Museum MORE & Kasteel Ruurlo
© Rutger Hollander via Museum MORE

Kastelen en Buitenplaatsen

Met een enorme diversiteit aan historische kastelen, prachtige tuinen en talloze landgoederen is Nederland een kastelenland in hart en nieren. Maar deze indrukwekkende kastelen en buitenplaatsen zijn niet enkel het statussymbool van de ‘rich and famous’ van weleer, want juist in de eenentwintigste eeuw ademen deze iconen luxe en grandeur uit als nooit tevoren. Laat je verrassen en ga mee op een ontdekkingsreis door het verleden én het heden!

Kastelen en buitenplaatsen

De Nederlandse kastelen en buitenplaatsen zijn meer dan prachtige relikwieën uit het verleden. Deze majestueuze iconen vervullen namelijk ook vandaag nog een belangrijke rol binnen onze cultuur. Ontmoet de mensen die met de Nederlandse kastelen leven en deze relevant houden door er op tal van manieren een moderne twist aan te geven.

Hoe leefde de laatste Duitse keizer de laatste twintig jaar van zijn leven? Jeroen zet de deur voor je open van ‘het Huis’, waar de klok sinds 1941 is stilgezet.

aul Hoogstraten paints red white door
Categorie: Bring yourself

Schilder op monumentale kastelen

Kasteel de Haar is het grootste en mooiste kasteel van Nederland. Als kind van de onderhoudsschilder groeide Paul Hoogstraten ermee op. Nu staat hij zelf op de steigers.

BMX-atleet Sietse van Berkel speelt graag met tegenstellingen, op de fiets vindt hij inspiratie bij de kastelen van de Hollandse Waterlinies.

Fiets- en wandelroutes

Deze route van bijna 40 km leidt je langs culturele dorpjes prachtige kasteeltuinen, Huis Doorn en het imposante Kasteel Amerongen.

Ruim 32 km langs een prachtig stukje kastelenlijn in Gelderland. De route start en eindigt bij Kasteel Cannenburch en onderweg kom je onder meer Paleis Het Loo tegen.

Startend en eindigend bij Slot Zuylen voert deze fietsroute van 40 km je naar een paar indrukwekkende kasteelmusea en het sprookjesachtige Kasteel De Haar.

Deze route van bijna 50 km voert door Rivierenland, over oude dijken en langs sfeervolle dorpjes. Maar Slot Loevestein en Kasteel Ammersoyen vormen absoluut het hoogtepunt van deze rit.

A side view of castle Sypesteyn and its garden
Categorie: Naar de site

Fietsrondje Sypesteyn

De fietsroute van 33 km brengt je langs fraaie buitenplaatsen en luxe landgoederen, waaronder Boekesteijn, Sperwershof en Hilverbeek. Maar het hoogtepunt komt toch wel in de vorm van Kasteel Sypesteyn voorbij!

Categorie: Naar de site

Gratis download

Benieuwd waar je zoal kunt fietsen en wandelen rondom kastelen? Wat de afstanden zijn? En vooral wat er allemaal te zien is? Download deze minimap en bekijk alle kastelen in één mooi overzicht.

Kasteel Amerongen
Categorie: Naar de site

Wandelen rondom Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is een van de best bewaarde buitenhuizen uit de Gouden Eeuw. Download deze route en verken het prachtige gebied tijdens een wandeling van 11km.

Categorie: Naar de site

Wandelroute Kasteel Hernen

Kasteel Hernen is het enige kasteel van Nederland met overdekte weergangen. Download de wandelroute van 8 of 16 km.

Categorie: Naar de site

Wandelroute Huis Verwolde

Een prachtige wandeling door het coulissenlandschap in de Achterhoek. Download de wandeling van 11 km rondom Huis Verwolde.

Categorie: Naar de site

Wandelen bij Kasteel De Haar

Een verrassende wandeling aan de groene rand van Utrecht. Download de wandeling van 11 km rondom Kasteel De Haar.

Categorie: Naar de site

Fietsroute Parels aan de Vecht

Een prachtige fietsroute van ruim 51 km die je van Muiderslot naar Rupelmode leidt.

Langs deze groene kastelenroute van zo’n 39 km kom je onder meer paleis Soestdijk en kasteel Drakensteyn tegen.

Categorie: Naar de site

Fietsen van de Kelder naar Bergh

Fiets door de mooie Kruisbergse bossen en bewonder onder meer Kasteel de Kelder en Kasteel Keppel.

Veelgestelde vragen