Portraitphoto Job Smeets makes at bronze statue makes rabbit ears
© Bring yourself / NBTC
Bring yourself

Studio Job

Studio Job verovert de wereld op geheel eigen manier

Een massief bronzen bijzettafel in de vorm van een zinkende Titanic of een huilende straatlantaarn. Niets wat Job Smeets maakt is vanzelfsprekend. Toonaangevend en trendsettend, dat is zijn werk dan weer wel. Hij begon 25 jaar geleden in een Limburgs dorpje met zijn atelier Studio Job. Vanuit daar ging zijn werk de hele wereld over.

Bring yourself, Job will do the same

Portraitphoto Job Smeets with his head on bronze hand

Job Smeets is 52 jaar. Hij is designer, kunstenaar en oprichter van wereldberoemd atelier Studio Job.

Vrij­heid binnen Dutch Design

Toen Job Smeets in 1998 zijn studio oprichtte, was het slimme, strakke, industriële Dutch design de nieuwe norm. Producten met een goed verhaal, waar er snel veel van gemaakt werden. Smeets ging daar niet in mee. "Mijn gedachte was juist dat design ook over unieke stukken zou mogen gaan. Ambachten werden toen niet toegelaten tot het hogere echelon van de designwereld.” Zonde, vond Smeets.

Als beginnend designer liep Smeets op de meubelbeurs in Milaan en zag er de mooiste prototypes staan. Toen hij vervolgens diezelfde meubels in de winkel ging zoeken, vond hij ze nooit meer terug. "Dan kun je beter unieke stukken gaan maken. Dat geeft veel meer vrijheid en expressie."

Zo stond Smeets aan de wieg van wat hij zelf een 'niche in de design cultuur' noemt. "Het staat voor expressieve vrijheid", zegt hij. Die vrijheid leidde van bronzen sculpturen tot modeshows en van digitale grafische kunst tot volledige ingerichte appartementen vol unieke stukken. De studio heeft samenwerkingen gehad met bekende namen als Viktor & Rolf en Range Rover en was ook verantwoordelijk voor de vrolijke strandcollectie van de Hema.

'High-end kitsch', zo omschreef Job Smeets zijn werk een keer in een interview met de New York Times. Achteraf iets te bescheiden, vindt hij. "Het is uitmuntende kitsch, omdat het uitmuntend is gemaakt. Maar als het echt kitsch was, zou het ook niet in zoveel musea staan."

At work in Studio Job with white paint on wheel with gold
"We hebben de ambitie om ons idee nog veel verder wereldwijd uit te vouwen. En dan wel helemaal op onze eigen manier."
Job Smeets

Smeets’ beste werk

Portraitphoto Job Smeets in workshop with welders

Welk werk hem het meest trots maakt? Daar denkt hij even over na. "Mijn atelier is mijn beste werk." Er werken inmiddels zo'n 30 mensen in de studio. Ambachtslieden, modelmakers, schilders, kunstenaars en constructeurs. "Ik ben een soort dirigent. We hebben altijd twintig projecten tegelijk lopen. Als er duizend ideeën zijn en honderdduizend mogelijkheden, dan moet je wel een goede curator zijn om het juiste beeld te maken op het juiste moment."

Smeets is momenteel bezig met 'American Job', zijn nieuwste werk gebaseerd op een roadtrip door de VS in 2019. In november wordt dit groots gepresenteerd in New York. "Alle grote namen zijn erbij", zegt Smeets. Ondertussen kom je zijn werk ook in het Nederlandse straatbeeld tegen. Onlangs onthulde hij de Kunstkerk in Dordrecht. De volledige voorgevel, inclusief kromlopend glas in lood, is van zijn hand. In zijn geboortedorp Weert is de tentoonstelling Forever Endeavour te zien, met een overzicht van zijn werk.

'Op onze eigen manier'

Is er na zo'n carrière nog ambitie bij Smeets? "Ja joh, we zijn nog lang niet overal geweest. We hebben altijd kleine stapjes genomen. We zijn niet meteen in het MoMa in New York terecht gekomen, daar doe je misschien veertig jaar over. Je kunt beter op latere leeftijd erkenning krijgen dan al heel vroeg te pieken. We hebben de ambitie om ons idee nog veel verder wereldwijd uit te vouwen. En dan wel helemaal op onze eigen manier."

At work in Studio Job art is captured
Job Smeets workshop inside