© Erik Laan via Shutterstock
Categorie:BIT article

Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof is een indrukwekkend landhuis, dat dateert uit de Gouden Eeuw. In 1641 werd het gebouwd door Adriaen Maertenszoon Block, een voormalig commandeur van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Dit luxueuze landgoed, vlakbij Lisse in Zuid-Holland, is ook het thuis van de beroemde Keukenhof. Maar het kasteel op zichzelf is al een attractie die de moeite waard is om te bezoeken: het gebouw en de kunstcollectie uit de Gouden Eeuw zijn toegankelijk voor groepsrondleidingen. De tuinen en parken kan je het hele jaar bezoeken.

  • Zie de Gouden Eeuw door de ogen van VOC handelslieden, in het kasteel en de kunstcollectie.
  • Ontdek eeuwen aan tuinarchitectuur in de beroemde tuinen van de Keukenhof.
  • Op het landgoed staat ook het foodart museum LAM: alle kunstwerken hebben iets te maken met eten of drinken.
Adres:
Keukenhof 1
2161AN Lisse
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De geschiedenis van Kasteel Keukenhof

De naam Keukenhof komt van het woord 'keukenduin'. Dit gaf aan dat de opbrengsten van dit duingebied vlakbij Lisse (wild, vee, kruiden en bessen) bestemd waren voor de huishouding van het landgoed. Tegenwoordig doet de naam eerder denken aan het bloemenpark Keukenhof en de spectaculaire tulpentuinen die er elke lente opbloeien. Het indrukwekkende landhuis dateert uit de zeventiende eeuw, maar pas toen het in 1860 werd gemoderniseerd door Elie Saraber kreeg het zijn unieke neogotische uiterlijk en opvallende torens.

Ontdek de collecties van Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof huisvest een belangrijke collectie meubels en portretten. Je vindt er onder andere bijzondere schilderijen van de 17e -eeuwse kunstschilder Nicolaes Maes, een leerling van Rembrandt. Er is ook een collectie Chinees en Japans porselein, dat staat tentoongesteld in een speciaal gebouwd kabinet met een uitbundig gedecoreerde schouw in de stijl van de Franse architect Daniël Marot. De wanden van het kamertje zijn bekleed met goudleer. Het prachtige interieur is in zijn geheel bewaard gebleven en laat op spectaculaire wijze zien in wat voor weelde de adel in die tijd leefde.

Neem een kijkje in 360 graden

Wandel door historische tuinen

De prachtige, lommerrijke tuinen van het landgoed werden rond 1850 ontworpen door de gerenommeerde landschapsarchitect J.D. Zocher en zijn zoon. Ze lieten zich inspireren door de Engelse tuinstijl, een idyllische voorstelling van een natuurlijk landschap, met vloeiende lijnen, niet-symmetrische vormen en verrassende doorkijkjes. Onlangs zijn de tuinen gerestaureerd door de tuinarchitect Michael van Gessel. Hij baseerde zich hierbij op het oorspronkelijke ontwerp van Zocher. In het park rond Kasteel Keukenhof vind je een prachtige collectie kunstwerken die mooi passen in de rustieke omgeving van het landgoed. Het meest opvallende element is de terrassentuin op de heuvel, die in 1694 werd aangelegd. Vanaf de heuveltop heb je een fantastisch uitzicht over het kasteel aan de ene kant en het park aan de andere kant.

De kinderen kunnen hun hart ophalen bij de kinderboerderij. Even uitrusten van alle indrukken? Schuif dan aan bij Restaurant Hofboerderij. Hier kan je genieten van een high tea of een barbecue. Je kunt er zelfs zelfs je eigen pannenkoeken bakken.

Tip van de redactie

De kustgebieden rond Den Haag, Leiden en Haarlem waren populair onder kooplieden en welgestelden die in stijl wilden genieten van de natuur buiten de grote steden. Ze lieten in de 17e eeuw de meest schitterende landhuizen en landgoederen bouwen. Tegenwoordig hoef je geen rijke handelaar te zijn om hier te verblijven. Overnacht bijvoorbeeld in Kasteel Oud-Poelgeest of Kasteel de Wittenburg, twee fantastische voorbeelden van Nederlandse kastelen waar u kunt overnachten.

Vond je dit interessant? Ontdek meer