
Geschiedenis van de Gouden Eeuw in Dordrecht
De rol van Dordrecht in het begin van de Gouden eeuw
Het is toepasselijk dat de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden in Dordrecht, een stad die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van het land en als handels- en industriecentrum de weg plaveide voor groei tijdens de Gouden Eeuw. Zelfs vóór die bijzondere periode in de 16e en 17e eeuw was Dordrecht al een welvarende stad in de 14e en 15e eeuw. Cultuur, wetenschap en handel bereikten grote hoogten in de straten en haven van Dordrecht. Tegenwoordig voert een wandeling langs de middeleeuwse huizen, hofjes, poorten, kades en grachten bezoekers mee terug naar die periode van welvaart en ontwikkeling. In de inspirerende musea ontdekt u de geschiedenis en werken van de vele Nederlandse kunstenaars die tijdens de Gouden Eeuw in Dordrecht woonden en werkten.
Reis in het historische havengebied terug in de tijd naar het Dordrecht van de Gouden Eeuw
Als oudste stad in de provincie Zuid-Holland biedt Dordrecht op elke hoek een rijkdom aan historische bezienswaardigheden en charme. Nergens is het gevoel de bijzondere verhalen van de stad te herleven sterker dan in het historische havengebied. Deze levendige wijk ligt langs de rivieroever en vormt de ruggengraat van het oude centrum van Dordrecht. Hier wandelt u langs de oude magazijnen, handelsgebouwen en kades die centraal stonden in de internationale handel, die uiteindelijk leidde tot de Gouden Eeuw. Veel van deze bijzondere gebouwen zijn nu in gebruik als gezellige cafés, toprestaurants en winkeltjes waar ambachtelijke producten worden verkocht. Voor het mooiste zicht op de Gouden Eeuw maakt u een rondvaart door de haven van Dordrecht en over de rivier, met een pittoresk uitzicht vanaf de historische handelskanalen..
Beleef de geschiedenis in Het Hof van Nederland
Naast de vele bezienswaardigheden in de straten en waterwegen van Dordrecht, zijn er ook vele andere dingen te zien en te doen in de stad. Beleef de Eerste Vrije Statenvergadering in Het Hof van Nederland. In dit voormalige 13e-eeuwse Augustijnenklooster loopt u op de planken waar de basis werd gelegd voor de Nederlandse onafhankelijkheid. De interactieve en audiovisuele tentoonstellingen voeren bezoekers mee terug naar 1572, waar ze de onderhandelingen en afspraken van de vergadering zelf kunnen meemaken. U leert hier ook meer over de Synode van Dordrecht, een religieuze bijeenkomst die van grote invloed was op de politiek en maatschappij. Hier werd ook opdracht gegeven voor een Nederlandse vertaling van de bijbel, die ten dele de Nederlandse taal vormde.
Hollandse Meesters in het Dordrechts Museum
Al wandelend door het prachtige Dordrecht ontdekt u waarom zoveel Nederlandse kunstenaars naar deze stad kwamen. In de Gouden Eeuw woonden en werkten hier een aantal van de belangrijkste kunstenaars, waaronder Aelbert Cuyp, Ferdinand Bol en Nicolaes Maes. De stad was vooral populair onder de leerlingen van Rembrandt, zoals Bol, Maes en Aert de Gelder. Zij studeerden allemaal bij Rembrandt in Amsterdam. Om zelf te zien welke ongelooflijke talenten hier bij elkaar kwamen, bezoekt u de befaamde collectie meesterwerken uit de Gouden Eeuw in het Dordrechts Museum. Naast het beroemde zelfportret van Ferdinand Bol en ‘De Luistervink’ van Nicolaes Maes moet u hier echt de sfeervolle schilderijen van Dordrecht en het omringende landschap zien, die de rijke historie van de geschiedenis in de Gouden Eeuw weerspiegelen.

Dutch Golden Age
Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.
Lees meer