het landgoed kunt u op diverse locaties neerstrijken voor lunch, diner of een kop koffie met taart. Ook kunt u overnachten in een van de hotels.

Openingstijden

De tuinen zijn van april tot en met oktober open, van woensdag tot en met zondag (10.00 - 17.00 uur).

Het park en landgoed zijn het hele jaar door te bezoeken. Het kasteel is niet het hele jaar door te bezichtigen, omdat de familie er nog woont. Op gezette tijden zijn er rondleidingen door het kasteel (of op aanvraag voor kleine groepen). De entree voor de tuinen bedraagt € 5 voor volwassenen; gratis voor kinderen (t/m 16 jaar).

Toegankelijkheid

De paden in de tuinen zijn goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel en mensen die slecht ter been zijn.

Tip van de redactie: Ervaar de ongerepte natuur van Noordoost-Twente, het groene hart van Nederland. In het oosten vindt u verschillende natuurgebieden die u te voet, met de fiets of te paard kunnen kunt verkennen. Een uitstekende bestemming voor gezinsvakanties.

Meer informatie vindt u hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer