Categorie:Dutch Golden Age

Het Haarlem van Frans Hals in de Gouden Eeuw

Al vanaf de hoogtijdagen in de 17e eeuw tot nu heeft Haarlem altijd een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op nieuwkomers. Terwijl de bezoekers van tegenwoordig worden aangetrokken door de musea, galerieën, concertzalen, monumenten, restaurants, winkels en festivals, kwamen er in de 17e eeuw vooral kunstenaars, kooplieden en handelaren naar de stad. Zo verdriedubbelde de bevollking en kwam Haarlem centraal te staan in het Nederland van de Gouden Eeuw.

  • Bekijk de verzamelde werken van Frans Hals, de beroemde schilder uit de Gouden Eeuw, in het Frans Hals Museum.
  • Treed in de voetsporen van Frans Hals en wandel langs de Haarlemse architectuur in de stijl van de Hollandse Renaissance.
  • Ontdek hoe Haarlem uitgroeide tot een belangrijk kunstcentrum in de 17e eeuw.

Haarlem in de Gouden Eeuw

In het Haarlem van de 17e eeuw kon een tulpenbol de prijs van een grachtenpand opbrengen. De stad bloeide op dankzij de internationale handel. De enorme economische welvaart en rijke burgerij van Haarlem zorgen voor een enorme vraag naar kunst. Zo bloeide in de 17e eeuw een artistieke gemeenschap op in de stad, toen Vlaamse kunstenaars uit de zuidelijke provinciën (nu België) naar Haarlem trokken. Aanvankelijk wilden ze alleen de Spaanse invasie en economische crisis ontvluchten, maar ze bouwden in Haarlem een nieuw bestaan op en, verleid door de schoonheid van de stad, creëerden kunstwerken die nu tot de meest innovatieve en iconische werken uit de Gouden Eeuw behoren. De Nederlandse kunst steeg tot nieuwe hoogten met deze schilders, die de schoonheid van hun nieuwe omgeving wilden vastleggen.

Frans Hals in Haarlem

Een van deze kunstenaars was de in Antwerpen geboren Frans Hals, de zoon van Vlaamse immigranten die in 1584 naar Haarlem verhuisden. Hals groeide op in Haarlem en ging in de leer bij de Vlaamse kunstenaar Karel van Mander. Hij groeide uit tot een van de belangrijkste kunstenaars in de Gouden Eeuw, die vooral bekendstaat om zijn portretten van Haarlemse burgers en realistische groepsportretten. Veel daarvan zijn nu te zien in het Frans Hals Museum. Dankzij zijn losse penseelwerk en vooruitstrevende, vrije benadering van realisme slaagde hij erin persoonlijkheden en zeldzame momenten vast te leggen met een intimiteit die zijn voorgangers misten. Frans Hals bleef in Haarlem tot zijn dood in 1666. Hij werd 83 jaar oud. Hij werd begraven in de iconische St. Bavokerk aan de Grote Markt, waar zijn graf nog steeds kan worden bezocht.

De opkomst van nieuwe schilderstijlen in Haarlem

Tijdgenoten van Frans Hals in Haarlem waren Johannes Verspronck, Jacob van Ruisdael em Willem Pieterszoon Buytewech. In deze periode keken kunstenaars in Haarlem op nieuwe manieren naar de wereld. Daarbij ontwikkelden ze schilderstijlen die voor een revolutie in de kunstwereld zorgden. Nederland stond in de 17e eeuw bovenaan op het gebied van schildertechnieken. Hals en zijn Haarlemse collega’s ontwikkelden belangrijke artistieke innovaties. Terwijl Hals geliefd werd om zijn levendige portretten, bracht Jacob van Ruisdael vernieuwing met zijn dramatische regionale landschappen. Pieter Claesz en Willem Claeszoon Heda werden de nieuwe meesters van het stilleven en Porcellis vond het zeegezicht opnieuw uit. Pieter Saenredam maakte naam met zijn opvallende schilderijen van kerkinterieurs, een geheel nieuw genre.

Ontdek de Gouden Eeuw in Haarlem

Als u in Haarlem het gevoel krijgt dat u een schilderij uit de Gouden Eeuw bent binnengestapt, dan komt dat door het feit dat veel van de opvallende architectuur in de stad kan worden toegeschreven aan de Hollandse Renaissance-architect Lieven de Key en zijn volgelingen. De Key werd in 1592 benoemd tot stadsarchitect en moest grote delen van de stad herbouwen na een grootschalige brand in 1576. Hoewel de hand van De Key overal in het stadscentrum te zien is, behoren de iconische Vleeschhal op de Grote Markt, de Waag, delen van het stadhuis en naar zeggen ook de façade van de hoofdzaal van het Frans Hals Museum tot zijn beroemdste monumenten. Hier kunt u nog meer zien van het Haarlem van Frans Hals met een grote collectie van zijn 17e-eeuwse portretten naast werken van zijn tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars. Natuurlijk is de grote aantrekkingskracht van het moderne Haarlem te danken aan het feit dat de eeuwenoude geschiedenis en architectuur gewoon deel uitmaken van het leven in de stad. Beleef de Haarlemse geschiedenis tijdens een wandeling door de stad en geniet van de vele winkels, culinaire ervaringen en culturele uitingen.

Boek uw ticket

Het Frans Hals Museum is geopend van maandag tot zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Boek uw tickets online.

Tip van de redactie: Breng wanneer u in Haarlem bent ook een bezoek aan het prachtige 18e-eeuwse Teyler’s Museum en leer meer over de ideeën en ontdekkingen uit de Verlichting. Hier wordt u ondergedompeld in de kunst, natuurgeschiedenis en wetenschap van de stad.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Dutch Golden Age

Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.

Lees meer