© Rudmer Zwerver

Tussen Den Haag, Delft en Rotterdam vindt u Westland: het glastuinbouwgebied van Nederland. Hier worden bloemen, planten, groenten en fruit gekweekt en over de hele wereld verkocht. Het is een bijzondere ervaring om deze ‘Glazen Stad’ van dichtbij te bekijken.

  • Fiets langs de vele kassen en kom meer te weten over de tuinbouw.
  • Bewonder de versierde boten tijdens het varende bloemencorso.
  • Maak een rondvaart langs de dorpjes.
In Westland staat de tuinbouw centraal. Het gebied is geschikt door de relatief hoge temperaturen in de winter. Door de omliggende grote steden zoals Delft, Den Haag en Rotterdam is de vraag naar producten hoog. Rond 1880 begonnen de tuinders met het gebruik van glas. Het bleek succesvol en het gebied staat inmiddels vol met kassen. ’s Avonds lichten de kassen op door het gebruik van lampen en ziet u een oranje gloed over de hemel. De bekendste plaats in Westland is Naaldwijk, waar ook een vestiging zit van Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld

Activiteiten in Westland

Tussen de dorpjes en kassen kunt u prachtige fiets- en wandeltochten maken. Ook kunt u kiezen voor een rondvaart. De dorpjes en plaatsen als De Lier, Schipluiden en Honselersdijk zijn onderling verbonden met een waternetwerk.

  • Tijdens het jaarlijkse Kom in de Kas evenement in april kunt u eens een kijkje nemen bij een van de kwekers en in de kassen rondlopen.
  • Het hoogtepunt in deze regio is het varend bloemencorso midden in de zomer. Op vele versierde boten ziet u creaties met de bloemen uit de kassen. Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers.
  • Er zijn diverse mogelijkheden om te overnachten in Westland, op een boerencamping of in een gezellige B&B. Maak dan bijvoorbeeld een uitstapje naar de historische stad Delft, doe een dagje strand bij Kijkduin, Ter Heijde of Monster en ga lekker uit eten in Den Haag.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Bloemen

Duik in de het verhaal van de Nederlandse bloemen, ontmoet kwekers en bloemisten en ontdek de beste insider tips.

Ga naar Bloemen