Categorie:Dutch Golden Age

Den Haag in de Gouden Eeuw: kunst en macht

De Gouden Eeuw was een periode van ongeëvenaarde economische successen en ontwikkelingen op het gebied van kunst en wetenschap. Als diplomatiek centrum van de Republiek en zetel van de Oranjes, die als stadhouders een machtspositie genoten, was de macht in het Nederland van de Gouden Eeuw in Den Haag gevestigd. In deze periode werd de stad gekenmerkt door een levendige culturele omgeving, de productie van luxegoederen, snelle bevolkingsgroei en ambitieuze architectuurprojecten.

  • Wandel langs de prachtige brede straten en bekijk de mooie paleizen.
  • Bekijk ‘Meisje met de parel’ en andere meesterwerken in het Mauritshuis.
  • Verken het machtscentrum van Nederland in de Gouden Eeuw.

Ontdek de Gouden Eeuw in Den Haag

Om de Gouden Eeuw in Den Haag te ervaren, verkent u de kunst en architectuur in de prachtige straten en paleizen in de stad. Bezoek ook het  Mauritshuis met zijn bijzondere collectie schilderijen van de Hollandse Meesters. In het  Haags Historisch Museum en bezienswaardigheden, zoals de Galerij Prins Willem V en Museum de Gevangenpoort, kunt u nog meer te weten komen over de fascinerende geschiedenis van de stad.

Den Haag: een machtscentrum

Tijdens de Gouden Eeuw was Den Haag de plek waar alle macht zich concentreerde. Het was het politieke en diplomatische centrum van het land en de zetel van het Huis van Oranje, waarvan de leden een machtspositie genoten als stadhouders in de Nederlandse Republiek. Het Binnenhof, waar nu het parlement is gehuisvest, is het oudste regeringscentrum ter wereld.

Deze belangrijke status maakte Den Haag aantrekkelijk en productief. Voor de vele diplomaten en rijke burgers werden luxegoederen vervaardigd. De wapenindustrie, uitgevers, boekhandelaren en brouwerijen waren andere branches die opbloeiden. Rond 1670 woonden er 24.000 mensen in de stad en tegen 1700 waren er al 30.000 inwoners. Er werden nieuwe woningen gebouwd en nieuwe havens aangelegd; paleizen en statige huizen werden opgetrokken aan het Lange Voorhout, de meest indrukwekkende boulevard in de stad.

Kunst in Den Haag

Te midden van alle welvaart en nijverheid in de Gouden Eeuw bloeide ook de kunst op. Schilders als Rembrandt en Vermeer brachten zowel in stijl als onderwerpen een revolutie teweeg in de schilderkunst. De bijzondere collectie van het Mauritshuis omvat een aantal van de meest beroemde werken van deze kunstenaars, zoals ‘Meisje met de parel’ van Vermeer en ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt. Het gebouw zelf is een prachtig voorbeeld van 17e-eeuwse architectuur met zijden wandbekleding en schitterende kroonluchters; een majestueuze achtergrond voor de kunstwerken van de  Hollandse  Meesters. Ook een bezoek aan Leiden, de geboorteplaats van Rembrandt, en Delft, waar Vermeer werd geboren en woonde, wordt aanbevolen als u meer wilt weten over het leven van deze twee beroemde schilders. Beide steden zijn dichtbij en goed tijdens een dagtrip te bezoeken vanuit Den Haag.

Geschiedenis, koningshuis en architectuur

De rijke en opvallende geschiedenis van Den Haag kunt u ontdekken in het Haags Historisch Museum, waar het indrukwekkende ‘Zicht op Den Haag’ van Jan van Goyen en Haagse stadsgezichten van Jan Steen en andere Hollandse Meesters hangen. Een andere kant van het verleden van de stad is te zien in Museum de Gevangenpoort met zijn verhalen over politieke samenzweringen, opstanden, straffen van gevangenen en het leven in de cellen van de Gevangenpoort. Om even bij te komen van de afgrijselijke omstandigheden, kunt u een wandeling maken over de prachtige Lange Voorhout. De L-vormige boulevard staat bekend als een van de mooiste wandelroutes in Europa en was in de Gouden Eeuw de plek waar de Haagse beau monde elkaar ontmoetten. De boulevard maakt nu ook deel uit van de Koninklijke Wandelroute langs bezienswaardigheden die de nauwe banden tussen Den Haag en het Nederlandse koningshuis vertegenwoordigen. Een andere koninklijke bezienswaardigheid is het paleis Huis ten Bosch, dat in 1645 werd gebouwd in opdracht van prins Frederik Hendrik als zomerverblijf voor zijn vrouw prinses Amalia en hemzelf. Tot 2014 woonde Prinses Beatrix hier. Het paleis is niet toegankelijk voor het publiek maar is te zien vanaf de Bezuidenhoutseweg of het Haagse Bos.

Tip van de redactie

Voor een leuk avontuur gedrenkt in de grandeur van de Gouden Eeuw wandelt u naar een van de grootste treinstations en kiest u een richting. Als u voor het noorden kiest, bent u binnen 10 tot 15 minuten in de stad Leiden. Als u voor het zuiden kiest, bent u in dezelfde tijdsspanne in de prachtige stad Delft. In beide steden vindt u serene grachten, historische gebouwen en fascinerende musea, of u nu meer wilt weten over 17e-eeuwse kunst of Delfts blauw aardewerk.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Dutch Golden Age

Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.

Lees meer