Cyclists Kop van Zuid Rotterdam
© Iris van den Broek
Categorie:Cycling Lifestyle

Het leven op de fiets in Nederland

In Nederland is fietsen niet alleen een hobby voor in het weekend, slechts een vervoersmiddel of iets wat je doet in de sportschool. Fietsen is meer dan dat: het is een manier van leven. Sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw is de fiets dusdanig populair geworden, dat het van een levenswijze uitgegroeid is tot een essentieel onderdeel van de Nederlandse cultuur. Bovendien is Nederland een voorloper op het gebied van duurzaamheid, waar vernieuwers en ondernemers de weg wijzen naar een groenere toekomst.

Rijden doe je op twee wielen

Cyclist with cargo bike in Leiden

Veel mensen die Nederland bezoeken hebben al jaren geen fiets meer aangeraakt. Op andere plekken in de wereld wordt fietsen vaak gezien als een wat aparte hobby of als het exclusieve domein van sportieve toeristen. Wie door de straten van een willekeurige Nederlandse stad slentert, kan de rekken vol fietsen die daar geduldig op hun eigenaars wachten, moeilijk missen. Op iedere straathoek hoor je het geluid van rinkelende fietsbellen en tweewielers die over het asfalt zoeven. Voor Nederlanders is fietsen niet slechts een hobby, het is hoe ze leven.

Wat de weersomstandigheden ook zijn, het is goed te begrijpen waarom de fiets zo’n geliefd vervoersmiddel is.. Fietsen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. En dankzij de fietspaden die overal zijn aangelegd, is het in Nederland voor mensen van alle leeftijden veilig om er met de fiets op uit te gaan en het land te verkennen.

Een fiets voor iedereen

Gray hair handsome mature man in the city

In Nederland zijn zonder fiets, dat is een beetje zoals een bezoek aan de Sahara zonder kameel. Hoe lang of hoe kort je bezoek ook duurt, je hebt absoluut een fiets nodig – en snel! Maar in een land dat 1,3 fietsen per inwoner telt, zijn er genoeg fietsen voor inwoners én bezoekers. Van fietsverhuur en abonnementen tot de talloze nieuwe en gebruikte fietsen die overal te koop worden aangeboden: voor ieder budget en ieder ervaringsniveau is er een passende fiets. Toegankelijke opties zoals handfietsen, ligfietsen en verschillende soorten tandems en driewielers dragen bij aan de inclusiviteit van het vervoersmiddel.

Het egalitaire karakter van het vervoersmiddel speelt een sleutelrol in de Nederlandse fietscultuur. Of je nu een toerist bent die op z’n gemak geniet van een van Gogh-route of een moeder die haar kinderen met de bakfiets naar school brengt, wat je inkomen, geslacht of leeftijd ook is, in Nederland bereik je je bestemming bij voorkeur op de fiets. Zelfs de Nederlandse premier gaat op de fiets naar zijn werk!

Maak je straat gezonder met onze Cycling Lifestyle AI

Ga aan de slag met onze Cycling Lifestyle AI en voeg een vleugje Nederland toe aan jouw straat. Onze kunstmatige intelligentie maakt iedere straat in een handomdraai groener én gezelliger. Aan de slag

Goed voor jou, goed voor de planeet

Cyclists over bridge

Nu het milieu een hoofdthema is in gesprekken en discussies wereldwijd, kan de wereld veel leren van de Nederlandse fietscultuur. Deze gezonde levenswijze is niet alleen goed voor de fietser. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig fietsen gelukkiger maakt en bijdraagt aan een langer leven!). Maar ook de beperkte koolstofuitstoot betekent dat fietsen ook goed is voor de luchtkwaliteit.

Het leven op de fiets ligt aan de basis van de positie van Nederland als een wereldleider in duurzaamheid. In de Nederlandse steden, met hun uitgebreide netwerk aan fietspaden, kun je je een groene toekomst levendig voorstellen. Met een cultuur die is opgebouwd rond zo’n duurzaam vervoersmiddel, is het niet meer dan logisch dat Nederlanders voorop kunnen lopen met de groene innovatie.

Op de fiets draag je bij aan een groenere wereld en kun je tegelijkertijd de Nederlandse cultuur ten volle ervaren. Met een fietspadennetwerk dat meer dan 37.000 km lang is (dat is bijna net zo lang als een reis rond de aarde) kun je alles wat het land te bieden heeft in je eigen tempo ontdekken

Wist je dat…?

Utrecht Leeuwesteyn cyclist along block of houses

De fiets is al tientallen jaren synoniem met de Nederlandse cultuur. Geloof het of niet, de fietscultuur zoals die nu in Nederland bestaat kwam pas op gang in de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Hoewel fietsen voor de Tweede Wereldoorlog populair was als een goedkope en gemakkelijke manier om van A naar B te gaan, werden de meeste fietsen tijdens de bezetting geconfisqueerd door de nazi’s. Fietsen won na de oorlog wel weer aan populariteit, maar de infrastructuur was tegen die tijd meer gericht op de steeds betaalbaardere auto, en minder op de fiets. Totdat...

In het begin van de jaren ‘70 het aantal dodelijke verkeersongelukken steeg. Een groot aantal slachtoffers waren kinderen, en de Nederlanders waren het zat. De nu beroemde campagne Stop de kindermoord werd in het leven geroepen. Na twee jaar van vreedzame maar hardnekkige protesten reageerde de politiek, en tegen 1980 werd met de bouw van het beroemde Nederlandse fietsnetwerk begonnen.

De toekomst van het fietsen

Bicyclist takes photo from bridge

Overal in Nederland zie je mensen op fietsen, bakfietsen en met fietskarren. De infrastructuur wordt constant verbeterd om fietsen nog veiliger te maken en technologische innovaties en geavanceerde systemen hebben van Nederland het fietsland bij uitstek gemaakt. Veloretti is een van de pioniers op het gebied van fietstechniek. De e-bikes van dit Nederlandse bedrijf geven je het ultieme fietsgevoel. Ook Swapfiets staat voor duurzaamheid op straat: hun fietsabbonnement garandeert de klant een duurzaam gebruik van de fietsen. Het bedrijf verzorgt al het onderhoud en bieden een leenfiets in het geval van diefstal van de lease-fiets.

De fiets neemt het voortouw bij de ontwikkeling van duurzaam transport, en is een essentieel onderdeel van de Nederlandse cultuur. Daarom heeft Nederland de fiets centraal gezet in haar plannen voor een klimaatneutrale toekomst, met verdere innovaties zoals fietspaden die zijn gemaakt van zonnepanelen en slimme fietspaden die met behulp van sensors het gedrag van gebruikers beheren. De fiets, geïntegreerd met duurzame energie en de nieuwste technologie: dit is het type gedurfde innovatie dat nodig is om fietsen onderdeel van een duurzame toekomst te maken.

Fietsen is een duurzame en gezonde manier om je door het landschap te bewegen. Bovendien biedt het een uniek gevoel van vrijheid dat je moet beleven om het echt te kunnen begrijpen. De Nederlandse fietscultuur is een voorproefje van een progressieve en groene toekomst. Tot op de fiets!

Vond je dit interessant? Ontdek meer