Bezoek de deltawerken: De beroemde waterkeringen van Nederland - Holland.com
Zeeland

De Deltawerken

De Deltawerken, bestaande uit 13 onderdelen, vormen samen de grootste stormvloedkering ter wereld en zijn een bezoek zeker waard. Dit imposante project, ook wel een van de zeven wereldwonderen genoemd, laat zien hoe Nederlanders omgaan met het water. Bovendien is het gelegen in een schitterende omgeving met heerlijke stranden, mooie natuur en vele culinaire adresjes.

  • Ontdek de Oosterscheldekering en de Maeslantkering, indrukwekkende onderdelen van de Deltawerken.
  • Bezoek Neeltje Jans en leer over de Deltawerken en de nacht van de watersnoodramp in 1953.
  • Fiets de ‘Deltaroute’ en geniet achteraf van zalige Zeeuwse specialiteiten.

Wat kunt u doen bij de Deltawerken?

De Deltawerken - met onder meer een stormvloedkering, dijken, dammen en sluizen - hebben veel te bieden voor iedereen die wil zien hoe Nederlanders omgaan met en zich beschermen tegen het water. Grote trekpleister binnen de Deltawerken is de Oosterscheldekering; een unieke waterkering van 8 kilometer lang die in 75 minuten de hele Oosterschelde af kan sluiten. Dit ingenieuze systeem van 62 enorme schuiven moet een watersnoodramp als in 1953 voorkomen. Ook staan de schuiven bij normaal weer open waardoor de ‘zoute getijden-natuur’ is behouden en er vandaag de dag nog heerlijke oesters gekweekt en Oosterscheldekreeft gevangen worden.

Maar ook de Maeslantkering, het laatste onderdeel van de Deltawerken, gelegen in de aangrenzende provincie Zuid-Holland, is beslist een bezoekje waard. De grote ‘armen’ - gevormd door drijvende pontons - kunnen gevuld worden met water zodat ze zinken en stevige barrières vormen. Kortom, een spectaculair project dat vandaag de dag het drukbevolkte gebied rond de Nieuwe Waterweg en Het Scheur bij Hoek van Holland beschermt.

Bekijk deze video: De Deltawerken

Neeltje Jans en de Brouwersdam

Deltapark Neeltje Jans, een waterthemapark gelegen op een eilandje midden in de Oosterscheldekering, is een plaats waar u kunt genieten van prachtige natuur, cultuur en techniek. Bovendien kunt u hier een bezoek brengen aan de Delta Experience waar u alles leert over de beruchte watersnoodramp van 1953. Een ‘must do’ wanneer u een bezoek brengt aan de Deltawerken. Aanraders zijn ook een bezoek aan Nationaal Park Oosterschelde of de Brouwersdam, waar u kunt genieten van schitterende natuur en de stranden bij het Grevelingenmeer.

Waar kunt u lekker eten bij de Deltawerken?

Oesters, oosterscheldekreeft en mosselen; het water rond de Deltawerken biedt alle ingrediënten voor culinaire hoogstandjes. Zo kunt u bij ‘Beachclub Perry’ (Brouwersdam 1, Scharendijke ) genieten van een heerlijke lunch of diner met schitterend uitzicht. Wilt u iets exclusiefs, dan kunt u bij ‘De Kromme Watergang’ ** (Slijkplaat 6, Hoofdplaat) genieten van gerechten op Michelin-sterren niveau. En bent u bij Neeltje Jans? Proef dan de heerlijke mosselen bij ‘Proef Zeeland’ (Faelweg 1, Vrouwenpolder).

Meer in de omgeving

Wie in Zeeland de Deltawerken gaat bezichtigen doet er goed aan ook een bezoek te brengen aan eeuwenoude Zeeuwse stadjes als Middelburg, Zierikzee of Goes, waar u kunt genieten van de echte Zeeuwse sfeer.  Verder is een bezoek aan Nederlands oudste stad Dordrecht een aanrader en adviseren we elke natuurliefhebber om Nationaal Park De Biesbosch te bekijken; een uniek zoetwatergetijdengebied met een bijzondere flora en fauna. Ook biedt de omgeving van de Deltawerken verschillende fietsroutes langs waterwerken, door schitterende natuur en historische stadjes die zeer de moeite waard zijn. Bereikbaarheid en parkeren bij de Deltawerken

De Deltawerken liggen op anderhalf tot twee uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Vanuit Rotterdam is het dichterbij en bent u er al in een half uur. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Bij de bezoekerscentra kunt u meestal goed parkeren en hebben ze meer informatie voor u.

Meer informatie vindt u hier

Beleef de Deltawerken

Dutch Food & Cuisine

Zilte smaken uit Zeeland

Alles over de lekkerste zeevruchten uit Zeeland.

Activiteiten

Deltapark Neeltje Jans

Dit waterpark nodigt u uit om eens een kijkje te nemen in de wereld van de zee.

Vond je dit interessant? Ontdek meer