
Tulpen kent iedereen
De tulp kwam naar Nederland in de zestiende eeuw. De plantkundige Vlaming Carolus Clusius speelde daarbij een belangrijke rol. Clusius was destijds leider van de Hortus Botanicus in Leiden, tegenwoordig de oudste botanische tuin van Nederland. In de Hortus Botanicus werden in 1593 de eerste tulpen in Nederland geplant.

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het beeld van Nederland. Tulpen hebben een koude nacht en koude winter nodig, en dat is dan ook een van de redenen waarom ze zo fijn kunnen groeien in ons land.
Alles weten over tulpen en andere bloemen? Wij hebben een uitgebreid digitaal boekwerk voor je samengesteld.



Duurzame bloementeelt
De Nederlandse bloementeelt is al eeuwenoud. Maar dat wil niet zeggen dat er niet voortdurend aan nieuwe technieken of veredeloplossingen wordt gewerkt. Zeker in de huidige tijd waarbij we voortdurend rekening houden met zaken als duurzaamheid, co2-uitstoot en het behoud van klassieke natuur, staat de moderne kweek van bloemen in Nederland hoog op de agenda.
En dat gaat veel verder dan enkel wat zonnepanelen op daken of andere verwarmingstechnieken. Grote universiteiten in Wageningen en Utrecht zijn in samenwerking met innovatieve ondernemers continu bezig om de teelt te verbeteren, zelfs op DNA-niveau. Er wordt continu gekeken naar wat beter kan én moet, met het oog op een gezonde aarde.




De Bollenstreek


-
© John Kreukniet via ANP Hollandse Hoogte
-
© Ruud Morijn via Nationale Beeldbank
-
© Ruud Morijn via Nationale Beeldbank
-
© Claire Droppert
-
© Claire Droppert

Bijzondere bloemenvelden
Bijzondere bloementips

Flevoland
Flevoland wordt, naast grote steden Almere en Lelystad, gekenmerkt door zeer actieve en moderne landbouw, waaronder ook het kweken van prachtige bloemen en planten. In het oosten van deze provincie vind je in het voorjaar bijzonder stijlvolle bloemenvelden die zeker een bezoek waard zijn.
Zeeland
Zeeland staat er niet echt bekend om, maar ook in deze sfeervolle provincie zijn karaktervolle tulpenvelden te zien. Vooral in en rondom Zeeuws-Vlaanderen zijn echt een paar pareltjes te vinden. Het makkelijkst is om af te reizen naar Terneuzen, het historische stadje met uitzicht op de Westerschelde. Huur daar lekker een fietsje en tuf langs velden in de buurt van pittoreske dorpen als Lamswaarde, Graauw en Absdale.

Overijssel
In het Vechtdal, een groene (bosrijke) omgeving in Overijssel, heb je op best veel plekken een schitterend uitzicht over weilanden, waar in de lente en zomer duizenden bloemen bloeien. Bezoek bijvoorbeeld de tulpenvelden in Dalfsen of ga wandelen in Hardenberg.


De Keukenhof

En mocht je nu denken: daar wil ik zelf ook graag heen, dan kan dat. Maar hou wel rekening met de openingstijd. De Keukenhof is open van half maart tot half mei. Exacte data kun je vinden op de officiële website van De Keukenhof.
Wist je dat?
Keukenhof voor het eerst in 1950 opende?