Categorie:BIT article

Fietsroute: ‘Fietsen in de natuur rondom Radio Kootwijk’ (36 km)

Fietsen rond Radio Kootwijk is fietsen door prachtige bossen en heide, midden op de Veluwe, maar ook langs de mooiste molens en historische dorpjes. Een heerlijke fietstocht dus voor wie houdt van natuur en cultuur.

  • Fiets door de uitgestrekte heidevelden, bossen en weiden rondom Radio Kootwijk.
  • Bezoek het unieke zendstation van Radio Kootwijk.
  • Bekijk korenmolen ‘De Hoop’ in Garderen.

Radio Kootwijk, een natuurgebied vol uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en unieke vergezichten, heeft zijn naam te danken aan een bijzonder zendstation midden op de Veluwe. Dit zendstation moest vroeger een vooruitstrevende technische prestatie leveren; namelijk het onderhouden van contact met de voormalige kolonie Indonesië.

De keuze voor dit bijzondere terrein was logisch, aangezien juist de leegte en uitgestrektheid zich perfect leende voor. De bijzondere vorm van het gebouw, iets tussen een sfinx en een tempel, geeft de grootsheid aan van dit project voor die periode.

Bezienswaardigheden onderweg

Tijdens deze fietsroute komt u, naast fantastische natuurgebieden vol heide en vennen, verschillende bezienswaardigheden tegen. Zo fietst u langs Hoog Buurlo (knooppunt 41); het kleinste gehucht van Nederland met twee voormalige boerderijtjes, twee schaapskooien en drie bewoners. Maar ook komt u langs de oude kerk van Garderen.

Deze oude kerk, die op 46 meter boven de zeespiegel ligt, was vroeger een baken voor de schepen op de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer. Vlak achter deze kerk vindt u ook korenmolen ‘De Hoop’ uit 1852, waar graan werd gemalen voor consumptie. Beide zijn prachtige oude bouwwerken die kenmerkend zijn voor dit unieke gebied.

De adressen die u onderweg passeert:

Hoog Buurlo
Korenmolen de Hoop, Oud Milligenseweg 5, Garderen
Kerk, Mazenhofstraat 4, Garderen

Praktische informatie

Aantal kilometers: 36
Beginpunt en eindpunt: Garderen (knooppunt 58)
U volgt de knooppunten: 58-81-71-19-40–41-24-38-62-60-59-13-58

Vond je dit interessant? Ontdek meer