Museum MORE & Kasteel Ruurlo
© Rutger Hollander via Museum MORE

Kastelen en Buitenplaatsen

Met een enorme diversiteit aan historische kastelen, prachtige tuinen en talloze landgoederen is Nederland een kastelenland in hart en nieren. Maar deze indrukwekkende kastelen en buitenplaatsen zijn niet enkel het statussymbool van de ‘rich and famous’ van weleer, want juist in de eenentwintigste eeuw ademen deze iconen luxe en grandeur als nooit tevoren. Laat je verrassen en ga mee op een ontdekkingsreis door het verleden én het heden!

  • Meer dan 600 kastelen en buitenplaatsen in Nederland.
  • Ontdek de karakteristieken van vroeger in een nieuw jasje.
  • De kastelen zijn in elk seizoen te bezoeken.

Kastelen als cultureel erfgoed

Kastelen en buitenplaatsen vormen een belangrijk deel van het Nederlandse culturele erfgoed. Ook waren zij een belangrijk onderdeel van het vormen en inrichten van het Nederlandse culturele landschap. Nederland telt vandaag de dag ongeveer 700 kastelen, maar waarom heeft ons land eigenlijk een overvloed aan historische burchten. Dit komt onder andere door de strategische geografische locatie van Nederland. In verband met de vele rivieren kanalen en kustgebieden was het aantrekkelijk om rondom kastelen te bouwen om het land te verdedigen. Een andere reden is dat tijden de Dutch Era veel kooplieden werden verheven tot adel, zij bouwden kastelen en landhuizen om de status en rijkdom te tonen.

De kastelen en buitenplaatsen in Nederland hebben specifieke kenmerken die ze onderscheiden van die in andere delen van de wereld. Zo vervulden veel van onze kastelen een rol bij geavanceerde waterbeheersystemen waar Nederland bekend om staat. En ja dat zie je direct als je onze kastelen bezoekt. Veel Nederlandse kastelen zijn omringd door grachten, vijvers of andere waterpartijen. Deze waterlichamen waren niet alleen decoratief, maar dienden ook als een verdedigingsmechanisme en als onderdeel van het waterbeheerssysteem van het land. Een ander uniek kenmerk is de landelijke omgeving. Nederlandse kastelen en buitenplaatsen zijn vaak gelegen in de mooiste landelijke gebieden, met alles wat daar aan groene landschappen, bossen, tuinen en parken bij hoort.

Karakteristieken van vroeger

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen weerspiegelen verschillende architecturale stijlen, afhankelijk van de periode waarin ze werden gebouwd. Er zijn middeleeuwse kastelen met gotische elementen, renaissancekastelen met meer elegantie en symmetrie, en barokke of neoclassicistische buitenplaatsen. Vaak zijn er ook invloeden van Nederlandse bouwstijlen zoals de Hollandse renaissance en de 18e-eeuwse classicistische stijl. Buitenplaatsen in Nederland staan bekend om hun prachtige tuinen en landschappen. Formele tuinen met geometrische patronen waren populair in de 17e en 18e eeuw, waarbij symmetrie en ordening belangrijke principes waren. Later, in de 18e eeuw, werden landschapsparken populair, waarbij de natuurlijke schoonheid van het landschap werd benadrukt.

Typische Nederlandse kastelen

Een voorbeeld van een typisch Nederlands kasteel is kasteel de Haar. Kasteel de Haar is een van de bekendste kastelen in Nederland en ligt in Haarzuilens, vlakbij Utrecht. Het kasteel dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw, maar werd in de late 19e en vroege 20e eeuw uitgebreid en herbouwd in neogotische stijl. Het kasteel heeft imposante torens, een slotgracht en een prachtig aangelegd park. Het is een van de grootste en meest luxueuze kastelen in Nederland. Een ander voorbeeld is het Muiderslot. Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel gelegen in Muiden, in de buurt van Amsterdam. Het kasteel stamt uit de 14e eeuw en heeft een rijke geschiedenis als verdedigingswerk en als residentie van verschillende adellijke families. Het Muiderslot is omringd door een gracht en heeft torens, kantelen en een binnenplaats. Het toont een kijkje in het leven van de middeleeuwse adel.

Castle de Haar is surrounded by water

Slot Loevestein drone view

Slot Loevestein is een kasteel en fort gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren de Maas en de Waal, in de buurt van Poederoijen in Gelderland. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en diende oorspronkelijk als verdedigingswerk. Later werd het ook gebruikt als staatsgevangenis. Slot Loevestein heeft een kenmerkende vierkante vorm met hoektorens en dikke muren. Het is een populaire toeristische bestemming en herbergt een museum dat de geschiedenis van het kasteel en de omgeving belicht.

Deze drie kastelen illustreren de diversiteit en kenmerken van typische Nederlandse kastelen, variërend van middeleeuwse vestingwerken tot luxueuze residenties uit latere periodes. Alle drie zijn open voor het publiek waar je de pracht en praal in het echt kan beleven.

Wat is een kasteel?

