Categorie:Overijssel

Landgoed Singraven

Landgoed Singraven ligt in Noordoost-Twente, in het grensgebied met Duitsland. Op het idyllische landgoed, waar rivier de Dinkel doorheen kronkelt, staan vele bijzondere monumentale gebouwen. Eén daarvan is het statige Huis Singraven, met daarbij de eeuwenoude watermolen met drie raderen.

  • Wandel (of fiets) langs de kronkelende rivier van het prachtige Landgoed Singraven.
  • Bezoek het statige 17e-eeuwse Huis Singraven, de eeuwenoude watermolen en de andere monumentale panden.
  • Bekijk de indrukwekkende kunst- en antiekcollectie, verzameld door de laatste eigenaar van Singraven.

De lange geschiedenis van Singraven

Landgoed Singraven wordt voor het eerst genoemd in 1381 als agrarische boerenhofstede, die in eigendom was van de bisschop van Utrecht. Door de eeuwen heen wisselde het landgoed meerdere keren van eigenaar. Het eerste landhuis werd gebouwd in 1415. Het huidige landhuis, groots gebouwd in een neoclassistische stijl, werd gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw door de adellijke familie Sloet.

Willem Frederik Jan Laan, de laatste particuliere eigenaar van het landgoed, was een fanatiek verzamelaar van kunst en antiek. Zijn collectie staat nu tentoongesteld in het huis en kan worden bezichtigd met een rondleiding. Bezoekers kunnen het prachtige landgoed ook te voet of met de fiets verkennen en de eeuwenoude watermolen bezoeken. Dit is de enige nog door waterkracht aangedreven houtzaagmolen van Nederland.

Wonderlijk landschap

Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers en de nog steeds aanwezige rivier de Dinkel, die zijn weg door het landgoed kronkelt. Het landschapspark en arboretum, ontworpen door tuinarchitect Leonard Springer, zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Landgoedwinkel. Het park maakt onderdeel uit van een belangrijke Hollandse traditie van kasteel- en landhuistuinen. Deze tuinen zijn verspreid over heel Nederland en zijn vaak net zo schitterend als de historische landhuizen en kastelen die ze omringen.

Openingstijden

Het huis is alleen te bezichtigen met een rondleiding. De rondleidingen vinden plaats op vaste tijdstippen. Van april tot en met oktober van dinsdag tot en met donderdag om 11.00 en 14.00 uur. In juli en augustus op zaterdagen om 14.00 uur. Bekijk de website voor de openingstijden gedurende de overige maanden.

Het park en arboretum is open van april tot en met oktober van dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 – 17.00 uur, zondag van 12.00 – 17.00 uur. Van november tot en met maart, van dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 – 17.00 uur, zondag van 12.00 – 17.00 uur. Voor de andere panden en delen van het landgoed gelden andere openingstijden.

Meer informatie vindt u hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer