Walker crossing bridge over river in dutch countryside National Park landscape the Drentsche Aa
© Rudmer Zwerver

De Drentsche Aa wordt ook wel ‘de laatste beek van Nederland’ genoemd. Een kronkelende waterstroom die al eeuwen vrij door het landschap meandert. Het is het best bewaarde laagbeekdallandschap van West-Europa. Volg de Drentsche Aa en je passeert een landschap van bossen, heidevelden, zandverstuivingen en hooilanden. Ook stuit je in deze regio op diverse cultuurhistorische monumenten, waaronder hunebedden, grafheuvels uit de prehistorie en oude Saksische boerderijen.

  • Ontdek de eeuwenoude Drentsche Aa.
  • Bewonder de zeldzame wilde witte kievitsbloem.
  • Wandel door het unieke landschap van Drenthe.
Adres:
Toegangspoort 'Homanshof', Lunsenhof 20
9467PD Anloo
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De Drentsche Aa is ontstaan tijdens de ijstijd. De beekjes ontstonden bij de afvoer van massa's smeltwater. Veel beekjes werden vroeger rechtgetrokken, zodat het water sneller weg liep en er minder kans was op wateroverlast. De Drentsche Aa is echter een van de weinige beekstelsels in Nederland dienauwelijks door de mens is aangetast. Waar andere beken in de loop der tijd zijnrechtgetrokken, meandert de Drentsche Aa over een afstand van 28 kilometer nog steeds door het groene landschap.

Nationaal Park én Nationaal Landschap

Colorful autumn trees at national park Drentsche Aa

Het gebied van de Drentsche Aa wordt al eeuwen gebruikt voor landbouwgrond en tussen de natuur en akkers bevinden zich zestien dorpen en gehuchten. Lange tijd was het hierdoor onmogelijk om de Drentsche Aa de status van Nationaal Park te geven. Uiteindelijk kwam de oplossing in de vorm van een bijzonder Nationaal Park: Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Binnen deze tienduizend hectare is ongeveer een derde beschermd natuurgebied. In 2007 ontving de Drentsche Aa daarnaast ook nog eens de status van Nationaal Landschap. Om het een beetje begrijpelijk te houden gebruiken we sinds 2019 niet langer de naam ‘Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa’ maar enkel 'Nationaal Park Drentsche Aa' voor het hele Drentsche Aa-gebied. Van het brongebied in boswachterij Hart van Drenthe tot de benedenloop in Groningen.

De wilde witte kievitsbloem is zeer zeldzaam en heeft zelfs een Europese bescherming. Er bloeien elk jaar nog enkele tientallen in de Drentsche Aa. Na de Tweede Wereldoorlog werd aangenomen dat de bloem was uitgestorven, de bewoners waren toen blij verrast toen ze in het jaar 2000 ongeveer 60 exemplaren tegenkwamen. De wilde kievitsbloemen in De Drentsche Aa zijn uitsluitend wit, terwijl op alle andere plekken in Noordwest-Europa vleeskleurige bloemen met donkere stippen overheersen.

Archeologisch reservaat

Cycling through Strubben Kniphorstbosch Drentsche Aa

Fiets of wandel door de graslanden en langs de beekdalen van de Drentsche Aa en verbaas je over de fraaie landschapsgezichten en hoe harmonieus die samensmelten met de moderne landbouw. De Strubben-Kniphorstbosch is een uniek stuk natuur tussen Schipborg, Anloo en Annen. Het is uniek door de vele archeologische monumenten, zo vind je hier verschillende grafheuvels uit vrijwel alle prehistorische perioden. Een van de grootste is de Galgenberg.

Ook zijn hier twee hunebedden te vinden en archeologen hebben vastgesteld dat er vroeger in elk geval nog twee andere hunebedden stonden. De Strubbenbossen is een stukje natuur dat kenmerkend is voor de Drentse natuur. Strubben zijn kreupelhout en bestaan uit lage, grillig gevormde eikenbomen. De opvallende vorm van de Strubben komt door schapen die aan takken van jonge boompjes aan de rand van het veld knaagden. Hierdoor groeide de takken in verschillende vormen.

Het mag duidelijk zijn, de Drentsche Aa is een uniek stukje natuur in Nederland. Het typische Drentse landschap nodigt je uit om heerlijk in te verdwalen en de mysterieuze hunebedden en zeldzame wilde kievitsbloemen zorgen voor een ongeëvenaard gevoel. Het landschap is divers en biedt een thuis aan een rijke biodiversiteit van planten en dieren. Het is een waar paradijs voor wandelaars fietsers en natuurliefhebbers, die kunnen genieten van de rust, de prachtige natuur en de unieke combinatie van cultuurhistorie en landschap.

Vond je dit interessant? Ontdek meer