Nationaal Park Schiermonnikoog
Cultuurhistorische elementen
Schiermonnikoog is een eiland met een ongerepte natuur, dat een ontzettende rust uitstraalt. Het is dan ook niet zo gek dat bijna het hele eiland al sinds 1989 een Nationaal park is. Ook zijn er cultuurhistorische elementen terug te vinden die blik op het verleden geven. Zo heb je bijvoorbeeld de oude zeedijk die tot 1962 de hoofdwaterkering vormde, gelegen tussen de Bank van Banck en de Westerduinweg. De dijk is nu een wandelpad met een fantastisch uitzicht op de polder en de Westerplas.
Breng een bezoek aan de Schiermonnikoger eendenkooi. Vroeger werden hier eenden gevangen, maar tegenwoordig is het een cultuurhistorisch monument. Ook heeft Schiermonnikoog twee vuurtorens, de Noorder- en Zuidervuurtoren. Het licht van de Zuidertoren is in 1909 gedoofd. Door verloop van het vaarwater in het Friese zeegat verloor deze lichttoren namelijk zijn functie. Tegenwoordig wordt de toren gebruikt voor telecommunicatieapparatuur. De Noordertoren wordt wel nog steeds gebruikt.
Flora en fauna van Schiermonnikoog
De natuur van Schiermonnikoog is ontzettend rijk en gevarieerd. Karakteristiek voor Schiermonnikoog is de unieke vogelwereld, het is een waar vogelparadijs. Op de Westerplas kom je het hele jaar verschillende vogels tegen vaak ook in grote getalen waaronder de blauwborst, aalscholver, watersnip, visarend, lepelaar, kleine zilverreiger en de bruine en blauwe kiekendief. Dat vogels zich daar graag vestigen komt vooral doordat het eiland ontzettend veilig is voor vogels, er komen namelijk geen landroofdieren voor op het eiland. Ook is er ontzetten veel te eten voor de vogels. Er bevinden zich grote aantallen aan wormen, schelpen, garnalen en krabben op het wad. Tot slot ligt het eiland ideaal ook nog eens op de trekroute van verschillende vogels. Veel vogels maken hier dan ook een tussenstop onderweg naar hun overwinteringsplek.
Buiten de prachtige vogels, is er nog een dier dat Schiermonnikoog tot zijn huis heeft gemaakt. De zeehond is een dier dat je er veelvuldig kan tegenkomen. De gewone en de grijze zeehond zijn twee soorten die in de Waddenzee en de Noordzee rondom het eiland leven. De grijze is een stuk groter dan de gewone zeehond. Ook kan je wel eens jonge zeehondjes tegenkomen die lekker op het strand liggen. Vaak is de moeder dan aan het jagen, maar ze komt altijd weer terug voor het jong. Daarom moet je een jong zeehondje (en eigenlijk alle wilde dieren die je tegenkomt) lekker met rust laten.
De rijke plantenwereld is nog een reden waarom Schiermonnikoog een Nationaal Park is. Er groeien hier meer dan 500 soorten grassen, wieren, kruiden, mossen, bloemen, planten, bomen en paddenstoelen. Vanwege het zeewater groeien er planten die heel goed tegen zout water kunnen, daarom heeft de kwelder een begroeiing die je niet vaak tegenkomt. Zo zie je hier bijvoorbeeld veel lamsoor en zeekraal. In de duinen van het eiland zie je gekleurde bloemen in overvloed. Prachtig geel van teunisbloemen en koningskaarsen, wit van de parnassia, blauw van het slangenkruid en het prachtige roze van de orchideeƫn.
Boottocht naar Schiermonnikoog
Het mag duidelijk zijn. Schiermonnikoog is een van de mooiste plekjes van Nederland. Jaarlijks trekt het eiland duizenden natuurliefhebbers die willen genieten van de rust en weelde. Maak ook de oversteek van het vasteland naar het Nationaal Park Schiermonnikoog. Een boot brengt je in 45 minuten naar dit kleine paradijs.