Afro lady inspects beet community urban garden
© Joshua Resnick via Shutterstock
Categorie:Greener Cities

Zo vormt Nederland het eten van de toekomst

In de komende decennia gaat de manier waarop we voedsel produceren, kopen en consumeren waarschijnlijk flink veranderen. Er is steeds meer vraag naar water, energie en voedsel, en door klimaatverandering zal deze trend alleen maar versterkt worden.

De toekomst van ons eten

Greenhouse Beemster Restaurant De Kas

Land van water, windmolens en boeren: in Nederland is het nog meer dan elders duidelijk dat we een duurzame toekomst moeten verzekeren voor essentiële hulpbronnen.
En hier komt de Nederlandse vindingrijkheid op zijn sterkst naar voren. Van lokale boeren en marktkramen tot sterrenrestaurants en ondernemers: in de levendige foodscene gonst het van de innovaties om toekomstige uitdagingen nu aan te pakken.
Voor locals én bezoekers is er van alles te zien, te doen en natuurlijk te proeven!

Maak kennis met onze voedseltoppers

Nederland staat internationaal bekend als een land van boeren, en het is een van de grootste exporteurs van landbouwproducten ter wereld. In 2020 was deze export goed voor een recordbedrag van 95,6 miljard euro. Nederlandse producten zoals fruit, zuivel en bloemen kom je tegen in alle uithoeken van de wereld, en natuurlijk in Nederland zelf.

In veel steden kun je nu genieten van lokaal geproduceerd voedsel in restaurants die niets van ver laten komen. Je kunt er verse en voedzame lokale producten proeven, zonder de milieubelasting die samengaat met eten dat over lange afstanden wordt vervoerd. Je maaltijd komt soms zelfs naar jou toe! De Maaltuin is bijvoorbeeld een restaurant dat dinerervaringen verzorgt op bijzondere locaties overal in het land, zoals kastelen, musea en toeristische trekpleisters. Op elke locatie wordt het menu samengesteld op basis van plaatselijke producten.

Je kunt ook rondwandelen op een van de vele voedselmarkten die je overal in het land vindt: van de beroemde kaasmarkt in Gouda tot de Haagse Markt en de Rotterdamse Oogstmarkt. In Eindhoven kun je heerlijke handgemaakte hapjes proeven onder het genot van livemuziek en theater op de FeelGood Market. Het maakt niet uit in welke stad of welk dorp je bent, er is altijd wel een boerenmarkt waar je een kijkje kunt nemen.

Ga voor zero waste

Young woman shopping in a bulk store

Nederland is ook een voorloper op het gebied van zero waste. Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild, en er zijn dan ook veel initiatieven om te proberen deze verspilling tegen te gaan door het beschikbare voedsel goed te gebruiken.

In Amsterdam en Utrecht zetten restaurants zoals Instock en The Green House voedsel dat anders verspild zou worden op de kaart. En cateringbedrijven zoals The Food Lineup geven het goede voorbeeld aan heel Europa, door overgebleven producten te gebruiken bij de catering voor grote evenementen. Dit bedrijf gaat nog verder in zijn streven naar duurzaamheid door zich in te zetten voor de promotie van planeetvriendelijk eten, lokaal shoppen en vaker plantaardig eten.


En nu er steeds meer overlap is tussen de voedselbranche en moderne technologie, wordt de zero-wastebeweging ook ondersteund door apps als Too Good To Go. Via dit soort platforms verkopen voedselhandelaren uit de regio restvoorraden voor een lagere prijs. Bekijk tijdens je bezoek aan Nederland eens het verrassende aanbod in de app, en je verduurzaamt je verblijf direct op een zeer smakelijke manier!

Proef innovatie met plantaardige maaltijden

Nu klimaatverandering een steeds grotere rol speelt in het dagelijks leven, wenden veel mensen in Nederland zich tot vegetarische en veganistische alternatieven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt zelfs dat 42 procent van de inwoners van ons land zich tot de flexitariërs rekent. En Amsterdam heeft zich tot doel gesteld dat Amsterdammers in 2030 minstens de helft van de tijd plantaardig eten.

Green greens in a bowl with fork. Vegan vegetarian healty food .

Deze trend heeft de vraag naar plantaardige opties een boost gegeven, en in restaurants en supermarkten vind je nu een heel scala aan spannende vegetarische en veganistische producten.

Alleen al in het oosten van het land houden meer dan zestig bedrijven zich bezig met de innovatie van plantaardige alternatieven voor vlees- en zuivelproducten. Nederlandse bedrijven hebben op dit gebied een naam hoog te houden met merken als Vivera, de Vegetarische Slager en Willicroft, die je op veel plaatsen in Nederland en daarbuiten kunt kopen.

Dus probeer de volgende keer dat je naar de supermarkt of uit eten gaat vooral een paar van deze producten uit, en proef het eten van de toekomst.

Vond je dit interessant? Ontdek meer