View of Vogelmeer and the pine forest in Zuid-Kennemerland National Park
© Wut_Moppie
Categorie:Ontdek de Nationale Parken van Nederland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een gebied van duinen, stranden en veenpolders. Het heeft één van de breedste stranden van Nederland en de duinen zijn misschien wel de mooiste die je hier kunt tegenkomen. Dat de schoonheid van het land al vroeg is opgemerkt, blijkt uit archeologische vondsten. In de 17de eeuw was het vooral in trek bij de rijke burgerij uit Amsterdam. De duinen bleken een prachtig jachtgebied en men liet hier al snel prachtige landhuizen bouwen. Tegenwoordig heeft het gebied vooral een bijzondere flora en fauna, en genieten mensen van alle leeftijden van de schoonheid van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

  • Geniet van de mooiste duinen en stranden.
  • Spot damherten, vossen, Schotse hooglanders en konikpaarden.
  • Ontdek de cultuurhistorie van het Nationaal Park.
Adres:
Zeeweg 12
2051EC Overveen

Duinen en achterland

Zuid-Kennemerland is een duingebied van ongeveer 3.800 hectare met een zeer bijzondere flora en fauna. Het gebied staat ook wel bekend als Kennemerduinen. De eerste duinenrij heeft het zwaar te verduren en alleen helmgras is sterk genoeg om de harde zeewind en het stuivende zand te verdragen. Daarachter begint een duinengebied met doornen, vlier en zeedistel. Op sommige plaatsen komt zoet water omhoog en daar zie je voornamelijk parnassia, orchideeën en zeewinde. Sinds de waterwinning in 2003 is gestopt, ontstaan op sommige plaatsen weer vochtige duinvalleien.

In het Nationaal Park leeft een grote variatie aan dieren. Zo zie je hier vaak damherten, eekhoorns, konijnen, reeën en vossen lopen. In de open duingebieden zie je ook Schotse hooglanders, shetlandpony’s en koniks grazen. Deze dieren zorgen ervoor dat het park op natuurlijke wijze wordt onderhouden. Sinds 2007 loopt er een kudde wisenten rond in een gedeelte van het gebied. Maar let op; de dieren zijn niet gewend aan mensen en kunnen gevaarlijk zijn. Zij wonen daarom in een afgesloten gedeelte. Tijdens een excursie met een boswachter naar het leefgebied van deze indrukwekkende dieren, kan je ze van een gepaste afstand bewonderen. Er leven ruim honderd vogelsoorten in de duinen en zo’n twintig vlindersoorten.

Landgoederen in Zuid-Kennemerland

Classic red mansion in park Koningshof Zuid-Kennemerland

Vier landgoederen die eeuwen geleden werden aangelegd door rijke stedelingen zijn tegenwoordig in het beheer van Staatsbosbeheer. Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof hebben fraaie landschapstuinen en zijn van grote cultuurhistorische waarde. De landgoederen lopen vrijwel ongemerkt over in het landschap en zijn omgeven door uitgestrekte bossen, duinen en heide. De landgoederen bieden bezoekers de mogelijkheid om te genieten van de prachtige natuurlijke omgeving en de rijke geschiedenis van de regio te ontdekken.

Bunkers en de eerebegraafplaats zijn sporen uit een donkerder verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel bunkers gebouwd in de duinen. Op de begraafplaats liggen ruim 300 verzetsstrijders, die tijdens de oorlog in het duingebied zijn geëxecuteerd.

Wandelen en fietsen

Family walks in South-Kennemerland National Park

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het perfecte gebied om te wandelen, fietsen of paardrijden. Het gebied heeft verschillende routes waarmee je het gehele gebied kan verkennen. Loop bijvoorbeeld langs ’t Wed, een natuurlijk meer van 250 meter breed en 200 meter lang. Gelegen tussen verschillende duinen, waarvan er een aantal onbegroeid zijn. Of fiets langs het vogelmeer in het hart van het natuurgebied. Hier kan je in elk seizoen vogels bekijken vanuit de vogelhut. Ook de ruiterpaden brengen je langs verschillende mooie plekken in het gebied. Zo kan je galopperen langs het strand of door de duinen. Het is mogelijk om met je eigen paard te rijden of je kan een tocht maken via een manege. De routes bestaan uit korte en lange routes.

Het mag duidelijk zijn dat Nationaal Park Zuid-Kennemerland een uniek natuurgebied is met een divers landschap. Hier vindt je duinen, stranden, bossen, heidevelden en duinmeren. De combinatie van ecosystemen zorgt voor een rijke biodiversiteit met beschermde flora en fauna. Het park staat bekend om zijn actieve duinvorming en herbergt een rijk cultureel erfgoed met historische gebouwen en landgoederen. Nabij grote stedelijke gebieden zoals Amsterdam en Haarlem biedt het park recreatiemogelijkheden zoals wandelen, fietsen en vogelspotten. Zuid-Kennemerland is een bijzondere plek waar natuurlijke schoonheid, biodiversiteit en culturele geschiedenis samenkomen, een waardevolle bestemming voor natuurliefhebbers en ontspanningzoekers. Het is goed mogelijk om een bezoek aan het Nationaal Park te combineren met een strandvakantie, want het gebied strekt zich uit van Zandvoort tot Bloemendaal. Ook de historische stadHaarlemis slechts op een steenworp afstand.

Vond je dit interessant? Ontdek meer