View of Middelburg with beautiful houses and boats along the canal.
© Alex Stemmers via Shutterstock
Categorie:Zeeland

Middelburg: hoofdstad van Zeeland

Middelburg, hoofdstad van de provincie Zeeland, is een aantrekkelijke, trotse stad met een rijk verleden. Fraaie grachtenpanden, kronkelende steegjes, een laatgotisch stadhuis en de toren ‘Lange Jan’: er valt van alles te bewonderen in Middelburg.

  • Het laatgotische stadhuis van Middelburg is een van de mooiste gebouwen van Nederland.
  • Elke donderdag is er markt in Middelburg.
  • Beklim de 207 treden van de abdijtoren ‘Lange Jan’: een fantastisch uitzicht is je beloning.
Middelburg was ooit een van de handelssteden van de VOC. Terwijl u door het oude stadscentrum loopt, lijkt het of u een reis terug door de tijd maakt. Kuier naar de Koepoort, de enige van de acht oude stadspoorten die nog overeind staat, en breng een bezoek aan de ‘Kloveniersdoelen’, het fraaie gebouw uit 1607 dat ooit onderdak bood aan de schutterijen.

Hoogtepunten in Middelburg

In het centrum van de stad ligt de Onze-Lieve-Vrouwe abdij die stamt uit het jaar 1100 en waarin tegenwoordig onder meer het Zeeuws Museum is gehuisvest. Aan de hand van 30.000 voorwerpen komen alle aspecten van de geschiedenis van Zeeland aan bod. Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de negentig meter hoge abdijtoren ‘Lange Jan’ die al van grote afstand te zien is. Vooral op zonnige dagen is een beklimming zeer de moeite waard, vanwege het fantastische uitzicht over het schiereiland Walcheren. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan het laatgotische stadhuis uit de vijftiende eeuw en de markt.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Middelburg

Met meer dan 1200 vaak prachtig gerestaureerde monumenten is Middelburg een stad waar veel te zien is. Bij iedere stap ademt u de rijke historie van de voormalige VOC-handelsstad en de huidige hoofdstad van Zeeland. Zwerf door steegjes met fraaie oude gebouwen, en bekijk de namen die de gevels van ongeveer driehonderd huizen sieren, zoals bijvoorbeeld ‘Appelboom’. De reden: in het verleden bestonden er nog geen huisnummers. Vergeet tijdens uw bezoek aan Middelburg niet om te genieten van het uitzicht over de mooie oude stad vanaf de abdijtoren ‘Lange Jan’ en om een kijkje te nemen bij de Spijkerbrug, een witte klapbrug naar Kinderdijk. Er zijn talloze mogelijkheden om de stad te verkennen, te voet, met een rondvaartboot of in een paardentram. Als u met de auto komt, kunt u die het best neerzetten op een van de parkeerterreinen (let op de P-route, die u naar de parkeerterreinen in Middelburg leidt).

Sunset over Narrow Streets in the Historic City of Middelburg in Zeeland

In het hart van de historische stad: het stadhuis

Zeeuws Museum De Abdij Middelburg

Het laatgotische stadhuis in het stadscentrum, dat stamt uit 1452, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in heel Zeeland, of misschien wel in Nederland. De rijkversierde gevel vormt de perfecte achtergrond voor de levendige markttaferelen op het stadsplein. De terrassen van de vele restaurants en cafés rondom het plein nodigen u uit voor een kopje koffie of een hapje eten in de zon. Zeeuwse delicatessen als mosselen, oesters en vers gevangen vis zijn ook absoluut de moeite waard.

Winkelen en wandelen in Middelburg

In de stad kan je voor onderweg ook bolussen kopen, een regionale lekkernij van de Middelburgse bakkers. Als je voldoende energie hebt opgedaan, is de markt de volgende halte, met boekhandel de Drvkkery. Hier kan je kaartjes kopen voor rondleidingen, en brochures, kaarten, boeken en plattegronden van de stad. De twee belangrijkste winkelstraten, Lange Delft en Langeviele, komen uit de markt. Een goed startpunt voor lekkerbekken: de chocolaterie met de naam ‘Het Zeeuwse Ministerie van Chocolade & Culinaire Zaken’ op Lange Noordstraat 8.

Maak kennis met de cultuur en geschiedenis van Zeeland

De fantastische collectie van het Zeeuws Museum brengt de geschiedenis van Zeeland vanaf het vroegste begin tot leven, maar bevat ook de meest recente werken van kunstenaars en ontwerpers die zich door deze fraaie provincie hebben laten inspireren!

Bezoek Middelburg

Fresh open zeeuwse on fish market in Yerseke, Netherlands ready to eat

Je brengt gemakkelijk een dag wandelend door in de smalle straatjes en langs de grachten van de oude binnenstad van Middelburg. Of maak een boottocht door de grachten, want ook een rondvaart behoort tot de mogelijkheden in Middelburg. Vervolgens kan je jezelf trakteren op een bezoekje aan een van de goede restaurants waar Zeeuwse specialiteiten op het menu staan. Naast de leuke kroegen en cafés kunt u natuurlijk ook gebruik maken van het grote winkelaanbod waar Middelburg om bekendstaat.

Bezienswaardigheden in de omgeving

Middelburg vormt het centrum van Zeeland op het schiereiland Walcheren. In de buurt liggen onder meer Vlissingen, waar je na je wandeling door de stad even uit kunt rusten op een 120 meter lange bank, en de bekende badplaats Domburg. Deze ligt tussen Westkapelle en Oostkapelle, waar u eindeloze stranden en geweldige watersportmogelijkheden vindt. Ten oosten van Oostkapelle ligt het kustplaatsje Vrouwenpolder, waarvandaan je de beroemde Deltawerken kan zien liggen. 

Vakantie in Middelburg

In enkele historische gebouwen in Middelburg hebben zich bijzondere hotels gevestigd, zoals Boutique Hotel The Roosevelt in het voormalige polderhuis in de buurt van de abdij en Logies aan de Dam in een zestiende-eeuws herenhuis. In Middelburg is de keuze: verblijf je liever in een gezellige bed and breakfast of in een van de comfortabele hotelkamers? Geef je de voorkeur aan een vakantie-appartement of aan een cottage?

Meer Zeeland

Westenschouwen, Zeeland
Categorie: Lezen

Stranden van Zeeland

De stranden van Zeeland. Geniet van de mooiste familiestranden, natuurstranden en de unieke Zeeuwse natuurgebieden.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer