© Gijs Versteeg via MarketingOost
Categorie:Zwolle

Hanzestad Zwolle

Zwolle is een levendige Hanzestad met een middeleeuws centrum. De stad nodigt uit om heerlijk te winkelen, cultuur te snuiven en een gezellig dagje weg te beleven.

  • De Sassenpoort, de enige poort die nog over is van de stadsmuur die de stad ooit omringde, is een befaamde bezienswaardigheid in Zwolle.
  • In juli vinden de Blauwvingerdagen plaats, die met zo'n 450 kramen horen tot de grootste braderieën van Nederland.
  • Bewonder werken van Vincent van Gogh en Piet Mondriaan in Museum de Fundatie.
Adres:
Grote Kerkplein 13
8011PK Zwolle
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Zwolle: een historische, trendy Hanzestad 

Zwolle heeft een middeleeuws centrum, een schitterend theater, veel verschillende winkels, allerlei fantastische hotels en restaurants en verschillende fraaie parken. De stad heeft alles wat u van een moderne stad verwacht, maar heeft daarnaast de intimiteit van het verleden weten te behouden. De eeuwenoude gevels, de stadsmuur en -torens, de 600 jaar oude stadspoort Sassenpoort en de stervormige stadsgracht waar indrukwekkende herenhuizen en bomen langs staan, zijn kenmerkend voor Zwolle. De prachtige lanen en fraaie verdedigingswerken nodigen u uit om deze stad te komen verkennen

Bezienswaardigheden in Zwolle

De Peperbustoren is kenmerkend voor de stad Zwolle. Deze 75 meter hoge toren van de ‘Onze Lieve Vrouwenbasiliek’ is al sinds de veertiende eeuw een echte blikvanger. U kunt deze toren ook beklimmen om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Een aantal hoogtepunten mogen niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Zwolle. De Grote- of Sint Michaëlskerk uit de vijftiende eeuw heeft een rijk cultureel en bewogen verleden. De kerk staat bekend om zijn gotische architectuur, de verschillende historische onderdelen en het wereldberoemde Schnitgerorgel met maar liefst vier klavieren (1721). 

Museum de Fundatie organiseert interessante tentoonstellingen en heeft twee locaties, Heino en Zwolle. Ga lekker eten in een van de vele culinaire gelegenheden die Zwolle rijk is en probeer enkele lokale lekkernijen zoals Zwolse mosterd, peperbuskaas, Zwolse balletjes en Blauwvingerkoekjes.

Bezoekers vinden in de historische Hanzestad Zwolle trendy, fraaie winkels voor cadeautjes, meubels, kleding, lekkernijen en Zwolse specialiteiten. ‘Waanders in de Broeren’ is een boekhandel die in het oog springt en is gevestigd in een prachtige kerk.

Hanzesteden zijn afhankelijk van het water en het is dan ook niet verwonderlijk dat water een belangrijke rol speelt in Zwolle. Tegenwoordig kunnen bezoekers de stervormige stadsgracht rond de oude stad verkennen tijdens een rondvaart.

In het Nederlands Bakkerijmuseum, dat is gehuisvest in drie historische panden, kunnen bezoekers alles te weten komen over brood en banket, en er is ook een geweldige winkel met een interieur uit 1900. Kinderen zijn elke zaterdag welkom om te helpen bakken.

Restauranttips voor Zwolle 

Restaurant De Hofvlietvilla (Pannekoekendijk 6) is gevestigd in een fraaie oude villa aan de stadsgracht met een prachtig terras aan het water. Een andere aanrader voor lekker eten is het Pestengasthuys (Weversgildeplein 1). Een andere tip, in de categorie brasseries, is het in een eeuwenoude pand gevestigde Brasserie Jansen (Nieuwe Markt 14) met een leuke bediening. De gehaktbal op de kaart wordt bereid naar recept van chef-kok Jonnie Boer (eigenaar van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle).

Waar ligt Zwolle?

De historische Hanzestad Zwolle ligt in de buurt van het IJsselmeer en is daar via de IJssel en een kanaal mee verbonden. Maar Zwolle is niet alleen een Hanzestad: het is ook de hoofdstad van de provincie Overijssel, bekend om zijn historische steden, rivieren en riviertjes en natuurgebieden. Als provinciehoofdstad is Zwolle goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Station Zwolle ligt midden in de stad, op luttele meters afstand van het stervormige oude hart van de stad.

Bekijk deze video

Uitstapjes in de omgeving van Zwolle

Zwolle is niet de enige Hanzestad die Nederland rijk is. Hasselt, dat ook ‘Klein Amsterdam’ wordt genoemd, ligt slechts 15 kilometer bij Zwolle vandaan en is net zo goed met het openbaar vervoer bereikbaar als de knusse Hanzestad Hattem (10 kilometer). Zeer de moeite waard is de Hanzestad Kampen, met zijn rijke geschiedenis en ruim 500 monumenten. Hier kunt u in de haven een replica van een middeleeuws handelsschip bewonderen! Grote steden in de buurt van Zwolle zijn Apeldoorn (op zo'n 40 kilometer afstand), met het sprookjespaleis Het Loo, en Utrecht (100 kilometer), met zijn reusachtige Domtoren. Trekt u liever de natuur in? Ga dan naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar wilde zwijnen, herten, reeën en moeflons rondlopen. Tip: Bij de ingangen van het park zijn gratis witte fietsen te leen waarop bezoekers het park kunnen verkennen. Van de fiets naar de boot: Giethoorn, het ‘Venetië van het noorden’, en het omringende Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa, kunt u het best per kano of fluisterboot verkennen.

© Pelsertoren
Categorie: Lezen

5x uniek overnachten in Hanzestad Zwolle

Een pakhuis, stadstoren, viersterrenhotel en nog 2 bijzondere locaties: ontdek het hier!

Categorie: Bestemming

Zwolle: fietsen, wandelen, cultuur en shoppen

Ontdek de groene ‘fietsstad’ Zwolle! Met een historisch centrum waar je heerlijk kunt shoppen en lekker lunchen op een terras, omgeven door een prachtige stadsgracht.

Categorie: Naar de site

Visit Hanzesteden

Kunt u geen genoeg krijgen van al die prachtige Hanzesteden? Kijk dan op Visit Hanzesteden en ontdek wat er allemaal nog meer te beleven is!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Hanzesteden

Ontdek de rijke geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden.

Lees meer