© Ingeborg Lukkien via MarketingOost

Hasselt, gelegen aan het Zwarte Water, een uitloper van de Overijsselse Vecht, is een kleine Hanzestad met een grootse geschiedenis en een prachtige historische binnenstad.

  • Bewonder de historische gebouwen zoals het Stephanuskerk, het oude raadhuis en de kalkbranderijen.
  • Hasselt telt ruim 70 rijksmonumenten.
  • Ontdek waarom Hasselt ook wel ‘klein Amsterdam’ wordt genoemd.

Hasselt als bedevaartsoord

In de late Middeleeuwen was Hasselt een belangrijk religieus centrum. De bedevaartkapel De Heilige Stede vormde het middelpunt van de middeleeuwse pelgrimage. Ook vandaag de dag gaan op de tweede zondag na Pinksteren nog steeds veel mensen op bedevaartstocht naar deze bijzondere kapel voor de Hasselter Aflaat. Hasselt ligt op een knooppunt van Pelgrimsroutes. Het Habikspad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen komen hier bij elkaar en sluiten aan op het internationale pelgrimspad naar Santiago de Compostela in Spanje.

Bekijk deze video

Wat kunt u doen in Hasselt?

Hasselt telt ruim 70 rijksmonumenten met prachtige gerestaureerde panden. Het belangrijkste gebouw is waarschijnlijk de Sint Stephanuskerk. Deze kerk, die werd voltooid in 1497, is bekend vanwege het bijzondere Knol-orgel en de muurschildering van Christoffel. Daarnaast zijn ook het oude raadhuis en de kalkbranderijen zeker een bezoek waard.

Heel bijzonder is het feit dat u in Hasselt eigenlijk een ‘klein Amsterdam’ aantreft. In het oude centrum ziet u, net als in de hoofdstad, grachten, bruggen, kades en sluizen. Dus maak een mooie wandeling langs de Heerengracht, de Prinsengracht en de Brouwersgracht, of ontdek Hasselt vanaf het water tijdens een rondvaart.

Waar kunt u lekker eten in Hasselt?

Hasselt kent een aantal leuke horecagelegenheden. Zo kunt u lekker lunchen bij De Herderin (Hoogstraat 1), een brasserie met lekkere gerechten, afgestemd op het seizoen. Ook een aanrader is eetcafé De Compagnie (Prinsengracht 29); het oudste café van Hasselt dat al bestaat sinds 1700. Ook is Café De Zon (Markt 3), gevestigd in een monumentaal pand aan de Markt, een leuk adres voor lunch of diner.

Tip van de redactie: Wandel met een ervaren gids langs de sfeervolle grachten en door de smalle straatjes. De Hanzestad zit vol verhalen uit een ver en minder ver verleden. De stadswandeling duurt ongeveer anderhalf uur, informeer bij de lokale Tourist Info voor meer informatie.
Categorie: Naar de site

Visit Hanzesteden

Kunt u geen genoeg krijgen van al die prachtige Hanzesteden? Kijk dan op Visit Hanzesteden en ontdek wat er allemaal nog meer te beleven is!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Hanzesteden

Ontdek de rijke geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden.

Lees meer