Vaak werd er een kasteel gebouwd op een plek dat werd beschouwd als een toevluchtsoord of fort als een zelfstandig en verdedigbaar versterkt bouwwerk. Het werd vaak bewoond door een groep mensen met een bepaalde status, van een adellijke familie tot een groep militairen. Een kasteel was groter dan een toren, maar niet zo groot als een versterkte stad. Nu heeft een kasteel vooral een andere betekenis. Meestal wordt hiermee het huis van een edelman bedoeld. Na de middeleeuwen werden veel kastelen verbouwd tot adellijke residentie, met name omdat gebouwen lastiger te verdedigen waren vanwege het sterk verbeterde buskruit. Ze weerspiegelen de geschiedenis, de sociale structuur en de smaak van de adel en de gegoede klasse van vroegere tijden. Veel van deze gebouwen zijn opengesteld voor publiek en fungeren als musea of culturele centra. Overnacht en dineer bijvoorbeeld midden in de natuur bij landgoed Rhederoord en probeer het natuurlijk gewonnen bronwater uit eigen grond. Of bezoek het museum van moderne realisme MORE in Kasteel Ruurlo.

Wat is een buitenplaats?

Een buitenplaats is een monumentaal huis dat met een of meer bijgebouwen samen een geheel vormen met een omliggende tuin of park. De meeste buitenplaatsen zijn gebouwd tussen 1620 en de 20ste eeuw, vaak in opdracht van welgestelde stedelingen. Dit werd vaak gezien als investering en mensen deden het om zomers de drukke en ongezonde stad te vermijden. Genieten van de landelijke omgeving met muziek en het lezen van een boek, creëerde een echte oase van rust. Een buitenplaats werd vaak aangelegd in landelijke gebied van Midden- en West-Nederland.

Wat is een landgoed?

Een landgoed is een groot stuk grond van meerdere hectares met landerijen, bossen en tuinen. Op een landgoed kunnen zich gebouwen bevinden zoals een landhuis, kasteel, grote boerderij of kerk. Vaak zorgden activiteiten zoals bosbouw, landbouw en recreatie voor een inkomstenbron voor de eigenaar. Vandaag de dag worden er nog steeds nieuwe landgoederen aangelegd. De overheid stelt hier wel eisen aan waardoor het landgoed tenminste vijf of tien hectare groot moet zijn en hoogwaardig groen moet omvatten.

Kasteel Groeneveld, Baarn

Kastelen en buitenplaatsen

De Nederlandse kastelen en buitenplaatsen zijn meer dan prachtige relikwieën uit het verleden. Deze majestueuze iconen vervullen namelijk ook vandaag nog een belangrijke rol binnen onze cultuur. Ontmoet de mensen die met de Nederlandse kastelen leven en deze relevant houden door er op tal van manieren een moderne twist aan te geven.

Jeroen Simonis walks in front of Huis Doorn
Categorie: Bring yourself

Een stukje wereldgeschiedenis in Doorn

Hoe leefde de laatste Duitse keizer de laatste twintig jaar van zijn leven? Jeroen zet de deur voor je open van ‘het Huis’, waar de klok sinds 1941 is stilgezet.

aul Hoogstraten paints red white door
Categorie: Bring yourself

Schilder op monumentale kastelen

Kasteel de Haar is het grootste en mooiste kasteel van Nederland. Als kind van de onderhoudsschilder groeide Paul Hoogstraten ermee op. Nu staat hij zelf op de steigers.

Sietse van Berkel with bicycle in courtyard
Categorie: Bring yourself

De twee kastelen van de Hollandse Waterlinies

BMX-atleet Sietse van Berkel speelt graag met tegenstellingen, op de fiets vindt hij inspiratie bij de kastelen van de Hollandse Waterlinies.

Vier kasteeltips voor vier seizoenen

  1. Lentetip: Kasteel Heeswijk

    Vanaf dit kasteel maak je mooie wandelingen en fietstochten door de bossen, de lanen en velden van het landgoed. In het huis, dat alleen te bezoeken is onder leiding van een gids, proef je nog de sfeer van de oude landadel. Het omringende park biedt daarnaast alles wat je maar van een oud landgoed mag verwachten.

  2. Zomertip: Paleis Het Loo

    Paleis Het Loo in Apeldoorn is een voormalig koninklijk paleis met prachtige tuinen. In de zomermaanden zijn de tuinen op hun mooist, met bloeiende bloemen, groene gazons en fonteinen. Een bonustip voor de zomer zijn ook de buitenplaatsen aan de Vecht. Heerlijk genieten van boottochten langs de rivier en de prachtige landgoederen bewonderen met hun fraai aangelegde tuinen.

  3. Herfsttip: Kasteel Doorwerth

    Dit kasteel, gelegen op de Veluwe, biedt in de herfst een waar kleurenspektakel. De omringende bossen veranderen in warme tinten rood, oranje en geel. Het kasteel zelf heeft ook een rijke geschiedenis die je in alle rust kunt ontdekken. Niet ver daar vandaan vind je overigens Kasteel Middachten. Uniek door haar idyllische tuin met oude bomen die in de herfst schitterende kleuren aannemen.

  4. Wintertip: Kasteel de Haar

    Er is geen betere tijd om Kasteel de Haar te bezoeken dan in de winter. Het hele landgoed ademt een warme en gezellige sfeer door de prachtige kerstdecoraties en er worden speciale evenementen georganiseerd, zoals kerstmarkten. Een andere écht winterkasteel is Radboud in Medemblik. Een kasteel met een fascinerende geschiedenis en het biedt een uniek kijkje in het leven van de middeleeuwen.