Front view Museum De Fundatie
© Xandra R Shutterstock
Categorie:Zwolle

5 eigentijdse belevenissen in historisch Zwolle

Zwolle is een aantrekkelijke historische Hanzestad, maar de tijd heeft er zeker niet stilgestaan. De stad bruist van de economische activiteiten en creatieve innovaties. Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten, krijg je spannende en verrassende combinaties. Beleef Zwolle op deze manier met 5 superleuke tips.

  • Laat je verrassen door een combinatie van historisch en modern.
  • Wandel van de authentieke snoepwinkel naar de hippe wafelbar.
  • Vaar door de eeuwenoude stadsgracht in een barbecueboot of lees een roman in de kerk.

Tip 1: Eten in de Sushikerk

De voormalige Bethlehemkerk, een van de oudst bewaard gebleven kerkgebouwen in Zwolle, is opnieuw in gebruik genomen. Niet meer als kerk, maar als sushirestaurant. De Oosterse inrichting van Blue Sakura steekt af tegen het historische kerkdecor met bogen en ramen van glas-in-lood. Ook het orgel en de preekstoel zijn er nog. Vervreemdend? Loop binnen en oordeel zelf.

Adres: Bethlehemkerkplein 35

Tip 2: Dé Boekhandel in Zwolle, Waanders In De Broeren

De Broerenkerk is ook een kerkgebouw met herbestemming. Boekhandel Waanders is erin gevestigd, een beroemdheid in Zwolle, en terecht. In het Leeshemel café op de eerste verdieping kun je heerlijk wegdromen met een boek. Kijk je even op uit de boeken, dan zie je boven je het indrukwekkende gewelf met schilderingen uit de 16e eeuw. Ook een 19e eeuws orgel pronkt midden in de winkel en wordt nog steeds bespeeld. Waanders is een Toerist Informatiepunt, heeft een restaurant en verkoopt behalve boeken ook mooie cadeau-artikelen. Geen enkele reden om deze plek over te slaan.

Adres: Achter de Broeren 1-3

Tip 3: Bewonder het ei van Museum de Fundatie

Het museum aan de Blijmarkt is zonder meer een markant gebouw tussen de oude gevels in de stad. Bovenop de neoclassicistische gevel uit de 19e eeuw is een futuristische ‘wolk’ neergezet, die is bekleed met 55.000 Makkumse tegeltjes. Het opvallende uiterlijk spreekt tot de verbeelding; De koepel kreeg al bijnamen als ‘het ei’ en ‘de UFO’. Ook binnen is het een ontmoeting van oud en nieuw. De collectie begint in de middeleeuwen en loopt door tot het heden. Beroemde kunstenaars als Vroom, Turner, Bernini, Mondriaan en Appel zijn in het museum vertegenwoordigd. Daarnaast nodigt De Fundatie ook hedendaagse kunstenaars uit. Je kunt hier dus steeds iets nieuws ontdekken.

Adres: Blijmarkt 20

Tip 4: Proef de Zwolse Balletjes en lunch met hartige wafels

Zwolse balletjes, ze bestonden al in overgrootmoeders tijd. Het Zwolse Balletjeshuis is een schattig authentiek winkeltje met heel veel potten snoepgoed. In de kelder worden de Balletjes nog steeds op ambachtelijke wijze - en naar geheim recept natuurlijk - gemaakt. In de winkel koop je ook andere Oudhollandse lekkernijen en souvenirs uit Zwolle. Vijftig meter verderop kom je in een heel andere beleving terecht bij WannaWaffle. Ga lekker zitten en bestel een suiker- en zoutarme, botervrije hartige wafel of een glutenvrije vegan wafel. Kies uit een van de heerlijke toppings met bijvoorbeeld zalm, avocado, pastrami of kip.

Adres: Grote Kerkplein 13 en Sassenstraat 3

Tip 5: Bootje varen in een donut door de gracht

Zwolle heeft een historische vestinggracht rondom het middeleeuwse centrum. Ga het water op en vaar langs de oude monumenten en groene parken. Zo kom je langs de Wijntoren en de Sassenpoort, het Theater De Spiegel en Museum De Fundatie. Er is zelfs nog een stukje 14de eeuwse stadsmuur overeind gebleven. Ga je voor de relaxte rondvaartboot met gids die je alles over vertelt of voor een sportief tochtje suppen of kanoën? Je kan in Zwolle alle kanten op, van fluisterboot tot ´donutboot´ met barbecue aan boord.

Categorie: Bestemming

Zwolle: fietsen, wandelen, cultuur en shoppen

Ontdek de groene ‘fietsstad’ Zwolle! Met een historisch centrum waar je heerlijk kunt shoppen en lekker lunchen op een terras, omgeven door een prachtige stadsgracht.

Vond je dit interessant? Ontdek meer